Tu-tū! • IR.lv

Tu-tū!

1
Ieva Jakone

Apsūdzība liecina — lielākais Latvijā pieķertais skaidras naudas kukulis dots par vecu lokomotīvju iepirkšanu

Septembrī sāktā bijušā Latvijas Dzelzceļa prezidenta Uģa Magoņa un igauņu miljonāra Oļega Osinovska krimināllietas iztiesāšana par kukuļa ņemšanu un došanu lielā apmērā tikai 2. martā nonākusi līdz apsūdzības nolasīšanai. Tā apstiprināja neoficiāli izskanējušo: 499 500 eiro kukulis bijusi pateicība par Magoņa labvēlību četru dīzeļlokomotīvju iegādei, kuras no Osinovskim piederošās kompānijas Skinest Rail iepirka Latvijas Dzelzceļa meitaskompānija. Kādi ir galvenie lietas apstākļi?

1. Miljonāram Osinovskim piederošā Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca 2014. gada 25. augustā vēstulē Latvijas Dzelzceļa meitaskompānijām LDZ Ritošā sastāva serviss (RSS) un LDZ Cargo piedāvāja septiņas lietotas 2TE116 sērijas dīzeļlokomotīves, taču saņēma atteikumu. Kā liecībā tiesai skaidroja toreizējais RSS tehniskais direktors Ivars Rullis, uzņēmumam budžetā nebija naudas šādam pirkumam.

2. Aptuveni tajā pašā laikā 2014. gadā Osinovska kompānija Skinest Rail no Igaunijai piederošā uzņēmuma EVR Cargo par aptuveni diviem miljoniem eiro bija nopirkusi četras 2TE116 dīzeļlokomotīves, kurām bija nepieciešams kapitālais remonts, publiski informējis EVR Cargo. «Tās jau bija pilnīgi nederīgas,» komentējis valdes priekšsēdētājs Ahto Altjee.


3.
 Apsūdzībā neprecizētā laikā no 2014. gada beigām līdz 2015. gada sākumam Osinovskis vienojies ar Magoni par 800 tūkstošu eiro kukuli, lai viņš atbalstītu lokomotīvju iepirkšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu