Korupcija finanšu sektorā? • IR.lv

Korupcija finanšu sektorā?

9
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja plāksne pie ieejas. Foto: EPA/LETA
Gunārs Nāgels

Kas notiek Latvijā finanšu sektorā? Vai Latvijas Bankas prezidents ir pieprasījis un pieņēmis kukuļus? Vai Latvijas trešā lielākā banka nodarbojas galvenokārt ar Krievijas un citu postpadomju valstu netīrās naudas atmazgāšanu?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savā mājaslapā paziņo, ka „KNAB ir uzsācis kriminālprocesu par Latvijas Bankas amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli, iespējamām pretlikumīgām darbībām, par kurām paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Iespējamais kukuļa apmērs ir ne mazāks kā 100 000 EUR. (..) Krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par ABLV Bank darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un Norvik banku.“

KNAB vēl ļoti korekti piebilst: „KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.“

Te jāpiebilst, ka ļoti grūti uzskatīt kādu par vainīgu, ja vienīgā norāde par cilvēku, par ko tieši iet runa, ir ļoti tēlains apraksts „ieņem atbildīgu stāvokli“. Kā zināms, KNAB pirms nedēļas daudzas stundas runāja ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēvicu, tad aizveda viņu prom ar busiņu. Šo visu vēroja un filmēja žurnālistu bars, kurš bija pulcējies aiz KNAB ēkas sētas. Pēc pāris dienām viņu atbrīvoja, un preses konferencē viņš noliedza savu vainu.

Diemžēl Latvijā ir gājis ļoti slikti ar korupcijas apkarošanu. KNAB ir bijis aktīvs novēršot sīkus interešu konfliktus valsts amatpersonu darbībā (skat. viņu ziņojumu mājaslapā), bet lielākas lietas, kuras bieži skaļi uzsāktas, tā arī klusi izčibējušas. Un ir arī, protams, tādas lietas, kurās viss ir skaidrs, bet pie kurām nedrīkst ķerties.

Ja arī ir šogad uzlabojies Korupcijas uztveres indekss, tad mēs tomēr nebūsim pavēruši jaunu lapu uz godīgo nākotni, iekams nebūs saukti pie atbildības vairāki korupcijas dūži, un viņi sekmīgi iesēdināti cietumā ar mantas konfiskāciju.

Atbildot sākumā uzdotos jautājumus – nezinu. Nezinu, vai tā ir KNAB un ASV iestāžu sekmīga darbība, vai tā ir daļa no hibrīdkara pret Latvijas valsti, izplatot viltus apsūdzības un viltus pierādījumus. Un šobrīd tieši tā nezināšana ir visbīstamākā.

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (9)

lno 26.02.2018. 17.38

Esmu dzirdējis par Parādnieka daudzsievību, likuma bīdīšanu Krūma interesēs, ofšorizāciju, kuru viņš atbalstījis kopār ar Endziņu un dažiem V biedriem, bet ka būtu saņēmis 2 miljonus no Kučinska gan nezināju:) Paldies, tagad viņš varēs dzīvot lepni:) Tev iesaku mazāk bļaut un vairāk interesēties par notiekošo, tad zināsi, ka Neretniece nav nevienas partijas biedre:):):)

+4
-2
Atbildēt

2

    Sskaisle > lno 26.02.2018. 17.46

    kas tu man par ieteicēju? kāds vaidelotis, vai pravietis vai darbaudzinātājs?

    pats sev iesaki to pašu un vēl vairāk

    kopš kļuva par politiķi – parādnieks jau dzivo labi – kāpēc tu mānies , manipulē rakstot, ka varēs , ja jau dzīvo?

    rimčika kasierei ar 300 eur naudiņu un 3 bērniem jāiztiek un iztiek, bet politiķiem aldziņas ir 3 un 30 000 eur, un vēl nevar iztikt, jāapzogās, vai jāpārdodās …

    nu? te butu katru dienu jāstāv pie Brīvības pieminekļa un skaļi jākliedz par šīm šausmām, bet kurš tad tādu upuri spēj nest, es nē un balss nav tik stipra

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 26.02.2018. 18.09

    Un cik saņem pilnībā bankrotējušais “uzņēmējs”, “politiķis”, “cilvēks” un “vīrietis”, kolorado lentenis Dombrovskis, kurš normālos apstākļos diez vai atrastu grāmatveža darbu privātā uzņēmumā par 800 eiro mēnesī?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > lno 26.02.2018. 17.38

    Atbilde Dusmai:)

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > lno 26.02.2018. 17.47

    un tu neraksti mūždien ar tiem smaidiņiem, kas es tev kāda komēdija, vai enkdote? uz sevi paskaties

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    lno > Dusma 26.02.2018. 17.59

    Centies uzvesties adekvāti, tad smaidiņus nelikšu:)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

lno 26.02.2018. 16.46

Šeit raksts par sistēmu ne 1 korumpētu cilvēku kā atkal gatavojas pasniegt http://www.la.lv/rita-naseniece-nesmirdigas-naudas-atbaidosais-aromats/?utm_source=draugiem.lv&utm_medium=top

+2
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > lno 26.02.2018. 17.10

    šeit mans komentārs – lno

    /NA perfekti nodemonstrē, ka nauda nesmird – parādnieks no kučinska saņēma tādu nieka kabatas naudu – 2 milj – it kā demogrāfijas problēmu risināšanai.
    Savukārt, LR – Latvijas Radio pārņemšanā NA demonstrē augsto klasi – vēl ciniskāk, vēl tiešāk un konkrētāk kā padlaikos.

    Našenieces raksts kaut ko nozīmētu, ja ne naciķu niķis bakstīt citu acīs, lai neskatās viņu acīs – tas nekad vēl nav novedis pie kāda risinājuma, tieši otrādi …

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

tonijs 27.02.2018. 00.17

Autors liels blēdis. Raksta sākumā uzdod vairākus aktuālus, intriģējošus jautājumus, bet tā beigas vaļsirdīgi atzīstas, ka nezina uz tiem atbildes.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu