Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tika aizturēts par vismaz 100 000 eiro liela kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, paziņoja KNAB vadītājs Jēkabs Straume. Kriminālprocess pret LB amatpersonu sākts 15. februārī. Lieta neesot saistīta ar Latvijā šobrīd strādājošām kredītiestādēm. Lai arī valsts augstākās amatpersonas, sākot ar prezidentu Raimondu Vējoni, aicināja Rimšēviču atkāpties no amata, viņš otrdien paziņoja, ka to nedarīs. Pēc divu dienu aizturēšanas policijas izolatorā pirmdienas vakarā Rimšēviču atbrīvoja pret 100 000 eiro lielas drošības naudas iemaksu. Vienlaikus ar Rimšēviča aizturēšanu piektdienas vakarā KNAB aizdomās par kukuļņemšanu organizētā grupā aizturēja uzņēmēju Māri Martinsonu.

ASV Finanšu ministrijas pārraudzībā esošais Finanšu noziegumu novēršanas tīkls (FinCEN) Latvijas trešo lielāko banku ABLV Bank vainoja naudas atmazgāšanā un palīdzības sniegšanā Ziemeļkorejas kodolieroču programmai. Tāpēc bankai ASV aizliedza sniegt korespondentkontu pakalpojumus. ASV uzskata, ka Latvijas banka ir padarījusi naudas atmazgāšanu par uzņēmējdarbības pamatu. Pēc šī paziņojuma grūtībās nonākušajai ABLV Bank Latvijas Banka piešķīra 97,5 miljonu eiro aizdevumu pret vērtspapīru ķīlu. No bankas pēdējās dienās izņemts ap 600 miljoniem eiro.

Pēc Norvik bankas iesnieguma Valsts policija sāka kriminālprocesu par kādas augstas finanšu sektora amatpersonas kukuļu izspiešanu no Norvik bankas lielākā akcionāra.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa pagājušajā nedēļā pret 500 000 eiro lielu drošības naudu nolēma no apcietinājuma atbrīvot izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā apsūdzēto bijušo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu. Piektdien viņš arī tika atbrīvots, bet neatklāja, kur savācis tik lielu drošības naudu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu