Lūkass: Latvijas reputācija cietīs, ja starptautiskie partneri būs maldināti par banku sektora sakārtošanu • IR.lv

Lūkass: Latvijas reputācija cietīs, ja starptautiskie partneri būs maldināti par banku sektora sakārtošanu

3
"The Economist" apskatnieks un Austrumeiropas jautājumu eksperts Edvards Lūkass. Foto: Ieva Makare, LETA

Latvijas reputācija cietīs vairāk, ja izrādīsies, ka amatpersonas nav bijušas godīgas, starptautiskajiem partneriem apliecinot, ka nerezidentu banku sektors savests kārtībā, tā svētdien raidījumam “LNT Ziņu TOP 10” norāda “The Economist” apskatnieks Edvards Lūkass.

“Manuprāt, galvenās grūtības sagādā tas, ka Latvijas amatpersonas uzstāja, ka ir iztīrījušas banku sektoru un ka tā vairs nav problēma. Ja kāds no šiem skandāliem izrādīsies patiess, tas pierādīs, ka viss tomēr nebija tik ļoti kārtībā. Es uzskatu, ka dzīve ir kļūdām pilna, taču jūs mazāk vainotu par kļūdu pieļaušanu, bet vairāk – par kļūdu risināšanu negodīgā veidā,” saka Lūkass.

“The Economist” apskatnieks atgādina, ka nerezidentu naudas plūsmas nāk no Krievijas, kas ir nedraudzīga valsts, līdz ar to Latvija šādā veidā kļūst ievainojama. Viņaprāt, Latvijai nav un nebūs spēju atbilstoši regulēt savu nerezidentu finanšu sektoru. “Vienmēr esmu uzskatījis, ka negadījums ar Latvijas nerezidentu bankām ir tikai laika jautājums. Šeit ir divas problēmas. Viena ir tā, ka Krievija izmanto naudu, lai uzbruktu visām Rietumvalstīm, un Latvija nav izņēmums. Krievija izmanto šo instrumentu, lai radītu finansiālu un ekonomisku ietekmi, un augsni arī korupcijai un kukuļošanai. Krievijas nauda ir problēma visur, bet man šķiet, ka ofšoru un nerezidentu banku sektors rada īpašu problēmu, jo tam ir nepieciešama ļoti rūpīga regulācija. Un pat manā valstī – Lielbritānijā, mums tas nesanāk pārāk labi. Ja tas ir grūti Lielbritānijā ar tās 400 gadu pieredzi finanšu uzraudzībā, tad tas ir vēl grūtāk tādai valstij kā Latvija. Un šis ir iemesls, kāpēc es esmu aicinājis Latviju nepiedalīties šajā biznesā.”

Kā ziņots, 13. februārī ASV paziņoja, ka plāno piemērot sankcijas trešajai lielākajai Latvijas bankai “ABLV Bank”, kuru vainoja Ziemeļkorejai noteikto sankciju pārkāpšanā, līdzdalībā naudas atmazgāšanā un amatpersonu piekukuļošanā. Baidoties no ASV dusmām, no “ABLV Bank” novērsās tās sadarbības bankas. No bankas aizplūda 600 miljoni eiro, tā rezultātā Eiropas Centrālā banka (ECB) piemēroja ierobežojumus. Tagad ECB nolēmusi neatjaunot “ABLV Bank” normālas norēķinu iespējas un paziņojumā norāda, ka banka tiks tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem.

Vienlaikus korupcijas apkarotāju redzeslokā nonācis Latvijas Bankas prezidents un Eiropas Centrālās bankas padomes loceklis Ilmārs Rimšēvičs, kurš tiek vainots kukuļa pieprasīšanā un pieņemšanā lielā apmērā. Kamēr par šīs lietas detaļām informācija ir skopa, paralēli starptautiskajā presē mērķtiecīgi uzdarboties sācis vēl vienas Latvijas nerezidentu bankas – “Norvik” – īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs. Viņš apsūdz Latvijas centrālās bankas vadītāju kukuļu izspiešanā.

Komentāri (3)

Sskaisle 26.02.2018. 13.17

es patiešām domāju, ka ir sliktāk , kā varas elite mums to cenšas iestāstīt caur medijiem

kas ir valsts? Kas ir Latvijas valsts? Ja man šodien jāatbild šis jautājums, tad es saku, ka Latvijas valsts ir atsevišķu sabiedrības grupējumu interešu īstenošanas mehānisms.

Runa nav tikai par banku vai oligarhu krīzi.

Nu vērtējiet paši – bankas mūs apzog kopš valsts atjaunošanas , tad oligarhi saprata, ka viņu rīcībai nav ne kādu ne morālo, ne tiesisko rāmju – zog pēc pilnas programams, nu un tad pie valsts miesas plosīšanas metas visi maitas putni – katra partija plēš savu gabaliņu

Un tomēr pats galvenais – kas ir katras valsts pamats – kaut kāda kopības ideja – kāda tā ir mums – latviešiem? Ko pasaules tautām par mums latviešiem un mūsu valsti var pastāstīt rakstnieki, kuriem mēs esam apmaksājuši superdārgu tribīni? Nu ko? Kā mūs sita un plēsa čekisti? Kā mūs turpina plēst? Un ko mēs paši? Mēs par to pat sarunāties normāli nespējam.

Par kādu valsts prestižu var būt runa, ja cilvēki turpina bēgt no tās?
Vai valsts prestižu n osaka tikai tas, cik to ir iemīļojuši un atzinuši visa veida bandīti? Godīgi investori jau uz Latviju nebrauc un te naudu neiegulda.

Ikea, kurš te mežus uzpērk un veikalu atvērs ir starptautiski pazīstams ar izvairīšanos no nodokļu maksāšanas – mētā cilpas pa pasaules valstīm, lai tikai nebūtu nodokļi jāmaksā – nu tāda veida “varoņiem” – investoriem mēs esam simpātiksi

un tomēr – mums nav kopības ideja, nav un tā ir milzums lielāka problēma, kā kārtējās bankas likvidācija un tās palieku aprīšana

0
-1
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 27.02.2018. 00.19

    Latviešiem kopības ideja ir latviskums.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 26.02.2018. 18.04

Jau kopš LC saimnieka, BB, laikiem starptautiskie partneri tiek maldināti par mūsu banku sektoru. Tā bija ar Krājbanku, tā ir ar Vienotības un SC finansētājiem: naudas mazgātājiem, teroristu finansētājiem un UA tirgotājiem, ABLV un Rietumu bankām.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu