13 dienu lēciens • IR.lv

13 dienu lēciens

Vācu karaspēka uzbrukumā nopostītā Daugavpils. Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma
Barba Ekmane, Latvijas Kara muzeja vēsturniece

Kalendāra maiņa un cīņas Lietuvā

Ar Tautas komisāru padomes dekrētu Krievija 14. februārī pārgāja uz jaunā stila jeb Gregora kalendāru. Datumi pārvirzījās par 13 dienām uz priekšu. Tobrīd Pleskavā iznākošajā latviešu laikrakstā Baltijas Vēstnesis tas raksturots ar vārdiem: «Mēs uzreiz esam pārlēkuši par 13 dienām uz priekšu un tādā kārtā apvienojušies laika rēķina ziņā ar visu pārējo kulturālo cilvēci.» Pēc dažām dienām, raksturojot situāciju, tajā pašā laikrakstā minēts, ka jaunā kalendāra ieviešana noritot diezgan mierīgi, bez pretestības. Daudzi izsakoties, ka šis esot vienīgais dekrēts, par kura pieņemšanu jauno valdību varot apsveikt. Tikai pareizticīgo baznīca iebilstot un apgalvojot, ka savus svētkus turpināšot svinēt pēc vecā kalendāra. Galvenais iemesls esot saistīts ar Lieldienu svinēšanu, jo pēc «pareizticīgo baznīcas kanoniskajiem likumiem pareizticīgo Lieldienas nedrīkst sakrist ar ebreju, nedz katoļu Lieldienām».

16. februārī Lietuvas Padome pieņēma Neatkarības aktu, pasludinot valsts neatkarības atjaunošanu un demokrātiskas valsts izveidošanu ar galvaspilsētu Viļņā. Tas notika vācu okupācijas apstākļos.

Lietuvas teritoriju vācu karaspēks bija ieņēmis jau 1915. gadā. Okupācijas iestādes ļāva lietuviešiem pašorganizēties un 1917. gada septembra beigās Viļņas konferences laikā 222 delegāti ievēlēja Lietuvas Padomi (Lietuvos Taryba) 20 vīru sastāvā, to vadīja Antans Smetona. Pirmajos mēnešos Padome rīkojās ciešā sadarbībā ar okupācijas iestādēm un apstiprināja to interesēm atbilstošus lēmumus. Situācija mainījās 1918. gada sākumā, kad Padome publiskoja deklarāciju par demokrātiskas Lietuvas valsts izveidošanu.

16. februārī pieņemtajā dokumentā paustos nodomus Vācijas okupācijas iestādes lietuviešiem īstenot dzīvē neatļāva. Lietuvas Pagaidu valdība Augustīna Voldemāra vadībā darbu varēja sākt tikai pēc Vācijas kapitulācijas Pirmajā pasaules karā — 1918. gada 11. novembrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu