Izkustinājusi dīzeļvilcienu • IR.lv

Izkustinājusi dīzeļvilcienu

10
Andrija Likova. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Psiholoģe un ģimenes psihoterapeite Andrija Likova, kura pagājušogad sabiedrībai atklāja šokējošo ainu Jelgavas bērnunamā, gatava cīnīties par bērnu labklājību, līdz bērnunamos Latvijā vairs nebūs palicis neviens bērns

Andrijas Likovas vārdu sabiedrība iepazina pagājušajā pavasarī, kad Latvijas Radio tapa pētnieciskais cikls Sistēmas bērni. Pieredzējusī psihoterpeite bija iekļauta ekspertu komandā, kas saskaņā ar Labklajības ministrijas deinstitucionalizācijas projektu devās uz Latvijas bērnunamiem, lai noskaidrotu bērnu vajadzības. Aina Jelgavas bērnumamā, par kuru publiski sāka runāt Andrija Likova, atklājās briesmīga. Tā ietvēra fizisku un emocionālu vardarbību, vienaldzību pret bērnu attīstības interesēm.

Pateicoties Likovas drosmei — ne tikai ziņojumiem atbildīgajām institūcijām, bet arī problēmas atklāšanai sabiedrībai —, vasarā tika nomainīta Jelgavas bērnunama vadība. Tad arī psiholoģe atgriezās šajā bērnunamā ne vairs kā eksperte, bet gan sākumā brīvprātīgi, vēlāk jau kā algota darbiniece strādāt ar bērniem.

Likovu par cieņas un goda aizskaršanu tiesā iesūdzēja Jelgavas pašvaldības Sociālo lietu pārvaldes psiholoģe Lilita Barševska. Pagājušajā nedēļā tiesa Barševskas prasību pret Likovu noraidīja.
Intervijā Andrija Likova, kura strādā arī savā psihoterapijas privātpraksē Babītē — pārstāv sistēmiskās ģimenes psihoterapijas virzienu, atklāj, kāpēc būtu laimīga, ja darba bērnunamā viņai drīz vairs nebūtu.

Kādus ieraudzījāt tā sauktos sistēmas bērnus?
Bērni gribēja uzmanību, atsaucās komunikācijai un nevarēja sagaidīt savu kārtu, lai individuāli ar mums parunātu. Komandā strādājām četri speciālisti: psihologs, sociālais darbinieks, fizioterapeits un ergoterapeits. Mūsu darba fonā tolaik bērniem bija sarežģīta komunikācija ar darbiniekiem, konflikti. Viņiem netika individuāli veltīts laiks. Pārsvarā bija uzdevumi un to izpilde, cīņa ar viņiem. Trūka gan darbinieku, gan izpratnes. Raušana aiz matiem, ēdināšana ar varu, apsaukāšana, vešana, turot aiz ausīm, pēršana bija tikai daļa no vardarbības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu