Pēdējie jaunumi. Igauņi nāk! • IR.lv

Pēdējie jaunumi. Igauņi nāk!

Igija Londa Malmborga solo izrāde Fizika un fantāzija pēta izrādes radīšanu, mākslinieka un skatītāja attiecības. Publicitātes foto
Edīte Tišheizere

Četras dienas programmā LATEST iespējams labāk iepazīt igauņu laikmetīgo teātri. Kas mums kopīgs — to mēģina izdibināt Latvijas Jaunā teātra institūts

Nosaukums ir apzināti divdomīgs, atzīst Jaunā teātra institūta (LJTI) direktore Gundega Laiviņa, kas izvēlējusies, ko tad mēs redzēsim šajā programmā. Vārdā LATEST, ko pie angļu valodas radusi acs automātiski izlasa kā «pēdējo», «jaunāko», «svaigāko», patiesībā ir savienoti abu valstu nosaukumu pirmie burti.

Latvija un Igaunija, tāpat kā vairākas citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis šogad svin simtgadi. Ideju, ka šo gadskaitli vajadzētu izmantot, lai paraudzītos, kas mums, kaimiņiem, kopīgs un ko spējam izdarīt apvienojušies, pirms pāris gadiem esot izteicis Prīts Rauds (Priit Raud), cilvēks, kuru varētu dēvēt par igauņu laikmetīgā teātra un dejas pīlāru. Viņš ir starptautiskā festivāla Baltoscandal iniciators un mākslinieciskais direktors un vada arī būtisku neatkarīgā teātra attīstīšanas telpu Tallinā — brīvo skatuvi Kanuti Gildi Saal. Latvijā ideju uzķēris LJTI, no igauņu puses piesaistījās arī interesantais teātris NO99 (par to — vēlāk). Un tālākais jau bijis kopīgs darbs — sapazīstināt režisorus, horeogrāfus, aktierus, dramaturgus un citu teātra profesiju pārstāvjus, kuriem, kā saka Gundega, «varētu sapasēt».

Februārī, Igaunijas simtgades ieskaņā, Rīgā notiks kaimiņu izrāžu (un vienas filmas) skate, kā arī nule kopīgi radītā iestudējuma Pirmie, kas aiziet pasaules pirmizrāde. Tallinā to rādīs novembrī, Latvijas simtgades nedēļā, kopā ar latviešu teātra programmu, ko būs sastādījis Prīts Rauds.

Izvēle — personības

«Patiesībā izvēlējos nevis teātrus, bet māksliniekus,» atzīst Gundega Laiviņa. «Un tagad ar trīcošām kājām gaidu, piemēram, izrādes Darbnīca pirmizrādi. Man nebija ne jausmas, kāda tā būs, bet vilināja gan mākslinieku vārdi, gan ideja par… mācīšanos — vienmēr, no embrija līdz materiālā ķermeņa sairšanai.» Šo izrādi radījuši un paši arī tajā spēlē trīs spoži vidējās paaudzes mākslinieki: teātra NO99 dramaturgs Ero Epners, horeogrāfs Marts Kangro un aktieris un režisors Juhans Ulfsaks (jā, jā, leģendārā padomju laika kinovaroņa Tila Pūcesspieģeļa Lembita Ulfsaka dēls!).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu