Bijušais Krievijas dubultaģents varētu būt saindēts ar fentanilu (papild.) • IR.lv

Bijušais Krievijas dubultaģents varētu būt saindēts ar fentanilu (papild.)

1
Solsberi hospitālis, kur atrodas bijušais dubultaģents Sergejs Skripaļs pēc saindēšanās ar nezināmu vielu. Foto: AP/LETA

Bijušais Krievijas izlūkdienesta virsnieks, 66 gadus vecais Sergejs Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, kā arī viņa pavadone, 33 gadus veca sieviete, kas varētu būt viņa meita, iespējams, saindēti ar fentanilu. Par to otrdien ziņo britu medijs “The Daily Telegraph”, atsaucoties uz izmeklētājiem.

Medicīnā šo vielu izmanto narkozes sagatavošanai. Vielu pārdozējot, tiek skarti elpošanas centri un plaušas, var apstāties sirds.

Mediji jau ziņoja, ka Lielbritānijā ar nezināmas izcelsmes vielu saindējies un kritiskā stāvoklī nogādāts slimnīcā Skripaļs. Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC un citi mediji vēstīja, ka intensīvās aprūpes nodaļā Solsberi tika nogādāts Skripaļs un kāda sieviete. Abi svētdien tika atrasti Solsberi uz soliņa pie iepirkšanās centra bezsamaņas stāvoklī.

Slimnīcā viņiem konstatēta stipra saindēšanās, vēsta Dw.de. Patlaban abi saindētie atrodas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. Solsberi centrā ar policijas lenti bija norobežotas dažas ēkas un cilvēki aizsargtērpos ar dezinficējošu šķīdumu mazgāja ielas. Policija arī veikusi pārmeklēšanu Skripaļa mājās.

Incidents atgādina Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006. gadā Londonā. Pēc Krievijas atstāšanas Ļitviņenko, visticamāk, strādāja kā britu specdienesta konsultants. Pēc viņa mokpilnās nāves veiktajā izmeklēšanā Londonas tiesnesis secināja, ka Ļitviņenko tika saindēts “pēc Federālā drošības dienesta pavēles”.

Kā raksta britu izdevums “The Telegraph”, Skripaļs iepriekš Lielbritānijas policijā vērsies ar iesniegumu bailēs par savas dzīvības apdraudējumu.

Atvaļinātais Krievijas izlūkdienestu pulkvedis Skripaļs 2006. gadā Krievijā tika notiesāts uz 13 gadiem cietumā par spiegošanu Lielbritānijas labā. Viņš tika notiesāts par Krievijas aģentu identitāšu nodošanu britu izlūkdienesta MI6 rīcībā.

Skripaļs bija viens no 14 spiegiem, kurus Krievija un Vašingtona apmainīja 2010. gadā lielākajā šāda veida apmaiņā kopš Aukstā kara laikiem. Sripaļu apmainīja pret 10 Krievijas aģentiem, kurus atklāja ASV.

Skripaļs pēc atbrīvošanas Krievijā pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā.

 

 

Komentāri (1)

QAnon 06.03.2018. 10.32

Bijušais GRUšņiks Skripaļs īpaši gudrs nebija, ja jau rādījās publikā, turklāt apmeklēja restorānu. Būtu pamācījies no sava pieredzējušākā biedra Vladimira Rezuna, kā tik ilgi saglabāt savu dzīvību.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu