Kalnu slēpotāju tauta • IR.lv

Kalnu slēpotāju tauta

Aivars Būris. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Gunita Nagle

Tā par latviešiem bez kripatiņas ironijas un ar patiesu apbrīnu saka slēpošanas instruktori. Ja Alpos redzams kāds skaisti slēpojam, visticamāk, viņš ir no Latvijas

Pirms vairāk nekā 15 gadiem nu jau slēgtā Latvijas kalnu slēpošanas trasē redzēju brašuļus džinsu biksēs, plikādas mēteļos, bez cepurēm, toties ar cigaretēm mutē. Viņi pirmo reizi uzkāpuši uz slēpēm, taisnā vīlē laidās no kalna lejā. Tādu slēpotāju Latvijā vairs nav. Spītējot maigajām ziemām, pēdējos gados kalnu slēpošanas kultūra ir pulēta un spodrināta kā ledus.

Vairāk nekā simt instruktoru, kuri strādā 12 Latvijas kalnu slēpošanas trasēs, atpūtai uz kalniem sagatavo tieši tāpat, kā to dara Eiropā un ASV. To garantē viņu sertifikāts. Latvieši vairs nekautrējas mācīties slēpot tehniski pareizi, droši un skaisti. Vairums Latvijas kalnus izmanto kā tramplīnu braucienam uz «lielajiem kalniem», visbiežāk Alpiem. Tur latvieši citu atpūtnieku vidū izceļas ar labām prasmēm. Kā gan zeme, kur lielākais kalns ir tikai nedaudz augstāks par 300 metriem, var izauklēt azartiskus kalnu slēpotājus un snovbordistus? 

Aivars Būris: «Snovbordā nenoveco»

«Lūk, tipisks piemērs!» pa Žagarkalna kafejnīcas logu Aivars Būris (36) norāda uz zēnu, kurš uz bērnu kalniņa lentveida pacēlāja apkritis kā vabole — guļ uz muguras, bet pie kājām ir sniegadēlis. «Tipisks» tāpēc, ka nolēmis snovošanu apgūt bez instruktora palīdzības. Latvijā lielākā daļa no tiem, kuri prasmes kustēties uz sniegadēļa ir apguvuši ar instruktora palīdzību, ir vai nu bērni, vai jaunas sievietes. «Visi džeki mācās paši. Tas nav saistīts ar viņu spējām, drīzāk ar kādiem kompleksiem, kuri traucē otram čalim paprasīt vismaz trīs pamatlietas, ko un kā darīt pareizi. Nezinu, kāpēc tas tā ir,» saka Aivars.

Viņš arī pieder pie tādiem čaļiem — 16 gadu vecumā šļūkt ar sniegadēli mācījās pats. «Pirmos divus trīs gadus vienkārši braukājos. Bet tad gan parādījās nepieciešamība pēc instruktora,» saka Aivars, kurš paša pieredzes dēļ skeptiski raugās uz zēniem, kas viens otram māca snovošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu