“Pagaidām tiesa tikai krata ar galvu” - reportāža no Magoņa tiesas Limbažos • IR.lv

“Pagaidām tiesa tikai krata ar galvu” – reportāža no Magoņa tiesas Limbažos

12
Apsūdzētie - Igaunijas miljonārs uzņēmējs Oļegs Osinovskis (no kreisās) un bijušais "Latvijas dzelzceļa" vadītājs Uģis Magonis Limbažu rajona tiesā septembrī. Foto: Ieva Leiniša, LETA
Ieva Cielava

“Jā, es devu naudu,” pirmdien Limbažu rajona tiesas starpbrīdī Ir neslēpa igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis. Taču viņš liedzas — kukulis tas neesot bijis. Naudu Magonim esot nodevis legāli un tā paredzēta godīgiem mērķiem. Kādiem? To viņš atklās tikai tad, kad tiesa par to aicinās liecināt. Tikmēr Magonis no komentāriem atturas.

Pirmdien notika otrā tiesas sēde lietā, kurā Igaunijas kompānijas Skinest Rail īpašnieks Osinovskis tiek apsūdzēts par kukuļdošanu lielos apmēros bijušajam uzņēmuma Latvijas dzelzceļš valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim.

Taču lieta pagaidām virzās uz priekšu lēni. Sēdē pirmdien bija paredzēts nolasīt apsūdzību un uzklausīt pirmo liecinieku — Uģa Magoņa šoferi, kas vadīja automašīnu kukuļa pieķeršanas brīdī. Taču līdz tam tiesa nenonāca, plecīgais liela auguma vīrs sēdē netika ieaicināts. Toties vienā no pārtraukumiem viņš kopā ar Magoni izgāja līkumiņu ap tiesas ēku. Tas pelēcīgajā un acīmredzami rūpju pilnajā Magoņa sejā atmodināja vieglu smaidu. No žurnālistu jautājumiem šoferis atvairās, kā pirms tiesas sēdes viņam to ieteica Magoņa advokāts Varis Klotiņš.

Kopš septembra bijušas divas tiesas sēdes, bet vienīgais, ko tiesa līdz šim ir paspējusi izskatīt, ir apsūdzēto lūgumi.

Iepriekšējā sēdē septembrī tiesa uz pusi samazināja Uģa Magoņa drošības naudu – 400 tūkstošu vietā paliekot pie 200 tūkstošiem eiro un atcēla liegumu Magonim kontaktēties ar Osinovski.

Pirmdien tiesas vēlība turpinājās — atcelts arī liegums Magonim izbraukt no valsts. Magonis kopš pērnā gada aprīļa strādā Krievijas dzelzceļa uzņēmuma RŽD loģistika meitasuzņēmumā AS Euro Rail Trans, kura valdes loceklis ir bijušais politiķis un satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, tiesā pavēstīja Magoņa aizstāvis Varis Klotiņš. Magonis ir uzņēmuma valdes padomnieks. Viņa pienākumos ietilpst doties komandējumos — šo faktu advokāts izmantoja kā pamatojumu, lai lūgtu atcelt Magonim noteikto aizliegumu izbraukt no valsts. Pēc tiesneša lēmuma paziņošanas Magoņa advokāts piemiedza apsūdzētajam ar aci, novēroja Ir.

Mazāk veicās igauņu miljonāram – jau otro reizi viņa advokāte Jeļena Kvjatkovska pieteica lūgumu izdalīt Osinovska krimināllietu atsevišķā procesā un nodot izskatīšanai Igaunijā. To tiesa atkal noraidīja, taču pieņēma lēmumu, ka dažās tiesas sēdēs Osinovskis drīkstēs piedalīties ar videokonferenču palīdzību. Tiesneša Kārļa Jansona īpatnējā tiesas sēdes vadīšanas stila dēļ — viņš bieži runā drīzāk pie sevis, nevis publiski — lēmums īsti skaidrs gan netapa. Ko precīzi paredz tiesneša lēmums un kurās sēdēs Osinovskis drīkstēs piedalīties attālināti, tiesas dalībnieki pārbaudīšot tiesas protokolā. Skaidrs ir vienīgi tas, ka 26. janvārī, kad nozīmēta nākamā tiesas sēde, šis jaunums vēl spēkā nestāsies.

“Vai tāds ir tiesas lēmums? Pagaidām tiesa tikai krata ar galvu,” tiesnesim procesa gaitā pārvaicā Magoņa advokāts Klotiņš. Tiesneša mazā pieredze šādu apjomīgu korupcijas skandālu izskatīšana duras kā īlens no maisa. “Vai tad kameras vajadzētu…?” sēdes sākumā tiesnesis Jansons sev priekšā sakrusto rokas un jautājoši skatās uz advokātu Klotiņu. Saņēmis apstiprinošu atbildi, viņš vērš skatu uz televīzijas kamerām, kuras, kā noprotams, ir jāizslēdz, lai gan iepriekš tiesnesis bija ļāvis filmēt. “Tas viss ir viens lūgums?” Viņš izpleš acis, ar apjukušu sejas izteiksmi šķirstot vairākas lapas, kuras uz galda noliek Skinest Rail pārstāvis Leons Glikmans. Tas ir lūgums izdalīt uz Igaunijas uzņēmumu attiecināmo krimināllietas daļu atsevišķā lietā un nodot to izskatīšanai Igaunijā. To tiesa akceptē.

Kā pēdējais Magoņa advokāta Klotiņa lūgums ir Magoņa sievas Anastasijas iesniegums. Tajā viņa lūdz vai nu atcelt arestu uz viņai piederošajiem īpašumiem — pieciem rokaspulksteņiem un vairāk nekā 80 tūkstošiem eiro skaidrā naudā — vai ļaut viņai piedalīties tiesas procesā kā aizskartās mantas īpašniecei. Īpašums tika izņemts no laulāto dzīvokļa un arestēts kā Uģim Magonim piederošs. Kā vēlāk paskaidro prokurore, visi pieci ir vīriešu rokaspulksteņi. Tomēr Magoņa un Osinovska advokāti iebilst — ja atklāsies, ka arestētie īpašumi pieder Magoņa sievai un tiesa būs noraidījusi viņas lūgumu piedalīties procesā, augstākas instances tiesa varētu atcelt Limbažu tiesneša lēmumu, un tiesāšanās būtu jāsāk no gala.

“Es jau nevaru tagad pateikt, ka viņa ir īpašniece,” apmulsis ir tiesnesis, bet advokāts Klotiņš dod padomu — tas jau ir tikai juridisks statuss, ko vispirms piešķir un tad tiesas procesā skata, ir vai nav īpašnieks. Jansonu tas pārliecina. Grūti saklausāmā balsī viņš pie sevis ko nosaka. Vai lēmums ir atzīt Anastasiju Magoni kā aizskartās mantas īpašnieci, viņam pārvaicā Klotiņš. Tiklīdz Jansons to apstiprina, advokātam ir gatavs nākamais solis — tiesas sēde jāpārtrauc, jo nav klātesoši visi lietas dalībnieki. Turpmāk tiesas sēdes nevarēs notikt bez Magoņa sievas dalības. Jansons atkal piekrīt.

“Vai jums nešķiet, ka ielikāt tiesnesim lēmumu mutē,” advokātam pēc sēdes vaicā žurnālisti. Sociālajā tīklā Twitter LTV žurnāliste Anete Bērtule raksta: “U. Magoņa lietas tiesnesis K. Jansons uz jautājumu, vai nebija tā, ka apsūdzēto aizstāvji viņam mācīja vadīt sēdi: “Nu, mazliet bija.””

Tiesnesis Kārlis Jansons šāda mēroga krimināllietas nav skatījis, bet iepriekš bijis maigs pret dzērājšoferiem un cigarešu kontrabandistiem. Kad ar skandalozu spriedumu viņš par braukšanu dzērumā 2014. gadā attaisnoja bijušo Ādažu pašvaldības policijas vecāko inspektori Andru Veipu, Tiesnešu disciplinārkolēģija viņu sodīja ar rājienu par neatbilstošu rīcību, un likuma Par tiesu varu pārkāpumu, jo viņš nebija izpildījis pienākumu noskaidrot objektīvu patiesību.

Magoņa lieta nonāca Limbažos, jo turp to aizsūtīja Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa, pamatojot ar faktu, ka noziegums tika pārtraukts tai piekritīgajā Salacgrīvas novadā.

Maisiņu ar 499 500 eiro Uģa Magoņa mašīnas bagāžniekā KNAB pieķēra 2015. gada vasarā netālu no Salacgrīvas, veicot operāciju kopā ar Igaunijas kolēģiem. Tas ir lielākais līdz šim pieķertais skaidras naudas kukulis Latvijā.

Prokurore Evita Masule skaidro — gandrīz pusmiljonu lielais kukulis bija saistīts ar četru 2TE116 sērijas lietotu dīzeļlokomotīvju iegādi, kas tika izsludināta 2015. gada februārī. Latvijas dzelzceļa meitas kompānija LDz ritošā sastāva serviss tos plānoja pirkt no Osinovskim piederošā Skinest Rail.

Darījuma kopējā summa tiek lēsta ap desmit miljoniem eiro, lai gan šāda paša modeļa dīzeļlokomotīves iepriekš Skinest Rail tikai par diviem miljoniem bija nopirkusi no Igaunijas valsts uzņēmuma EVR Cargo. Vai tās bija tās pašas lokomotīves, vaicājam tiesas zālē satiktajam Skinest Rail pārstāvim Leonam Glikmanam, taču atbildi neizdodas gūt. Arī operatīvajās darbībās iegūtie dati liecinot, ka nauda, iespējams, paredzēta, lai Osinovskim piederošā Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca saņemtu remontējamas lokomotīves no Krievijas.

Komentāri (12)

tonijs 15.01.2018. 21.01

Sākums nelāgs, Jansons izskatās pēc muļļas. Paldies žurnālistiem par šīs tiesas uzraudzību. Gribētos cerēt, ka pienācīgu uzmanību šīs nozīmīgās lietas izskatīšanai pievērsīs arī tieslietu ministrs Rasnačs, TM Tiesu sistēmas uzraudzības departaments, Tieslietu padome, kā arī ģenerālprokurors Kalnmeiers.

+3
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 16.01.2018. 11.17

    Mīļais Tonij, Tavs naivums mani gāž nost no kājām , patiešām , nu lūdzu , nu lūdzu notici man, ka Tavām cerībām nav nekāda pamata. Nekāda! Tev pašam būs vieglāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 16.01.2018. 13.51

    Es jau mazliet ironizēju, to rakstīdams, puslīdz mīļā Dusma. Nu vismaz zinu, kā Tevi var nogāzt no kājām, kādreiz var noderēt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 16.01.2018. 08.40

varbūt gribēja pirkt traktorīti? emsimar gribējās ar lembes iedotu kāpostu pirkt traktorīti , tikai pa dzērumu padi…, pardon pazaudēja , par to jau cietumā nemet, emsi jau nemaz netiesāja.

+2
0
Atbildēt

0

Antons 15.01.2018. 19.56

Kārtējais cirks, ko Latvijā nez kāpēc sauc par “tiesu”.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu