Neatkarības akts, miljons un profesors Mažīlis • IR.lv

Neatkarības akts, miljons un profesors Mažīlis

Vācijas Ārlietu ministrijas Politiskajā arhīvā atrastais 1918. gada dokuments, kas vācu un lietuviešu valodā pasludina, ka tiek atjaunota neatkarīga Lietuvas valsts ar galvaspilsētu Viļņu
Ovidijs Lukošus, speciāli Ir

Viena no interesantākajām Lietuvas vēstures mīklām atrisināta valsts atjaunošanas gadadienas priekšvakarā

Līdz Lietuvas valsts atjaunošanas simtgadei bija atlicis nedaudz mazāk par gadu, kad no Berlīnes pienāca negaidīta ziņa: ir atrasts Lietuvas Neatkarības akta oriģināls.

Sabiedrībai iepriekš mazpazīstamais politologs Kauņas Vītauta Dižā Universitātes profesors, 63 gadus vecais Ļuds Mažīlis (Liudas Mažylis) 2017. gada 29. martā Vācijas Ārlietu ministrijas Politiskajā arhīvā atrada dokumentus, kas vācu un lietuviešu valodā pasludina, ka tiek atjaunota neatkarīga Lietuvas valsts ar galvaspilsētu Viļņu. Dokumenti ir rakstīti ar roku, uz tiem ir divdesmit signatāru (parakstītāju) parakstu.

Šim gluži neticamajam stāstam papildu intrigu piešķīra arī tas, ka tikai pusotru mēnesi pirms šīs vēsturiskās sensācijas, Neatkarības 99. gadadienas priekšvakarā, viena no lielākajām Lietuvas biznesa grupām — koncerns MG Baltic — apsolīja miljonu eiro lielu prēmiju tam, kurš uz Lietuvu atgādās Neatkarības akta oriģinālu. Vācijā atrastais dokuments tagad ir izstādīts Signatāru namā Viļņā, taču prēmiju uzņēmēji pagaidām vēl nav pasnieguši. Latvijā koncerns MG Baltic varētu būt pazīstams ar Apranga veikaliem, kā arī ar alkohola importu.

Visi četri pazuduši?

Lietuvas vēsturnieki ir pārliecināti, ka pastāvēja vismaz divi vai trīs līdzvērtīgi Neatkarības akta eksemplāri. Viens no tiem esot bijis uzticēts Dr. Jonam Basanavičam, neatkarību pasludinājušās Lietuvas Padomes priekšsēdētājam, vienam no svarīgākajiem un izcilākajiem tā laika sabiedriskajiem darbiniekiem, kura paraksts pats pirmais ir izvijies uz Neatkarības deklarācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu