Vējonis: Izmeklēšanai par Latvijas finanšu sektorā notiekošo jānoslēdzas pēc iespējas ātrāk • IR.lv

Vējonis: Izmeklēšanai par Latvijas finanšu sektorā notiekošo jānoslēdzas pēc iespējas ātrāk

19
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) un Ministru prezidents Māris Kučinskis piedalās preses konferencē pēc tikšanās Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens, LETA

Izmeklēšana par Latvijas finanšu sektorā notiekošo nedrīkst tikt ietekmēta un tai jānoslēdzas pēc iespējas ātrāk, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) trešdien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

“Varu apgalvot, ka tiesībsargājošām institūcijām ir jāturpina strādāt, lai pierādītu vai apgāztu to informāciju, kas pret attiecīgajām amatpersonām izvirzīta. Šī izmeklēšana nedrīkst tikt ietekmēta un tai jānoslēdzas pēc iespējas ātrāk, jo šis jautājums ir saistīts ar valsts un finanšu sistēmas reputāciju, tāpēc atbildēm jābūt maksimāli ātri,” pēc amatpersonu tikšanās paziņoja Vējonis.

Viņš uzskata, ka tiesībsargājošajām institūcijām jāļauj strādāt, lai maksimāli ātri sasniegtu rezultātu un noskaidrotu, kāpēc finanšu sektorā šobrīd pastāv radušās problēmas.

Komentējot finanšu sistēmas stabilitāti valstī, Valsts prezidents norādīja, ka tā ir stabila un nav pamats satraukties par banku sistēmas nestabilitāti. “Bankas darbojas un turpinās darboties normālā režīmā,” paziņoja Vējonis.

Savukārt komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) otrdien izplatīto paziņojumu, kurā uzsvērts, ka notikumi ap Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču tiek izmantoti plaša mēroga informācijas uzbrukumā pret Latviju, Vējonis skaidroja, ka Latvija nepārtraukti zināmā mērā atrodas hibrīdkara apstākļos. “Nepārtraukti notiek dažādi informatīva rakstura uzbrukumi Latvijai, mēģinot dezinformēt dažādus faktus, mēģinot nomelnot dažādas amatpersonas un sēt naidu starp dažādām tautībām,” uzsvēra Valsts prezidents, atzīmējot, ka pašlaik šajā ziņā situācija ir ļoti saasināta un tiek izplatīts ļoti liels apjoms informācijas.

Vienlaikus viņš aicināja saglabāt vēsu prātu un norādīja, ka pieejamā informācija ir ļoti apjomīga un brīžiem ir ļoti pretrunīga, tāpēc jāļauj dienestiem strādāt, lai šo informāciju, kas parādās publiskajā telpā, apstiprinātu vai noliegtu. Vējonis arī apstiprināja, ka valsts un finanšu sektora reputācija ir ļoti svarīga, tādēļ, viņaprāt, vispareizākais Rimšēviča lēmums šobrīd būtu viņam atkāpties no amata.

Par pēdējo dienu radušos situāciju Latvijas finanšu sektorā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) plāno informēt savus kolēģus piektdien paredzētajā Eiropadomē, pēc tikšanās ar Vējoni sacīja premjers.

Viņš skaidroja, ka informējis Valsts prezidentu par esošo situāciju finanšu sektorā. Premjers atgādināja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veikto Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu un situāciju ap “ABLVBank” nepieciešams nodalīt. Kučinskis piebilda, ka pastāv centieni šīs lietas sasaistīt kopā, ne sevišķi labā gaisotnē parādot situāciju Latvijā.

Premjers uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai ļoti daudz nepieciešams skaidrot to, ka minētās lietas ir dalītas un nav saistītas, piebilstot, ka šo piektdien viņam paredzēta dalība Eiropadomē, kuras laikā Kučinskis plāno radušos situāciju stāstīt pārējiem kolēģiem, kā arī paredzētas vairākas intervijas. “Svarīgi skaidrot, ka nav nekāda apdraudējuma finanšu sistēmai un Latvijas ekonomikai,” piebilda Kučinskis.

Kā ziņots, pēdējās nedēļas laikā Latvijas finanšu sektoru skāruši vairāki satricinājumi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču par kukuļņemšanu. Viņš paziņojis, ka nav vainīgs un neatkāpties no amata, bet savu aizturēšanu saistījis ar “ABLV Bank” un citu nerezidentus apkalpojošo banku pretdarbību.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (“FinCEN”) iepriekš paziņojusi, ka plāno noteikt sankcijas “ABLV Bank” par naudas atmazgāšanas shēmām. Tāpat “ABLV Bank” vadība esot līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām, norāda “FinCen”.

Savukārt bankas pārstāvji apgalvo, ka “ABLV Bank” un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ “FinCEN” paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams. Banka arī vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs, lūdzot pārbaudīt iespējamu bankas nomelnošanu.

Komentāri (19)

Sskaisle 21.02.2018. 15.25

nu redz cik smuki, arī Krievijas pensionārus mēs par savu naudiņu pārvadāsim , jauni tramvaji lai smuki sapirkti , lai viņiem – Krievijas pensionāriem būtu ērti un labi

http://www.delfi.lv/news/national/politics/rigas-satiksme-turpinas-bez-maksas-parvadat-arvalstu-pensionarus.d?id=49769017

+5
0
Atbildēt

0

vvilums 21.02.2018. 14.17

Visa tā kukoļošanas lieta pret Rimšēviču, cik izskatās, baltiem diegiem šūta un knābis pārspīlē, bet bankas prezidenta tūlītēja demisijas pieprasīšana kremļa propagandas pavadījumā atkal sitiens zem jostas vietas Rimšēvičam, un jo it sevišķi valstij.

+5
-1
Atbildēt

1

    andrejs > vvilums 22.02.2018. 00.06

    Visa tā kukoļošanas lieta pret Rimšēviču, cik izskatās, baltiem diegiem šūta
    ————–
    Kad ņēma pie rīkles Lembergu, tad šamā “advokāti” brēca par uzbrukumu nacionālajai buržuāzijai. :)))
    Tagad ir vēl trakāk – nu jau pat “uzbrukums Latvijas valstij”. Rimševics – otrs Vašķis (faktiski Godmanis tiek citēts uz nebēdu).
    Ilmār, turies, Latvija ir ar Tevi!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 21.02.2018. 12.42

pietrūkst lembe , tad būtu kā pjončanas goda pjedestālī, lembe protams pa vidu , liekas ka tur vidū atrodas lembes gars un vīņš runā ar vājoņa muti

+3
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 21.02.2018. 13.21

    jā diemžēl – ar skumjām secinu, ka ar šo divu vīru muti runā lembergs – smagos noziegumos apsūdzētais un mēs esam tikai tur, kur nemaz nevarējām nebūt

    kara apstākļi mums ir vel sarežģītāki kā hibrīdkarš – jo mums ir valdošā koalīcija un valdība, kuru kongtrolē smagos nzoeigumos apsūdzētais oligarhs lembergs

    kāda tur valsts , ja tā ir nozagta un tagad mēs baudām savas bezspēcības augļuxs

    kāda stabilitāte banku sistēmā ja ABLV jau ir pārskaitīt 97 000 eur? Protams , ka varas elitei tas bijis nebijis – vai tad viņi ir cietuši kaut jel vienā krīzē – tā tauta , kas no jums mauku bērni aizmukuši -tā ir cietusi

    tāpēc kučinskis vedīs iekšā simtus tūkstošus krievvalodīgo , la pabeigtu Latvijas kā nacionālas valsts iznīcību

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 21.02.2018. 13.49

    Rimšēvičs savu aizturēšau saista ar AB.LV. Savukārt premjers saka, ka šīs divas lietas jānodala. Tātad Kučinskis saka, ka Rimšēvičs melo?

    Dusma, 97 000 000 eur.

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > tonijs 21.02.2018. 13.55

    Tonij, Tu ar tiem cipariem mani nobeigsi , apžēlojies …
    es guļu un rubinu degunu un domāju – galu galā – kāda nozmīme ir vai nav Rimšēvics korumpants – izlasīju to šveika ieteikto lapu tulpju juris un baigais bezceris mani pārņēma

    kādi esam mēs …

    nu iešpricē man kaut ko no sava optimisma

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 21.02.2018. 14.00

    es saprotu tā, ka knab ir iesācis lietu pret rimševicu brīdī, kad lb atteicās pārskaitīt uz ablv miljonus vai 1 biljonu – nu nezinu cik tieši , bet atteicās

    formāli rimševicu nevaino ablv un norvik sakarā, bet citā sakarā – man aizdoma, ka varētu kaut kas būt saistībā ar trasta banku

    nu kur sprūds ņēma 500 000 eur drošības naudu mēs nezinam, neviens nejautā – kāpēc?

    ai labi -jāiet noprikt kāds saldumiņš cukurlīmenis krītas no šitām šausmām

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 21.02.2018. 14.12

    Sprūds ļoti ātri- 2 dienās- savāca drošības naudu un tiesas nepārbaudīja tās izcelsmi, lai gan pirms tam solīja to izdarīt. Tas mani vedina uz domām, ka nekādu drošības naudu viņš patiesībā nesamaksāja un viņu izlaida apmaiņā pret svarīgu informāciju par Rimšēviču, ar kuru viņam bija kopīgas darīšanas. Man tas šķiet dīvaini, ka Sprūds nes Rimšēvičam saskaņot likumprojektu par LB prezidenta izvirzīšanu. Kas to likumprojektu iedeva Sprūdam?

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 21.02.2018. 18.46

    Откуда информация, что суд не проверил? Писали, что Спруд просто не раскрыл источник денег журналистам, но якобы в заявке надо указывать, кто платит и суд проверяет источник.

    А вот про законопроект вопрос интересный..При этом защитники Римшевица пока этот вопрос обходят стороной..С чего это вдруг администратор проявляет такую инициативу и ходит аж с законопроектом к Римшевицу…Скорее выглядит, что это в спешке придуманная версия, по каким таким вопросам администратор может встречаться (якобы многократно) с президентом Нац.банка

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 21.02.2018. 20.30

    14.februārī tiesa lēma atbrīvot Sprūdu pret 500 000 eiro drošības naudu, bet 16.februārī viņu jau atbrīvoja. Pa kuru laiku tiesa varēja pārbaudīt pusmiljona eiro izcelsmi?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 21.02.2018. 23.18

    Vai iedomājies, ka pēc čekas paskvilu skribentes, Sprances, rīkojuma, tiesai vajadzēja veselu mēnesi pārbaudīt naudas izcelsmi? Kāds no viņa draugiem juristiem, kuru tam noteikti netrūkst, no sava konta pārskaitīja un visa “izcelsme”. Noteikti, negāja jau prasīt Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, vai Rāvim. Tev, kurš visu rēķina krutkās un kontrabandas smēķos, pusmiljons ir nereāla summa, bet veiksmīgiem juristiem tas tāds nieks vien ir.
    Es domāju, ka Temīda pēc tam, kad uz denunciācijas vai atklāta apmelojuma pamata noturēja Sprūdu aiz restēm, ir nolēmusi ieslēgt atpakaļgaitu, īpaši pēc tam, kad nākuši gaismā fakti par Rimševiču un Martinsonu.
    Var jau būt, ka vainīgs, apgalvot neiešu, bet spriežot pēc tā, kas ir viņa soģi, sliecos uzskatīt, ka nevainīgs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu