Tieslietu sistēmai jārīkojas • IR.lv

Tieslietu sistēmai jārīkojas

8
Kalvis Torgāns, LU profesors, dr. habil. iur. Foto — Jānis Deinats
Kalvis Torgāns, LU profesors, dr. habil. iur.

Nepieciešams paaugstināt prasības un beidzot veikt tiesnešu rindu attīrīšanu

Žurnālisti ir metuši asu izaicinājumu tiesu varai. Žurnāla Ir pētījumā par maksātnespējas procesiem izteiktie pārmetumi balstās uz apmēram desmit gadu ietvaros tiesu praksē vērojamām nenormālībām un pasniegti neordināros vispārinājumos, kas, ja netiks izskaidroti un atspēkoti, pastiprinās sabiedrībā jūtamo negatīvo attieksmi pret tiesu varu.

Reakcija no tieslietu sistēmas pārstāvjiem ir dažāda. Vieni uzsver, ka pagājuši disciplinārās sodīšanas termiņi, citi — ka krīzes laika negatīvās parādības jau ir tāla pagātne, vēl citi — ka veikti būtiski grozījumi likumos. Apgalvojumos ir patiesības grauds, taču nav redzama atbilde uz žurnālistu izvirzīto centrālo jautājumu — vai savlaicīgi neatklāti tiesneša un citu amatpersonu pārkāpumi tiek nodoti aizmirstībai, vai arī nepieciešami sistēmiski uzlabojumi? Ir pietiekams pamats apgalvot, ka līdzšinējie pasākumi nav pietiekami, lai izslēgtu tiesiskuma apdraudējumus. Problēma nav, piemēram, par to, vai pagarināt trīs mēnešu termiņu, kas ar adreses maiņu neļauj maksātnespējas lietai nonākt iecerētā tiesā, bet gan par to, lai nebūtu tādu vēlamāku tiesnešu, pie kuriem uzņēmumi stājas rindā.

Ir apkopotā statistika uzrāda neticamu «nejaušību» virkni, kurā brāķi ražo vairāki konkrēti nosaukti tiesneši. Maz ticams, ka adrešu maiņas cēlonis ir tiesneša entuziasms un meistarība izskatīt pēc iespējas vairāk šādu lietu. Sauksim lietas īstajos vārdos — te iespējama korupcija!

Rodas jautājums, cik bieži tiesnesis drīkst kļūdīties un kāpēc dažiem kļūdu skaits ir sevišķi liels? Futbolā par pirmo pārkāpumu vaininieks saņem dzelteno brīdinājuma kartīti, par otro — sarkano kartīti un tiek noraidīts no laukuma. Par rupjiem tīšiem pārkāpumiem sportistu var diskvalificēt nekavējoties. Tiesa nav sporta laukums, taču jādomā par kļūdu stingrāku vērtēšanu un sankcijām. Katrs atcelts nolēmums būtu jāuztver kā dzeltenā kartīte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu