Drosme runāt • IR.lv

Drosme runāt

Nellija Ločmele

Mazo cilvēku ciešanas bērnunamos vienmēr redz pieaugušie. Ne viens vien. Taču parasti šie profesionāļi dara savu darbu sistēmas rāmjos un neuzdod jautājumu — vai šāda kārtība ir laba?

Šajā žurnālā intervējam vienu drosmīgu pieaugušo, kas šo jautājumu uzdeva, un atbildē beidzot sakustējās visa Latvija. Viņu sauc Andrija Likova — smaidīgā psihoterapeite uz žurnāla vāka pērn atklāti Latvijas Radio stāstīja par šausmām, kuras ieraudzīja Jelgavas bērnunamā. Nevis tikai ziņoja institūcijām, bet uzrunāja sabiedrību, liekot katram personīgi aizdomāties — vai valstī par mūsu nodokļiem uzturētā sistēma tiešām labo kļūdas, vai pati ir viena liela kļūda? Andrija rīkojās kā profesionāle sistēmas ietvaros, bet viņai kā pilsonei pietika drosmes publiski izaicināt sistēmu. Viņas apņēmība iedvesmo!

Līdzīga apņēmība paskatīties uz sistēmu no sabiedrības skatpunkta nupat sakustināja labām pārmaiņām arī tiesu varu. Pēc Ir pētījuma par maksātnespējas shēmām daļa Augstākās tiesas tiesnešu pārtrauca cunftes kluso mantru «viss ir kārtībā» un pieprasīja rīkoties. Sākotnējais mazākuma aicinājums — sistēmas kļūdu cēloņi ir jāatklāj! — pēc karstām debatēm Tieslietu padomē šonedēļ jau pārvērtās vienprātīgi apstiprinātā darba uzdevumā.

Vēsturnieks Timotijs Snaiders grāmatā Par tirāniju citē kāda romāna varoni: mīlējoties pēdējo reizi savā dzīvē, jūs nezināt, ka tā būs pēdējā. Tāpat ir ar vēlēšanām, saka Snaiders un aicina vienmēr būt modriem pret katru pilsoniskās brīvības apdraudējumu, jo tam sekos nākamie. Tieši tāpat vienai noklusētai ačgārnībai sekos nākamās. Tāpēc paldies katram, kurš neklusē!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu