Svinēt brīnumu — bez pārspīlēšanas • IR.lv

Svinēt brīnumu — bez pārspīlēšanas

9
Marju Lauristina. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Pauls Raudseps

Kopš Atmodas laikiem populārā Igaunijas zinātniece un politiķe Marju Lauristina (77) par simtgadi un par koriem, kas ietver sevī tautas garu

Ja nu kādam var paprasīt novērtēt Igaunijas stāvokli uz simtgades sliekšņa, tā ir Marju Lauristina. Par spīti tam, ka viņas tēvs 1940. gadā bija Igaunijas Komunistiskās partijas sekretārs, Lauristina jau 1980. gadā bija starp slavenās 40 inteliģentu atklātās vēstules parakstītājiem, kurā protestēja pret Igaunijas rusifikāciju. 1988. gadā viņa bija starp Igaunijas Tautas frontes līderiem un pēc tam ne brīdi nav pazudusi no valsts politiskās skatuves.

90. gadu sākumā viņa ieņēma sociālo lietu ministra amatu, daudzus gadus bija nacionālā parlamenta deputāte, pēc tam Eiropas parlamenta deputāte. Vienlaikus viņa ir turpinājusi jau padomju laikos sākto socioloģes un komunikāciju speciālistes darbu kā profesore Tartu Universitātē un vadījusi daudzus būtiskus pētījumus par Igaunijas attīstību. Visu šo daudzveidīgo aktivitāšu rezultātā 2015. gadā iedzīvotāju aptaujā viņu nosauca par politiķi ar vislielāko autoritāti valstī.

Satieku Lauristinu Tallinā, neilgi pirms viņas uzrunas jaunajiem mūziķiem saistībā ar valsts simtgadi.

Ko jūs teiksit jauniešiem?
Es runāšu par Igaunijas būtību — dziesmu. (Smejas.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu