Pieskatīt pilsētu • IR.lv

Pieskatīt pilsētu

Jelgavas attīstības biedrības kodols. No kreisās: Mārtiņš Daģis, Ilona Drīliņa, Ilmārs Drīliņš, Vents Grietēns, Gaitis Grūtups, Jānis Āboliņš. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Ieva Alberte

Lai iepretim pilij neuzceltu būvmateriālu lielveikalu Depo, jelgavnieki nolēma izveidot biedrību Jelgavas attīstībai. Pilsētai tas ir liels ieguvums, jo nu jau gadu tai ir septiņi priecīgi un gudri draugi

Piektdienas rītā pusdeviņos jelgavnieki ir gatavi intervijai. Saorganizējas zibenīgi un neīd, ka būtu par agru. Ieradušies seši no septiņiem. Tiekamies laikraksta Zemgales Ziņas telpās Jelgavas centrā, jo biedrībai Jelgavas attīstībai ir tikai virtuālās mājas Facebook/depojelgava. Tajā lasāms, ka pagājušajā nedēļā biedrība piedalījās savā pirmajā tiesas sēdē un 6. februārī solās būt spriedums par to, vai tiks atjaunota būvatļauja Depo celtniecībai iepretim Jelgavas pilij. Šā gada martā biedrība svinēs gada jubileju.

Cīnīsimies

Depo gadījums ir nedaudz līdzīgs Pāvilostas kuģim-mājai. Pirmkārt, publiska jezga sacēlās ar laika nobīdi, otrkārt, likumiski viss bija sakārtots tā, lai ēku tur drīkstētu celt. Tas, ka Lielupes krastā ieplānota celtniecība, bija zināms jau kopš 2014. gada, taču ne jau jelgavniekiem, bet gan Jelgavas domei. Zemi Lielupes krastā dome paklusām nodeva privātās rokās SIA Auras centrs, kas ir igauņu investīciju fonda EfTEN Capital meitasuzņēmums.

2016. gada augustā to uzzināja Zemgales Ziņu žurnālists Gaitis Grūtups un uzrakstīja laikrakstā ziņu. Gaitis rāda izdrukātu lapu angļu valodā, kas igauņu investora mājaslapā savulaik vēstījusi, ka Lielupes krastā tiks būvēta 16 000 m2 liela Depo ēka ar autostāvvietu 280 automašīnām.

Tās pašas dienas vakarā, pēc darba, Gaitis pieklauvēja pie kaimiņa Jāņa durvīm: «Klausies, netālu no pils taisās būvēt Depo.» Jānis Āboliņš vaicāja, ko varētu darīt, jo tas taču nav pieļaujams. Jānis ir īsts jelgavnieks, absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitāti, viņa tēvs bija universitātes profesors. «Mēs esam jelgavnieki un katru dienu lietojam šo pilsētu. Dzīvojam, braucam, ejam, elpojam, iepērkamies. Mēs nevaram būt vienaldzīgi pret šo vietu,» skaidro Jānis. Pēc pāris dienām viņš ar Gaiti sēdās automašīnā un devās uz Lielupes krastu. Nostājās vietā, kur iecerēts būvēt veikalu. Abis stāvēja un runāja. Nolēma, ka cīnīsies. «Bet kā? Tās bija tikai emocijas. Mēs bļāvām, un viss,» atceras Jānis, kurš todien feisbukā ierakstīja, ka vēlas cīnīties pret veikala celtniecību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu