Vai E-veselības sistēma neradīs strauju abortu pieauguma vilni? • IR.lv

Vai E-veselības sistēma neradīs strauju abortu pieauguma vilni?

15
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Renārs Putniņš

Nevēlos iedziļināties diskusijā par to, cik labi vai slikti ir sākt dzimumdzīvi 16, 17 gadu vecumā vai pat agrāk. Gribu tikai norādīt, ka tas ir fakts, līdz ar to ir nepieciešams sabiedrībai pieņemams noregulējums tādā jautājumā, kā izvairīšanās no nevēlamas un priekšlaicīgas grūtniecības.

Jaunā E-veselības sistēma paredz, ka meitenēm līdz 18 gadu vecumam regulāri lietojamos kontracepcijas līdzekļus mediķi drīkstēs izrakstīt tikai un vienīgi ar viņu vecāku piekrišanu.

No vienas puses – viss it kā ir pareizi, loģiski un saprotami. Grūti iedomāties situāciju, kurā tēvs vai māte negribētu zināt, kādus medikamentus lieto viņu nepilngadīgā meita. It īpaši, ja runājam par ļoti iedarbīgām zālēm, kas diezgan būtiski maina dažas cilvēka fizioloģiskās funkcijas.

No otras puses – viss ir pareizi tikai tad, ja runājam par klasiskā izpratnē stipru un veselīgu ģimeni. Tādu, kuru ierasts saukt par labvēlīgu. Ģimeni, kurā cilvēki cits ar citu sarunājas. Kopīgi pieņem lēmumus. Ir emocionāli tuvi un dzīvo līdzi viens otra izjūtām. Meita stāsta mātei par saviem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem. Viņa viņai uzticas. Var gan visu izstāstīt arī tēvam, jo uzticas viņam ne mazāk. Skaisti. Nu gluži kā vācu romantiskajās filmās.

Reālajā dzīvē šādu „ideālu ģimeņu” gan nemaz nebūs tik daudz, turklāt pat ārēji labvēlīgās ģimenēs var būt savi noslēpumi, spriedze un pieredze, kas sarunas par dažām tēmām var padarīt teju neiespējamas. 

Kontracepcijas jautājums varētu būt pat grūti sacērtams mezgls ģimenēs, kurās vismaz viens no vecākiem ir ļoti reliģiozs.

Sarežģīti apspriežams tas būs arī tad, ja meitene ir ļoti kautrīga, turklāt vēl dzīvo kopā ar patēvu vai pamāti.

Un ko gan teiksim par ģimenēm, kurās valda nabadzība, vienaldzība, agresija, neapmierinātība? Iedomāsimies ģimeni, kurā tēvs dzer, māte dzer, vecmāmiņa dzer. Vectētiņš vienīgais nedzer, jo ir slimnīcā.  Dzērumā salauzis kāju. Kam, lai jauniete tur pastāsta, ka satiekas ar puisi, ir sākusi dzimumdzīvi un ir nepieciešama kontracepcija.

Jāuzsver, ka bieži vien tieši nelabvēlīgās ģimenēs jaunieši, vēl nepilngadīgi būdami, stājas agrīnās dzimumattiecībās. To pat var saprast. Nesaņemot garīgu atbalstu ģimenē, emocionāli kompensācijas mehānismi tika meklēti citur.

Līdzšinējais kontracepcijas līdzekļu izrakstīšanas mehānisms jaunajām sievietēm nodrošināja pietiekami lielu anonimitāti un efektivitāti. Tagad, ja regulārie pretapaugļošanās medikamenti būs izrakstāmi tikai ar vecāku piekrišanu, būs jārēķinās ar sarežģītām sarunām, varbūtēju nosodījumu un kā minimums daudz garāku un piņķerīgāku zāļu iegādes procesu.

Vai arī – strauji palielināsies „avārijas” kontracepcijas medikamentu lietošana, kas aptiekās ir nopērkami bez receptes un nevajadzīgas jezgas, taču nav tik efektīvi, un strauji palielināsies izdarīto abortu skaits. Pēdējā laikā tas gadu no gada ir mazinājies. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, mākslīgi izraisīto abortu skaits samazinājies no 11 814 (pavisam 16 290) abortiem 2007. gadā līdz 5318 (pavisam 8550) 2014. gadā.

Tagad daļu jauno sieviešu E-veselība draud iedzīt pagrīdē, turklāt it kā labi domātu apsvērumu dēļ. 

Vai tomēr nevajadzētu atmest daļu liekulības, svētulīguma un atstāt visu pa vecam? Vairāk uzticēties ārstiem, ja nevaram uzticēties bērniem, nevis gaidīt pēkšņu abortu skaita pieaugumu un dažādas citas ar nepareizu kontracepcijas līdzekļu lietošanu pielietošanu saistītas veselības problēmas.

 

Autors ir neiroķirurgs, Saeimas deputāts, Vienotība

Komentāri (15)

Sskaisle 28.02.2018. 15.32

jā, izcili aktuāls raksts, bet es domāju, ka runa pat nav par sabiedribas liekulību,cik par vienaldzību

bet atkal – ko es konkrēti varu darīt to jauno meiteņu glābšanā ? neko , varbūt, ka tieši tāpēc par to vajadzētu sarunāties -speciālistiem?

Lai šis raksts būtu iesākums tādai sarunai

+5
0
Atbildēt

1

    Vahamurka > Dusma 28.02.2018. 16.02

    Kuriem ir tā vienaldzība?Kuri grib,lai pusaudži runājas ar vecākiem pirms seksa uzsākšanas,vai tiem,kuri izraksta kontracepciju pēc pusaudža pirmā pieprasījuma?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

QAnon 28.02.2018. 17.20

Lielas cerības uz mātēm nav, bet mazgadīgām meitenēm ir arī tēvi un vecākie brāļi, kas izskaidrotu, kāpēc nav jāliekās gultā ar puņķainiem klasesbiedriem, par STS un nevēlamu grūtniecību. Mazgadīgām nav fiziskas vajadzības pēc intīmām attiecībām un tāpēc tās nav jāpiekopj lai tikai skaitītos mūsdienīgi vai izpatiktu puišeļiem. Medicīniskie kontracepcijas līdzekļi nav absolūti droši, turklāt veicina aptaukošanos.

+1
0
Atbildēt

0

fecit 28.02.2018. 14.45

Interesants ārsta viedoklis. Cīņa nevis ar cēloņi, bet sekām. Varbūt lietderīgāk ir investēt morālās vērtībās? Un paštukot, kādu atbildību nes pieaugušo sabiedrība, kas visiem līdzekļiem cenšas izveidot un atbalsta , būtībā, amorālu vērtību kultivēšanu. Nabaga jaunieši! Īpaši tie, kas no nelabvēlīgām ģimeņu attiecībām. KUR lai tie gūtu priekšstatu par to, ka sekss ar katru, kas iepatīkas un vispār jau pirms laulībām ir nosodāms. No kurienes, ja ne no tiem, kas rada visu vērtību sistēmu, kurā šodien dzīvojam? Jaunieši-īpaši meitenes ar šādu” ārstu”atbalstītu viedokli saņem diagnozi un sabojātu veselību nākotnē. Arī abortu veikšana, protams. Tad, varbūt, der padomāt, kas ir VISA cēlonis un kādas vērtības mēs pielūdzam un iebarojam saviem bērniem.

+4
-4
Atbildēt

1

    zize > fecit 28.02.2018. 15.40

    Pilnigi atbalstams specialista viedoklis. Ar neticibu lasu, ka sabiedribas veseliba e-veselibas gadijuma acimredzot ir nodota morales bruninieku rokas, bet pieradijumos balstita lemumpienemsana tiek atmesta? Tas tacu neapgazami skaidrs, ka brivi pieejama kontracepcijai ir pirmais prieksnoteikums, lai samazinatu abortu skaitu valsti, seit un tagad. Jusu propagandeta jaunatnes morala audzinasana ir pasakums gadu garuma, bet dzimumattiecibas lidz 18 gadu sasniegsanai notiek seit un tagad. Un aborti ari notiek seit un tagad. Nevajag jaukt kopa taktiku (ko mes daram ar sekam) ar strategiju (cinu ar celoniem). Rupejieties par savu “morali”, bet nejaucieties tacu veselibas politika. Arstu pienakums nav cinities ar “tautas pagrimsanu”, ja par tadu vispar ir runa. Man ka nekristietei, piemeram, nav nekadu principialu problemu ar seksu pirms laulibam.

    +7
    -1
    Atbildēt

    2

    fecit > zize 28.02.2018. 23.59

    Pieejama kontracepcija nav pirmais, bet pēdējais priekšnoteikums, lai samazinātu abortu skaitu. Un, jaunatnes morālā audzināšana IR pasākums šeit un tagad. Kad tad vēl?Un, kurš, ja ne vecāki novēlēs saviem bērniem izdevušos dzīvi? Lepojaties, ka neesat kristiete? Un, ko no tā esat ieguvusi?

    +2
    -4
    Atbildēt

    1

    zize > fecit 01.03.2018. 03.27

    Sorry, bet “morālā audzināšana” skan tik PSRS. ;-)Dzimumaudzināšana visplašākajā nozīmē ir vajadzīga. Piekrītu. Par to, kas ir cilvēka ķermenis un kas ir uz mīlestību un cieņu balstītas, atbildīgas attiecības. Bet tas nekādi neizslēdz vajadzību pēc brīvas pieejas kontracepcijai, jo ir zināms, ka tas samazina tīņu grūtniecību skaitu.

    PS. nekur nesaku, ka lepojos, ka neesmu kristiete. Bet nejūtos arī neko zaudējusi.

    +3
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > zize 01.03.2018. 12.10

    Es neesmu praktizējošs kristietis, bet 10 baušļi, kas kā aizvainojums ir mūsu varnešiem: kremļa zagļiem un sodomītiem, man ir pašsaprotama lieta. Vieglāk ir vienpadsmitgadīgam bērnam iemācīt lietot prezervatīvus, nekā izskaidrot par dzimumattiecību kaitīgo ietekmi uz nenobriedušu organismu un iespējamās sekas. Protams, atrodas arī tādi vecāki, kuri nav sapratuši visu dzīvo organismu svarīgāko misiju, proti, radīt pēcnācējus un tiem pie pakaļas, kas un kā drāž viņu bērnus.
    Ateistiem, kuri netic mūžīgai dzīvošanai, pēcnācēji ir vienīgā iespēja nodrošināt savu nemirstību.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > zize 01.03.2018. 11.25

    Kas ir dzimumaudzināšana visplašākā nozīmē?Tik plašā,ka cilvēks var būt par jebko,cik nu viņa fantāzija tālu vien sniedzas,neskatoties uz to,ar kādām bioloģiskām īpašībām daba indivīdu apveltījusi?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > zize 28.02.2018. 15.57

    Un ar seksu 12 gadu vecumā?Nebija principiālu problēmu?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu