"ABLV Bank" vadība: ar likvidāciju vēlamies pasargāt banku no neprofesionālas rīcības (papild.) • IR.lv

“ABLV Bank” vadība: ar likvidāciju vēlamies pasargāt banku no neprofesionālas rīcības (papild.)

14
"ABLV Bank" līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs (no kreisās), bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis un valdes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Reinfelds piedalās preses konferencē, kurā paziņo par gaidāmo bankas pašlikvidācijas procesu un to, kā tiks izvēlēti bankas likvidatori. Foto: LETA
Lēmums par “ABLV Bank” likvidāciju bijis smagākais lēmums viņa dzīvē. Tas izdzēsa 25 gados paveikto un notika pusotras nedēļas laikā. Līdz ar šo lēmumu tiks izdzēsta trešā lielākā Latvijas banka ar vietējo kapitālu, bet tā bija vienīgā pareizā izvēle, – tā otrdien preses konferencē sacīja “ABLV Bank” līdzīpašnieks un vadītājs Ernests Bernis.
Kā ziņots, krīzes situācijā nonākušās trešās lielākās Latvijas komercbankas “ABLV Bank” akcionāri pirmdien nobalsoja par bankas pašlikvidāciju.
Likvidatora amata kandidāts ir zvērināts advokāts Elvijs Vēbers, taču likvidatora grupā strādās arī “ABLV Bank” grupas uzņēmuma ieguldījumiem komercīpašumos “New Hanza Capital” valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs.

Pašlaik sākts darbs pie likvidācijas plāna izstrādes, informēja bankas pārstāvji. Likvidatoru kandidāti būs jāapstiprina Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) līdz ar likvidācijas plānu.

Bernis preses konferencē teica, ka, izraugoties bankas likvidatoru, viņam ir svarīgas, pirmkārt, klientu intereses, otrkārt, caurspīdīgs likvidācijas process, treškārt, viņš turpina vadīt ap desmit bankas meitasuzņēmumu, kuru darbība patlaban ir bloķēta.

Uzdod atspēkot FinCEN pārmetumus

“ABLV Bank” potenciālajiem likvidatoriem uzdots atspēkot visus ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (“FinCEN”) izteiktos pārmetumus, sacīja Bernis. Viņš teica, ka ir nolemts sākt bankas pašlikvidāciju, lai pasargātu banku no neprofesionālas rīcības, ņemot vērā, ka Latvijā daudzi maksātnespējas procesi beidzas ar kriminālprocesiem.

“Piecu dienu laikā likvidatoriem Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) būs jāiesniedz likvidācijas plāns. Trīsdesmit dienu laikā FKTK šis plāns ir jāizvērtē un jāakceptē. Pēc plāna akceptēšanas likvidatoru grupa sāks savu darbu. Līdz tam brīdim bankas darbību turpinās vadīt bankas valde,” teica bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Reinfelds, piebilstot, ka šobrīd ir sākts darbs pie likvidācijas plāna izstrādes.

Reinfelds arī piebilda, ka piektdien, 2.martā, plānots sākt noguldījumu izmaksas klientiem.

Bernis norādīja, ka banka bija akumulējusi pietiekami likvīdus līdzekļus, lai atsāktu darbību, taču tika pieņemts lēmums par noguldījumu nepieejamību, kas faktiski nozīmēja likvidāciju. “Mūsu rīcībā bija 1,3 miljardi eiro brīvo līdzekļu, no tiem lielākā daļa ir Latvijas Bankas kontos. Tās naudas pietiktu, lai apmierinātu visas klientu prasījumus,” viņš uzsvēra.

Tāpat Bernis minēja, ka nav neviena dokumenta, kas apliecinātu, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) ir pieprasījusi uzrādīt “ABLV Bank” Latvijas Bankas kontā skaidru naudu tieši miljarda eiro apmērā.

“Banka pelnīja naudu ārzemēs, bet cilvēkus nodarbināja šeit. Tā bija ne tikai banka, bet liela grupa ar desmitiem uzņēmumu, kuriem ir savi darbības plāni, sadarbības partneri, attīstības vīzijas. Tas viss tagad paliek pagātnē, pusotras nedēļas laikā ir izdzēsts 25 gadu darbs un trešā lielākā banka valstī. Tagad ir jātiek galā ar situāciju, rūpējoties ar klientiem,” sacīja Bernis.

Bankas līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs informēja, ka personīgi uzraudzīs likvidatoru darbu, lai banka ar cieņu norēķinātos ar visiem klientiem, kreditoriem un bankas darbiniekiem. “Es apsolu, ka arī turpmāk ar vislielāko rūpību uzraudzīšu visu, kas attiecas uz likvidatora darbu, lai mēs godpilni un ar cieņu norēķinātos ar visiem klientiem, kreditoriem un bankas darbiniekiem,” viņš sacīja.

Aptur līgumus ar visiem “New Hanza” kvartāla būvniecības apakšuzņēmējiem

Patlaban “ABLV Bank” ir apturējusi visus meitasuzņēmuma “Pillar” grupas līgumus ar plānotā “New Hanza” kvartāla būvniecības apakšuzņēmējiem, otrdien sacīja “ABLV Bank” līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs. “Bankas pašlikvidācija pavelk strīpu cerībām būvēt jauno darījumu un dzīvojamo kvartālu “New Hanza”. Tas viss tiek iesaldēts, būvdarbi patlaban ir pārtraukti, pārtraukta arī sadarbība ar apakšuzņēmējiem. Ar visiem apakšuzņēmējiem banka noslēgto līgumu ietvaros norēķināsies, kad būs iespēja,” teica Fiļs.

Par turpmāko “New Hanza” projekta likteni lems bankas likvidatori, piebilda Fiļs.

Patlaban apturēta arī Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības iecere.

“ABLV Bank” līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis piebilda, ka bankas likvidācija nozīmēs visu tās aktīvu pārdošanu.

“ABLV Bank” likvidācijas dēļ apturētas 186,7 miljonu eiro investīcijas “Pillar” grupas attīstības projektos. Kvartālā plānotas biroju un dzīvojamās ēkas, plašizklaides centrs “Hanzas perons”, parks “Hanzas dārzs”, bērnudārzs, skola un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecība, ziņo LETA.

Apdraudēti ir 74 miljonu eiro “AmberStone Group” plānotie ieguldījumi Latvijas uzņēmumos – finiera rūpnīcas būvniecība Krustpils novadā, kūrortviesnīca Liepājā, pieczvaigžņu un četrzvaigžņu viesnīcas Rīgā, Latvijā reģistrētās flotes paplašināšana par diviem vai trim kuģiem un traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas “Orto” paplašināšana.

Tāpat apdraudēti 35,5 miljonu eiro “New Hanza Capital” ieguldījumi ar kopējo iznomājamo platību 68 800 kvadrātmetri. Tai skaitā bijušās VEF teritorijas attīstība, kā arī noliktavu un biroju kompleksa Maskavas ielā attīstība.

Nākamnedēļ darbu zaudēs ap 300 bankas darbinieku

Jau nākamās nedēļas laikā 30% jeb aptuveni 300 AS “ABLV Bank” darbinieki zaudēs darbu, preses konferencē uz jautājumu atbildēja bankas valdes priekšsēdētājs Bernis. Viņš teica, ka tie būs augstas kvalifikācijas speciālisti – finansisti, mārketinga eksperti un citi. Kopumā bankā strādā vairāk nekā 900 cilvēku. Pirmo atlaišanas kārtu veikšot bankas vadība, bet tālākās – bankas likvidatori, teica Bernis.

Par labdarības fonda turpmāko darbību lems Fiļs un Bernis

Bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis tuvākajā nākotnē izlems, kāda būs labdarības fonda “ABLV Charitable Foundation” turpmākā darbība, otrdien sacīja bankas valdes priekšsēdētājs Bernis.

“ABLV Charitable Foundation” 11 gados ar līdzfinansējumu 4,78 miljonu eiro apmērā ir atbalstījis 350 dažādus projektus, kuri ir saistīti ar pilsētvidi, bērniem un ģimeni, laikmetīgo mākslu, izglītību un mecenātu projektiem. “Tuvākajā laikā sēdēsim un domāsim, ar ko fonds nodarbosies nākotnē,” sacīja Bernis.

“ABLV Charitable Foundation” 2006.gadā nodibināja “ABLV Bank” lielākie akcionāri Ernests Bernis un Oļegs Fiļs. Fonds darbojas kā galvenais “ABLV Bank” partneris labdarības jomā.

Jau ziņots, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, “ABLV Bank” akcionāri ārkārtas sapulcē pirmdien, 26.februārī, nolēma sākt bankas pašlikvidāciju.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot ECB instrukciju, kopš 19.februāra uz laiku ir noteikusi “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā. Savukārt naktī uz sestdienu, 24.februāri, FKTK nolēma, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Pēc aktīvu apmēra “ABLV Bank” 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem – Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei – uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas akciju.

Komentāri (14)

zanE. 27.02.2018. 22.44

….kā izrādās – NA neapstrīdami ir kadru kalve maksātnespējas administratoriem….
…jāsaka ABLV rīkojusies gudri, izvēloties pašlikvidāciju un līdz ar to arī paturot tiesības pašiem izvēlēties likvidatoru….kurš, ak, kāds pārsteigums! nāk no NA pārbaudītajiem maksātnespējas administratoriem:
• Elvijs Vēbers 2010.g. startēja ar 26.numuru Visu Latvijai! Rīgas sarakstā….
• 2011.g. ar Nr. 11 no Nacionālās apvienības ‘Visu Latvijai!’-‘Tēvzemei un Brīvībai/LNNK’ Rīgas vēlēšanu apgabalā…..
• 2013.g. ar Nr.6 no Nacionālās apvienības ‘Visu Latvijai!’-‘Tēvzemei un Brīvībai/LNNK’ Stopiņu novadā….
• 2017.g. ar Nr.3 no Nacionālās apvienības ‘Visu Latvijai!’-‘Tēvzemei un Brīvībai/LNNK’ Stopiņu novadā….

…E.Vēbera vērtība un izaugsme NA rindās acīmredzama…..un…ne tikai….

+4
-1
Atbildēt

3

    QAnon > zanE 28.02.2018. 12.50

    Visi juristi nevar būt kremļa zagļu un sodomītu rindās, jo pastāv arī tāda lieta, kā sirdsapziņa, bet galvenais, pašsaglabāšanās instinkts

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > zanE 28.02.2018. 15.01

    Kad vajag ziedot,tad ziedo Vienotībai,a kad vajag likvidēt,tad izvēlas kadru no NA!Ir no gan žmoti!Varēja tak izvēlēties Velmeru,bet vot nē,gribās naudiņu ietaupīt, egoistiem tādiem!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > zanE 28.02.2018. 09.23

    nu redz- vella āža čeksitainā kāja no bikšapakšas izlīdusi – bet vai tad tie apdullušie bāleliņi un bālinietes domāšanu un secināšanu tāpēc ieslēgs? nē taču …

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 27.02.2018. 19.50

“ABLV Charitable Foundation” 11 gados ar līdzfinansējumu 4,78 miljonu eiro apmērā ir atbalstījis 350 dažādus projektus, kuri ir saistīti ar pilsētvidi, bērniem un ģimeni, laikmetīgo mākslu, izglītību un mecenātu projektiem.
…………
Un par šo viņiem ir jāpasaka liels paldies!

+4
-1
Atbildēt

3

    QAnon > tonijs 27.02.2018. 21.37

    Cik daudz laba darīja Hoakins Gusmans un Pablo Eskobars, Vienotības un SC finansētājiem, Krievijas organizētās noziedzības un čekas banķieriem, pat sapņos tādas summas nerādījās.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 27.02.2018. 22.40

    Это же все за грязные русские деньги! Спасибо надо сказать FINcen, что открыли глаза! А детали даже и не надо ждать, надо верить нашим заокеанским партнерам

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 27.02.2018. 23.09

    Ne tikai netīrā krievu nauda, es arī biju viņu klients :)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 28.02.2018. 00.08

    ну не знаю, не знаю..все знали, что АБ “помойка”, значит..)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ak > tonijs 28.02.2018. 08.59

    Paldies Luciferam par viņa lielajiem baltajiem spožajiem spārniem!!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mooi 27.02.2018. 20.35

ABLV ir daudz naudas ieguldījusi dažādos projektos Latvijā, bet ko Latvijas labā izdarīja Parex? Absolūti neko. Tikai grāba savās nepiepildāmajās kabatās. Starp šīm 2 bankām ir milzīga atšķirība kaut profils bija līdzīgs. Un Parexā iegrūda vairāk kā miljardu.

+2
-1
Atbildēt

1

    tonijs > mooi 27.02.2018. 23.22

    Tā gluži nav, arī Parex banka ziedoja labdarībai, bet galvenais, lai to darītu katrs, kam ir iespējas, neskatoties uz citiem.

    Parex banka uzsākusi sadarbību ar labdarības fondu Ziedot.lv, atbalstot projektu “Palīdzēsim trūcīgajiem sirmgalvjiem”, kurā jau iesaistījušies darbinieki un kurā aicināti sniegt savu atbalstu arī klienti.
    https://www.ziedot.lv/par-ziedot-lv/jaunumi/parex-banka-uzsakusi-sadarbibu-ar-ziedot-lv-448

    Ceturtdien, 15.februārī Parex bankas prezidents Valērijs Kargins pasniedza ziedojumu 52,136.24 latu apmērā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas direktoram Dzintaram Mozgim. Šis ziedojums paredzēts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vecāku mājas remontam.
    http://www.db.lv/zinas/parex-banka-ziedo-slimnicai-181989

    “Parex banka” 2007.gadā pārskaitījusi līdzekļus biedrībām „ASK Rīga”, „Latvijas Automobiļu federācija” un „Junior Achievement – Young Enterprise Latvija”, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

    Akciju sabiedrība “Parex banka” ir ziedojusi mēbeles Kazdangas bērnu un jauniešu attīstības centram.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu