Šausmīga blēde! • IR.lv

Šausmīga blēde!

3
Luīze Pastore. Foto — Jānis Pipars, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Bērnu grāmatu autore Luīze Pastore (31) uz Londonas grāmatu tirgu pavasarī dosies ar apziņu, ka latviešu grāmatas britiem spēj dot jaunus plašumus

Simpātiska, slaida gaišmate, kura pusaudžu gados sapņoja kļūt par rakstnieci, jau 20 gadu vecumā izdeva pirmo grāmatu, bet nu ir viena no četriem latviešu autoriem, kuri pārstāvēs savu valsti Baltijas literatūrai veltītajās dienās Londonas grāmatu tirgū aprīlī. Tā ir Luīze Pastore.

Patlaban rakstniece izmēģina, kā ir apavienot grāmatu rakstīšanu un gadu un divus mēnešus vecās meitiņas audzināšanu. Lai cik dīvaini tas šķistu, viņas atziņa — rakstīt bērniem ir vieglāk, ja personīgās pieredzes ar viņiem nav.

Luīze Kultūras akadēmijā studējusi kultūras menedžmentu, kādu laiku mācījusies arī Dānijā. Aizvien rakstījusi līdztekus algotam darbam — kultūras pasākumu rīkošanai. 11 gadu laikā izdotas astoņas Luīzes grāmatas. Piecas no tām — sērijā Mākslas detektīvi, ko rakstniece veido kopā ar mākslinieci Elīnu Brasliņu. Bērniem saprotamā valodā tās vēsta par slavenu latviešu māk-slinieku darbiem. Rudenī jāiznāk jaunākajai — par abstraktā ekspresionisma izcilību Marku Rotko. Luīzes grāmatā viņa darbu noslēpumu pēta mazajiem lasītājiem labi pazīstamā meitene Poga un puika Teo. Aprīļa sākumā divkārt gada balvu literatūrā par grāmatām bērniem ieguvušo Luīzi gaida cits liels notikums: Baltijas literatūras dienās Londonā notiks viņas Maskačkas stāsta angliskā tulkojuma svinīga atvēršana. Latviešu rakstniece cer sastapt mazos britu lasītājus, jo «bērni ir iedvesmojoši», kā rāda viņas pieredze, regulāri tiekoties ar 8—12 gadus vecajiem lasītājiem Latvijas skolās. Intervijā Luīze stāsta, kas ir galvenais, ko viņa vēlas vēstīt Londonā, kā arī izstāsta, kāpēc raksta tieši bērniem.

Ko gaidāt no Londonas grāmatu tirgus?
Tā ir iespēja aizbraukt uz vēl vienu vietu, kas ir tālāk nekā Līvāni vai Jēkabpils. Satikt iedvesmojošus cilvēkus. Gan Līvānos bērni ir iedvesmojoši, gan arī Londonā. Iepazīt jaunus lasītājus un arī nelasītājus man ir vienlīdz interesanti. Tad braukšu mājās un kaut ko jaunu uzrakstīšu. Rakstnieka galvenais uzdevums tomēr ir rakstīt, nevis nodarboties ar mārketingu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu