DP sākta pārbaude par bijušo kolēģi Leitieti (papild.) • IR.lv

DP sākta pārbaude par bijušo kolēģi Leitieti (papild.)

2
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers (no kreisās) un bijušais Drošības policijas priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis 4.janvāra sēdē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Drošības policija (DP) sākusi pārbaudi par bijušo DP priekšnieka vietnieka Juri Leitieti, kurš, iespējams, “oligarhu lietas” izmeklēšanas laikā atklājis neizpaužamas ziņas, vēsta LETA.

DP šovakar paziņojumā presei raksta, ka par ceturtdien žurnālā Ir minēto situāciju DP informāciju no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņēma pagājušā gada 23. novembrī. Pēc informācijas saņemšanas DP sāka pārbaudi lietas apstākļu noskaidrošanai, tajā skaitā pieņēma paskaidrojumus no Leitieša.

Ņemot vērā, ka lietas apstākļi ir saistīti ar DP veiktajiem pasākumiem pretizlūkošanas jomā, kā arī to, ka pārbaude vēl turpinās, DP pagaidām atturas no detalizētākiem komentāriem.

Vienlaikus DP paziņojumā vērš uzmanību, ka KNAB iepriekš nebija informējis par publikācijā minēto situāciju, kā arī DP rīcībā nav informācijas, ka par minēto situāciju būtu informēta DP darbību uzraugošā institūcija – Ģenerālprokuratūra vai Satversmes aizsardzības birojs, kas izsniedz pirmās kategorijas speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpuma objektiem.

“Oligarhu lietas” uzraugošais prokurors Māris Leja aģentūrai LETA ceturtdien no rīta teica, ka Ir publikāciju par Leitieti nevar komentēt, taču viņš apliecināja, ka prokuratūrā, izmeklējot “oligarhu lietu”, nekādas Leitieša darbības netika vērtētas vai pārbaudītas. “Ņemot vērā, ka “oligarhu krimināllietā” Leitieša darbības nebija pamats izmeklēt, man nav tiesību iepazīties ar tādiem operatīvās lietas materiāliem, kuriem nav saistību ar “oligarhu lietā” izmeklētajiem apstākļiem,” uzsvēra prokurors.

Bijusī DP amatpersona, iespējams, izpauda slepenas ziņas Šlesera kolēģim

Bijušais Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Juris Leitietis, iespējams, pieļāvis kriminālpārkāpumu – viņš izpaudis neizpaužamas ziņas tuvam Aināra Šlesera kolēģim Krišjānim Peteram, ceturtdien raksta žurnāls Ir. Par šādu pārkāpumu paredzēts sods Krimināllikuma 329. pantā.

Šis pants valsts amatpersonām paredz atbildību par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu – tagad par to draud pat cietumsods līdz vienam gadam, bet pirms 2013. gada draudēja arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

4. janvārī Leitietis bijis uzaicināts uz oligarhu lietas Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi. Laikā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica operatīvās darbības, vācot pierādījumus par oligarhu iespējamiem noziegumiem, ticis konstatēts, ka Leitietis, iespējams, izpaudis neizpaužamas ziņas Peteram, kurš bija tuvs oligarhu lietas centrālās personas Šlesera sabiedrotais.

Leitieša izpausto ziņu saturs nav kļuvis zināms, jo tās fiksētas oligarhu lietas operatīvajā izstrādē un nav atslepenotas.

Pētot oligarhu lietu, Saeimas deputāts Andrejs Judins (Par) bija sašutis un sāka interesēties, kāpēc nav ticis izmeklēts lietā saredzams noziegums un valsts amatpersona palikusi nesodīta. Vēl vairāk – pērn maijā uz Latvijas neatkarības atjaunošanas svinību laiku Leitietis, kurš 2016. gadā pēc dienesta devās pensijā, tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Leitieti uzaicināja uz parlamentāro izmeklēšanas komisiju un noklausījās slēgtās sēdes daļā, kurā nedrīkstēja piedalīties arī komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL), jo viņai vienīgajai no komisijas locekļiem joprojām nav pielaides valsts noslēpumam.

Leitietim uz iztaujāšanu oligarhu lietas komisijā 4. janvārī nācās gaidīt aptuveni sešas stundas. Uz jautājumu, kāpēc uzaicināts uz sēdi, Leitietis Ir teicās nezinām iemeslu. Vaicāts, vai viņš varētu būt pieļāvis kādus pārkāpumus, Leitietis reaģēja satraukti. “Kāda rakstura pārkāpumus,  par ko jūs runājat? Es tūlīt ierakstīšu šito te un tas būs tik liels pārkāpums – ka jūs kaut ko zināt -, ka malo ņe pokažetsja!” (maz neliksies – krievu val.).

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (2)

basta 11.01.2018. 10.02

Apejot rezidentu viens čekas mūdzis otram izpaudis ziņas! Nu nu. Ja netiks ievērota subordinācija, sabruks simt gadus rūpīgi celtais čekas cietoksnis.

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 11.01.2018. 22.36

ha ha ha hā ….. anekdote –

trakāk kā padlaikos …. zvēru !

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu