Slēdzam šo kontu • IR.lv

Slēdzam šo kontu

Pauls Raudseps

Cerams, gaidāmās ASV sankcijas pret ABLV nogremdēs sapni par Latvijas ārzonu

Otrdien, 13. februārī, Ņujorkā ASV banku iekšējo kontroles dienestu profesionāļu konferenci uzrunāja ASV finanšu ministra vietniece Sigala Mandelkara. Viņa vada ASV cīņu pret Ziemeļkorejas sankciju apiešanu, terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu, un pēc savu galveno uzdevumu uzskaitīšanas, ne vairāk par pāris minūtēm pēc runas sākuma, viņa nāca klajā ar «brīdinošu stāstu, kas informēs plašāko [finanšu] kopienu par riskiem, kas saistīti ar aizliegtām aktivitātēm».

Stāsta varonis? Latvijas ABLV banka, kurai ASV Finansiālo noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) ierosinājis aizliegt pieeju Amerikas finanšu sistēmai. Tā veikusi pārskaitījumus organizācijām, pret kurām ANO noteiktas sankcijas par saistību ar Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu.

Jādomā, Amerikas banku darbinieki Mandelkaras vēsti sadzirdēja, bet, ja kādam vēl bija šaubas, viņa uzsvēra: «Ziemeļkoreja izmisīgi meklē vājās vietas finanšu sistēmās un tirgos. Par mūsu mērķi kļūs ne tikai uzņēmumi, kuri zina, ka tos izmanto [Ziemeļkoreja], bet arī tie, kuriem vajadzēja to zināt.»

Tie, kas gribēja uzzināt vairāk par ministra vietnieces tik prominentā vietā pieminēto Latvijas banku, FinCEN mājaslapā varēja izlasīt sankciju pamatojumu. Balstoties gan uz publiski pieejamu, gan atklātībā nenododamu informāciju, ASV finanšu sistēmas sargsuns nācis pie slēdziena, ka «ABLV vadītāji, akcionāri un darbinieki ir padarījuši naudas atmazgāšanu par bankas biznesa prakses stūrakmeni». Viņi aktīvi cenšas piesaistīt augsta riska pastkastīšu firmu naudu un «ir izmantojuši kukuļus, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas», ja kāds cenšas nodrošināt likumu ievērošanu vai rada draudus bankas augsta riska biznesam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu