Mācību atvaļinājums? • IR.lv

Mācību atvaļinājums?

1
Nellija Ločmele

Jākļūst gudrākiem — to vēlētājiem iesaka Jānis Maizītis, kad intervijā pēc atkārtotas apstiprināšanas amatā jautājam, vai SAB interešu lokā ir Rīdzenes sarunām līdzīgi aizkulišu politiskie procesi, kas var apdraudēt Latvijas likteni. Tam jābūt vēlētāju interešu lokā — tā drošības iestādes šefs norobežojas no politikas komentēšanas.

Tomēr drošība un politika reālajā dzīvē nav nošķiramas tā, kā intervijā. Spilgts piemērs tam ir banku sektora vētras. Jau nogrimusi trešā lielākā banka, kas zvejoja duļķainajos nerezidentu ūdeņos, nu jāgaida nākamie radikālie soļi — tas ir skaidrs pēc ASV valdības vizītes Rīgā.

Nerezidentu bizness, kas pašlaik baro 40% no banku sektora, strauji jānocērt līdz 5% — tāds ir skarbais uzstādījums, ko neviens skaļi neafišēja, bet tagad Ir apstiprina finanšu ministre. Kuras bankas varētu būt nākamās, zinātājiem nav ilgi jāzīlē. Ja tuvākajos pāris mēnešos nerīkosimies, ar ABLV piemēru jau redzējām, cik ātri ar problēmu galā tiek amerikāņi.

Kāpēc šāda šoka terapija? Kā rādās, ASV ir piegriezusies Latvijas šizofrēniskā drošības politika, kas ar vienu roku aicina NATO partnerus sargāt mūs no Krievijas, bet ar otru turpina mazgāt tās pašas Krievijas kliķes un tās starptautisko draudziņu netīros miljardus. Cik droši tas ir? Izskatās tikpat gudri kā ziemā dedzināt savu māju, lai pasildītos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu