Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pagājušajā piektdienā, 9. februārī, Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā tika atklātas ziemas olimpiskās spēles. Līdz 25. februārim tiks sadalīti 102 medaļu komplekti. Atklāšanas parādē par amizantu sensāciju atkal kļuva 34 gadus vecais Pita Taufatofua no Klusā okeāna salu valsts Tongas — savas zemes karogu viņš nesa ar kailu, eļļas ieziestu torsu. Pirms diviem gadiem vasaras spēlēs Riodežaneiro Taufatofua startēja tekvondo sacensībās, bet šoreiz slēpos. Foto — Reuters/LETA

Ziemas olimpisko spēļu laikā Phjončhanā Ziemeļkorejas delegācijai bija «atklātas sarunas» ar Dienvidkorejas prezidentu Mūnu Džēinu, kuru ziemeļu kaimiņa diktatora Kima Čenuna māsa Kima Jočena uzaicināja apmeklēt Phenjanu. Mūns ar Kimu Jočenu viņas trīs dienu vizītes laikā tikās četras reizes. Savukārt Kims Čenuns pēc māsas atgriešanās slavējis viņas uzņemšanu Dienvidkorejā un izteicis pateicību Seulai. Kima ir vienīgā Ziemeļkorejas valdošās ģimenes locekle, kas apmeklējusi Dienvidkoreju kopš Korejas kara beigām 1953. gadā.

Dienvidkorejas tiesa otrdien piesprieda 20 gadu cietumsodu no amata atstādinātās prezidentes Pakas Gunhjes draudzenei Čojai Sunsilai, atzīstot viņas vainu varas ļaunprātīgā izmantošanā un korupcijā, kā arī par iejaukšanos valsts lietās. Čoja bija izmantojusi seno draudzību ar Paku, lai piespiestu uzņēmumus ziedot līdzekļus viņas kontrolētajiem fondiem. No Samsung un uzņēmuma Lotte Čoja saņēma 14 miljardus vonu (10,6 miljonus eiro) un «plaši jaukusies valsts lietās».

Svētdien neilgi pēc pacelšanās no lidostas Maskavas apgabalā klajā laukā nogāzās Saratov Airlines iekšzemes reisa pasažieru lidmašīna ar 71 cilvēku uz klāja. Visi cilvēki gāja bojā. Sākotnējās izmeklēšanas rezultāti liecina, ka traģēdiju izraisīja lidaparāta sensoru apledošana. Lidmašīna bija ceļā uz Orsku netālu no Krievijas robežas ar Kazahstānu.

Krievija sestdien Igaunijai izdeva uzņēmēju Raivo Susi. Viņu Krievijas tiesa atzina par vainīgu spiegošanā un piesprieda 12 gadu ieslodzījumu stingra režīma cietumā. Susi apmainīja pret Igaunijā par spiegošanu Krievijas labā notiesāto Krievijas pilsoni Artjomu Zinčenko.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu