Pāri robežām • IR.lv

Pāri robežām

Gunita Nagle

Pēc neilgas pauzes lipīgās masalas pāris mēnešu laikā Latvijā saķēruši 14 cilvēki. Pirmie inficētie ir lidostas darbinieki

Kopš 2014. gada, kad Latvijā tika ārstēti 36 masalu slimnieki, trīs gadus dzīvojām tā, it kā šī slimība ievērotu aizliegumu pārkāpt mūsu valsts robežas. Dažās Eiropas valstīs, it īpaši Rumānijā un Itālijā, bija masalu uzliesmojumi, bet Latvijā — neviena saslimušā. Taču pērnā gada decembrī diviem lidostas Rīga darbiniekiem tika atklātas masalas, un pēdējo astoņu nedēļu laikā šīs infekcijas dēļ saslimušo skaits pieaudzis līdz 14. Trīs no viņiem ir bērni. No mazajiem neviens nebija ar vakcīnu pasargāts no masalām.

Vairāki saslimušie ir savstarpēji saistīti, visi dzīvo Rīgā, Pierīgā vai Zemgales reģionā. Masalu izplatība liecina par diviem faktiem. Pirmkārt, šī slimība, kas aiz nevainīgas saaukstēšanās pazīmēm slēpj nāves draudus, ir neparasti lipīga. Otrkārt, tos 2—5% Latvijas iedzīvotāju, kas nav vakcinējušies pret masalām, kolektīvā imunitāte nespēj pasargāt no riska saķert infekciju ceļojumu laikā vai satiekoties ar ceļotājiem.

Augsta imunizācijas pakāpe 

«Jā, decembrī, uzzinot, ka diviem kolēģiem ir masalas, bijām pamatīgi nobažījušies. Taču mūsu kolektīvā slimība tālāk neizplatījās,» stāsta lidostas Rīga pārstāve Laura Karnīte. Satraukums valdīja tāpēc, ka lidostas darbiniekiem, kuru darbs ir saistīts ar klientu apkalpošanu, drošības noteikumi prasa potēties pret slimībām, kuru izplatība ir kontrolējama ar vakcīnām. Sasirgušie bija vakcinējušies. Taču, konsultējoties ar ārstiem, atklājās, ka pilnīgai imunitātei pret masalām vajadzīgas divas potes. Saslimušie bērnībā saņēma tikai vienu vakcīnu, tāpēc aizsardzība bija nepilnīga.

Kopumā Latvija masalu ierobežošanā ir sasniegusi augstu imunizācijas aptveri, uzsver Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs. To mēra, ņemot vērā bērnu skaitu, kas saņēmuši kombinēto vakcīnu pret masaliņām, masalām un epidēmisko parotītu jeb cūciņām. Pirmo vakcīnas devu, ko parasti injicē no 12 līdz 15 mēnešu vecumam, 2017. gadā saņēmuši 96%, otro, ko dod septiņgadīgajiem, — 89%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu