ASV īpašais prokurors pieprasa dokumentus par Trampa biznesa darījumiem • IR.lv

ASV īpašais prokurors pieprasa dokumentus par Trampa biznesa darījumiem

Donalds Tramps un Melānija Trampa. Foto: AFP/LETA

ASV īpašais prokurors Roberts Millers, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, pieprasījis dokumentus par prezidenta Donalda Trampa biznesa darījumiem, ziņo mediji.

Šī ir pirmā reize, kad Millers iesniedzis tiesas pavēsti uzņēmumam “The Trump Organization”, pieprasot materiālus par Trampa darījumiem, arī par lietām, kas saistītas ar Krieviju.

Baltais nams paziņoja, ka Trampa administrācija sadarbojas tiesas pavēstes jautājumā, vēsta LETA/DW.

ASV izlūkdienesti secinājuši, ka Krievija iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā, un Millers pagājušajā mēnesī izvirzīja apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām. Visi apsūdzētie ir “Interneta pētījumu aģentūras” darbinieki, kā arī tās vadītājs.

Tramps ir noliedzis, ka viņam būtu kāda slepena noruna ar Krieviju vai biznesa partneriem šajā valstī. Tramps apgalvo, ka viņam nepieder nekustamie īpašumi Krievijā, taču kāds liecinieks nesen Milleram apgalvojis pretējo.

Millers arī pēta Trampa braucienu uz Maskavu 2013.gadā, lai vadītu skaistumkonkursu “Miss Universe”, par ko viņš saņēma 20 miljonus ASV dolāru (16,3 miljonus eiro). Tolaik Tramps apgalvoja, ka saticis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet vēlāk noliedza, ka viņi būtu tikušies.

Tiesas pavēste ir pirmā pazīme, ka Millers metodiski pēta prezidenta biznesa aktivitātes, ko Tramps agrāk nodēvējis par “sarkano līniju”. Tiesa, Tramps nav sacījis, kas notiks, ja īpašais prokurors pārkāps šo robežu.

Milleram sarežģītā izmeklēšana par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās tika uzticēta 2017.gada maijā. Milleru šim amatam nozīmēja ASV ģenerālprokurora vietnieks Rods Rozenšteins pēc tam, kad ASV tieslietu ministrs Džefs Sešonss distancējās no šīs lietas un Tramps atlaida Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju.

Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās izmeklē arī Senāta Tieslietu komiteja, Senāta Izlūkošanas komiteja un Pārstāvju palātas Uzraudzības komiteja.

Tramps un viņa advokāti vairākkārt izteikušies, ka Millers drīz pabeigs savu izmeklēšanu, taču tiesu pavēste pret “The Trump Organization” liecina, ka tā, visticamāk, nebūs.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu