Berlināles TOP 5 • IR.lv

Berlināles TOP 5

Kadrs no filmas Dovlatovs. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Filmas no tikko izskanējušā festivāla programmas, ko nedrīkst palaist garām

Dovlatovs (Dovlatov)

«Dovlatov, kāpēc jūs par visu tā ironizējat?» rakstniekam ērcīgi jautā priekšniecība, kad viņš ir godīgi aprakstījis kuģubūves rūpnīcā tapušas propagandas spēlfilmas absurdu. Neironizēt īsti nevar — propagandas filmā krievu literatūras dižgari (Puškins, Gogolis, Tolstojs) kameras priekšā pilnā nopietnībā rīmē sociālistiskā patosa pilnas vārsmas. Lai rakstudarbs tiktu publicēts, par šīm aktivitātēm jāizsakās ar bezierunu pozitīvismu, taču Sergejs Dovlatovs, kā sastindzis, nevar uzrakstīt ne vārda, ja tas ir pretrunā ar paša uzskatiem. Tā viņš kā rēgs klīst pa Pēterburgu (tolaik, protams, Ļeņingradu), jo, ja «tevi nepublicē un neuzņem Rakstnieku savienībā, tu neeksistē». Viņš «neeksistē», tāpat kā daudzi citi 70. gadu rakstnieki, tāpēc filmas režisors Aleksejs Germans (jaunākais) Pēterburgu attēlo kā savādu, apātisku spoku pilsētu, no kuras padomju nomenklatūrai neuzticīgie mākslinieki lēnām, cits pēc cita pagaist.

Filma — it kā maigi rimta, tomēr skaudri atklāj smacējošo bezcerības noskaņu un ciniskā režīma stindzinošo vienaldzību pret cilvēku dzīvēm. Taču Dovlatovs, serbu aktiera Milana Mariča patiesi cilvēciskā tēlojumā, ar klusu spēku neatlaidīgi turpina cīņu ar absurda leviatānu. Nevar nejust līdzi.

Filmas pirmizrāde un tikšanās ar režisoru Alekseju Germanu kinoteātrī Splendid Palace 11. aprīlī plkst. 18.30.

Suņu sala (Isle of Dogs)

Ja ātri izrunājat filmas anglisko nosaukumu, tas izklausās pēc apgalvojuma «man patīk suņi», proti, I love dogs. Un trāpīgāk leļļu animācijas tehnikā veidotās filmas noskaņu raksturot nevar, jo šī ir oda «cilvēka labākajiem draugiem».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu