Linda un Daniils, izveidojuši Skolens.lv • IR.lv

Linda un Daniils, izveidojuši Skolens.lv

Lindas Lielbriedes un Daniila Vladimirova izveidotajā Skolens.lv var atrast vecāko klašu skolēnu — palīgu, kurš ilgtermiņā palīdzēs saprast kādu konkrētu mācību priekšmetu. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Alberte

Skolotāju istaba ir tukša. Linda un Daniils iecerējuši tajā sarunu, jo Rīgas Valsts 1. ģimnāzija (RV1Ģ) ir viņu skola. Abi te mācās no 7. klases. Šobrīd jau ir 12. klasē un — klasesbiedri.

Daniils runā vairāk, un viņa ceļš līdz ģimnāzijai ir neierastāks kā Lindas. Mācījies krievu plūsmas skolā, taču gribējis iestāties RV1Ģ. Izdevās un ar ļoti labiem rezultātiem matemātikas iestājeksāmenā. «Pirmās nedēļas skolā bija grūtas valodas dēļ, it īpaši bioloģijā. Joprojām nepareizi izrunāju plato un šauro «e»,» Daniils smejas. Toties spēcīgs viņš ir IT jomā, ko iecerējis studēt. Pēdējais viņa «priekšnesums» bija ģimnāzijas Ziemassvētku ballē — viņš izveidoja elektronisko biļešu sistēmu.

Kad Lindai radās ideja par Skolens.lv, protams, viņa prasīja padomu Daniilam. Viņš ir lapas izstrādātājs, Linda — koncepta un tekstu autore. «Ideja radās, kad sastapos ar grūtībām matemātikā. Palūdzu klasesbiedreni paskaidrot. Viņa to izdarīja ļoti saprotami. Apjautu, ka vislabāk iemācīt var tie, kuri vēlas otram palīdzēt,» atceras Linda. Uzklausījis ideju, Daniils ieteica veidot atsevišķu lapu. Linda bija pieticīgāka, iniciatīvu sākotnēji plānojot Facebook. Tieši tobrīd, pērnā gada pavasarī, organizācija Junior Achievement Latvija aicināja veidot skolēnu firmas. Daniils un Linda pieteicās, un tapa Skolensskolenam.lv. Mājaslapā reģistrējās tie, kuri palīdzētu citiem. Par to tika pieprasīta samaksa no lietotājiem. Tagad, kopš Skolens.lv ir biedrība, viss ir bezmaksas. Testa versijā pārsvarā tie bija RV1Ģ skolēni. «Kāda mana skolasbiedrene labi palīdzēja vācu valodā piektklasniecei no citas skolas. Ejot jau tik labi, ka meitene var pat runas konkursos piedalīties,» smaida Linda.

Skolēnu firmas var darboties tikai mācību gadā, tāpēc pērn vasarā portāls nedarbojās. Oktobrī Linda un Daniils nolēma, ka idejai ir lielāka nākotne, un nodibināja biedrību, kas var darboties visu gadu. Tagad Skolens.lv ir platforma, kurā ikviens var atrast sev palīgu mācībās. «Nevis kāds izrisinās uzdevumu priekšā, bet parādīs, kā to izdarīt. Jēgpilni. Un ilgtermiņā,» ideju skaidro Linda. Skolens.lv šobrīd ir 30 «pasniedzēju» profilu. Lai tiktu pie savējā, izmisušajam skolēnam portālā pat nav jāreģistrējas, tikai jāaizraksta pasniedzējam un jācer, ka drīz izlasīs. Samaksa par to netiek prasīta, ja vien skolēns pats nevēlas pateikties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu