"Facebook" radītājs lietotāju datu noplūdes dēļ dienas laikā zaudē 6 miljardus dolāru • IR.lv

“Facebook” radītājs lietotāju datu noplūdes dēļ dienas laikā zaudē 6 miljardus dolāru

"Facebook" Like simbols. Foto: Reuters/LETA

Pēc skandāla, klajā nākot informācijai par britu uzņēmumu “Cambridge Analytica”, kas savu mērķu sasniegšanai izmantoja vairāk nekā 50 miljonu “Facebook” lietotāju personas datus, uzņēmuma akciju vērtība pirmdien samazinājās par 8%. Tādējādi “Facebook” lielākā īpašnieka un ģenerāldirektora Marka Cukerberga kapitāls samazinājās vairāk nekā par sešiem miljardiem ASV dolāru, ziņo Dw.de. Cukerbergs tomēr joprojām ir ceturtais bagātākais cilvēks pasaulē un viņam pieder 68,5 miljardi dolāru.

Pagājušās nedēļas beigās “Facebook” vainoja uzņēmumu “Cambridge Analytica”, kas nodarbojas ar datu analīzi, vairāk nekā 50 miljonu “Facebook” lietotāju datu nozagšanā, kas kļuva par vienu no lielākajām datu noplūdēm pēdējos gados.

2016. gadā šis analītikas uzņēmums sāka sadarbību ar ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa priekšvēlēšanu štābu, tai skaitā ar Trampa štāba bijušo vadītāju Stīvenu Bannonu. “Facebook” lietotāju datu noplūde atļāva Trampa priekšvēlēšanu kampaņas vadītājiem izstrādāt kampaņai nepieciešamās tehnoloģijas, vēsta mediji.

Masčūsetsas prokuratūra jau ir sākusi izmeklēšanu par “Cambridge Analytica” lietu.

Pirms vairākiem gadiem “Cambridge Analytica” izmantoja “Facebook” pielikuma datus, kas sociālā tīkla lietotājiem piedāvāja izveidot viņu psiholoģisko portretu. Šo pielikumu aktivizēja aptuveni 270 tūkstoši cilvēku, nododot savu personīgo informāciju uzņēmumam. Vēlāk “Cambridge Analytica” ziņoja, ka iegūto informāciju ir iznīcinājusi, tomēr, kā atklājās, ne visi dati tika iznīcināti. Tiek pieļauts, ka pēdējā ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā uzņēmums savu mērķu sasniegšanai izmantoja daļas ASV iedzīvotāju personas datus.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu