Judins oligarhu lietas komisijas galaziņojumam pievienos savu atsevišķo viedokli (papild.) • IR.lv

Judins oligarhu lietas komisijas galaziņojumam pievienos savu atsevišķo viedokli (papild.)

18
Andrejs Judins parlamentārās izmeklēšanas komisijā uzdod konkrētus jautājumus Šleseram. Foto: Ģirts Ozoliņš, Picture Agency

Deputāts Andrejs Judins (Par!) ir skeptisks par “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu, tāpēc varētu pievienot tam savu atsevišķu viedokli, ziņo LETA.

Judins pirmdien pēc komisijas sēdes sacīja, ka ziņojuma projektā iekļauti vispārīgi secinājumi – nekas nav pierādīts, jāstrādā labāk. Tomēr komisijas pamatjautājums bija par valsts sagrābšanu – “vai tā ir reāla parādība, vai kaut kas izfantazēts”, norādīja Judins. Viņam rodoties iespaids, ka galaziņojumā ir “daudz burtu un secinājums, ka valstī viss ir kārtībā”.

Viņaprāt, “oligarhu lietas” izmeklēšanā problēmas bija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un prokuratūras sadarbībā. Judins uzsvēra, ka starp institūcijām ir jābūt informācijas apmaiņai un nedrīkst būt neuzticēšanās. Judins norādīja, ka KNAB šajā lietā lēma fokusēties uz svarīgākām lietām un “neiet plašumā”, bet rezultātā svarīgas epizodes tika “pazaudētas”. Savukārt prokurori gribēja vēl pierādījumus, bet prokuroram nav jābūt tikai pasīvam novērotājam, uzskata politiķis.

Judins pauda viedokli, ka taisnība bija skeptiķiem, jo parlamentārās izmeklēšanas komisija nebija tas instruments, kas varēja palīdzēt. Viņš arī norādīja, ka varētu iesniegt priekšlikumus galaziņojumam, taču tos vairākums šajā komisijā varētu noraidīt, līdzīgi kā citos gadījumos. Tāpēc viņš iecerējis pievienot atsevišķu viedokli komisijas galaziņojumam.

Komisija pirmdien slēgtajā sēdē apsprieda komisijas galaziņojuma projektu. Līdz ceturtdienas vakaram deputāti varēs iesniegt savus ierosinājumus, bet nākamnedēļ, 15.janvārī, komisija tos izskatīs. Šajā komisijas sēdē iecerēts vienoties par galaziņojumu.

Sudraba atklāj savas galaziņojuma ieceres

Tā dēvētās “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisija aicinās prokuratūru veikt pārbaudi par lietas izmeklēšanas procesu no profesionālā viedokļa, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” pirmdien sacīja komisijas vadītāja Inguna Sudraba (NSL).

Šāda pārbaude ir ļoti būtiska, uzsvēra Sudraba, piebilstot, ka ir jāizvērtē, kas profesionāli netika izdarīts pareizi. Tā būšot viena no komisijas rekomendācijām, raksta LETA.

No parlamentārās izmeklēšanas laikā noskaidrotā esot secināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir īstenojis dažādu politiķu intereses. Sudraba gan atteicās nosaukt konkrētas personas, turklāt skaidroja, ka arī gala ziņojumā personu vārdus vai konkrētus politiskos spēkus ieraudzīt nevarēs.

Sudraba uzskata, ka KNAB notikusi tikai “skaļa bļaustīšanās un šovu taisīšana”, bet fakti reāli neesot savākti. Piemēram, viņasprāt, bijusī KNAB vadītāja vietniece, pašreizējā Rīgas domes deputāte Juta Strīķe (JKP) un bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs, atbildot par izmeklēšanas darbu KNAB, “gadiem nav parādījuši rezultātu”.

Viņa uzsvēra, ka ir jāmaina esošā tiesībsargājošo institūciju darbība. “Tām beidzot jābūt neatkarīgām, profesionālām, nevis jāstrādā konkrētās interesēs,” teica komisijas vadītāja.

Sudraba piebilda, ka viņai aizvien nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, tomēr tas neesot traucējis veikt kvalitatīvu darbu komisijā.

Tikmēr pirmdien Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, kurā jāizskata komisijas galaziņojuma projekts, jau otro reizi šogad izsludināta par slēgtu. Par to tviterī ziņo komisijas loceklis Andrejs Judins (Par), kurš raksta, ka “I.Sudraba, M.Šics un I.Pimenovs vakar nolēma, ka arī 8.01 PIK sēde būs slēgta”.

Slēgtā sēde notika arī 4. janvārī, kad uzklausīja Strīķi, Jurašu, arī KNAB bijušo vadītāju Jaroslavu Streļčenoku un pašreizējā KNAB vadītāja vietnieci Ilzi Jurču, kā arī bijušo Drošības policijas amatpersonu Juri Leitieti un esošo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru. Pēc sēdes Judins paziņoja, ka nebija iemesla to pasludināt par slēgtu, jo nekādi noslēpumi tajā netika atklāti.

“Oligarhu lietas” parlamentārā izmeklēšana līdz šim raisījusi pretrunīgus vērtējumus, tajā skaitā atsevišķām personām to dēvējot par “farsu” vai “cirku”.

Savukārt komisijas priekšsēdētāja Sudraba cita starpā norādījusi, ka komisijas darbs organizēts tā, lai iepazītos ar dažādiem viedokļiem.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija tika izveidota 2017.gada jūlijā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (18)

J.šveiks 08.01.2018. 10.58

skaidra bilde , Jurašs ar Strīķi gadiem neko nevarēja parādīt , bet šī stulbā vista to būs izdarījusi ( pierādījusi ka izmeklēts neprofesionāli) mēneša laikā , ko apstiprinās arī ģenerālprokiurors, iecelts krēslā no oligarhu kompānijas , šī komisija tāpat kā pārējās līdz šim ,ir bijusi veltīga laika nosišana un tejāteris reņģēdājiem, vēl papildus tērējusi budžeta naudu , kas ir tikpat kā zemē nomesta, interesanti , kādēļ nav parlamentāras komisijas kura izmeklētu krāpšanos ar oiku, tāpat par cļu būvniecības tenderiem, tas laikam būtu kodiens savā pakaļkājā. Vai oligarki ir jau sagatavojuši siltu vietu šai tik uzticamai jaunkundzei pēc vēlēšanām? Latvijas gāze , vai Latvijas meži , varbūt Latvenergo?

+5
-1
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > J.šveiks 08.01.2018. 12.50

    Jā,viņa noskaidroja to,kas jau bija zināms.IR sataisītais tukšais troksnis deva dažiem deputātiem lielisku iespēju uztaisīt komisiju un smuki nopelnīt.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > J.šveiks 08.01.2018. 12.51

    “kādēļ nav parlamentāras komisijas kura izmeklētu krāpšanos ar oiku, tāpat par cļu būvniecības tenderiem”
    ————-
    Pats taču zini, ka tad smagi norautos Vienotības prokremliskā kleptokrātija un sodomija un to saimņieki.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 08.01.2018. 16.01

Vot kaza- kā viņai nav kauna teikt, ka Strīķe un Jurašs“ gadiem nav parādījuši rezultātu”, kad visādi oligarhu ieliktnīši- vilnīši un streļčenoki- gadiem neļāva viņiem strādāt.

+4
-1
Atbildēt

2

    Sskaisle > tonijs 08.01.2018. 18.18

    Tonij, neksaties krievu tv – tad nerakstīsi vot –

    es jau teiktu rupjāk – bet nu – labi – jau ir teikts …

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 09.01.2018. 07.42

    Bet Tu neskaties vācu tv, tad vecgada vakaru nesauksi par silvestru. Es sapratu, ko Tu gribēji teikt par Sudrabu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 08.01.2018. 16.37

    – Jūs esat vairākkārt minējis, ka oligarhu lietas izmeklēšana bijusi nekvalitatīva, tādēļ neizdevās kādu notiesāt.

    – Nujā, un tāpēc esmu slikts. Bet es esmu godīgs. Nelienu pakaļā tai jocīgajai sievietei un netēloju baigo cīnītāju pret korupciju. Kaut pret korupciju esmu cīnījies ne mazāk. Jūs skatāties filmas par mafiju? Tur ierēdnis cīnās pret mafiju, meklē to mafijas bosu, cīnās un meklē, līdz beigās uzzina, ka šis boss sēž turpat stāvu augstāk – viņa priekšnieka kabinetā. Nu, man arī tāda pati sajūta ir bijusi.
    – Izmeklēšana tika traucēta, mākslīgi bremzēta?

    – Tur jau tā lieta, ka visdrīzāk nē. Mēģina vainot Kalnmeieru, bet patiesībā KNAB nenoveda lietu līdz galam savas augstprātības un iedomības dēļ. Kāpēc vainot Kalnmeieru, Leju (Māris Leja, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors), ja paši nesavāca visus pierādījumus. Sieviete savā augstprātībā bija izdomājusi, ka prokurori ir tādi paši noziedznieki kā tie, kuri viņu lietas izmeklē, un nedeva prokuroriem lietas materiālus. Prokuroram vajadzētu izmeklēšanai palīdzēt, bet viņš to nevar, ja no viņa slēpj dokumentus. Un tagad tas vairs nav noslēpjams, viņi tiešām bija atlasījuši – ko grib, to dod, ko negrib, to nedod. Tagadējais Rīgas domes deputāts intervijās ir melojis, ka viņi esot pierādījumus atlasījuši kopā ar prokuroru. Prokuratūrā cilvēki bija sašutuši – kā var tā melot! Esmu ļoti neizdevīgs, jo saku patiesību. Kaut rūgtu. Tāpēc man ir nepatikšanas un pēc šīs intervijas arī visdrīzāk būs atkal. http://m.pietiek.com/raksti/bijusais_prokurors_pundurs_daudziem_butu_jasez

    +2
    0
    Atbildēt

    0

LoveLove 08.01.2018. 19.37

“Sudraba piebilda, ka viņai aizvien nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, tomēr tas neesot traucējis veikt kvalitatīvu darbu komisijā” – sekojot Sudrabas loģikai, kvalitatīvam darbam tiesībsargājošās iestādēs varētu pietikt ar revolucionāru pārliecību un misijas apziņu.

+2
0
Atbildēt

1

    basta > Lolita Kronberga 08.01.2018. 20.21

    Valsts noslēpumi ir tikai fikcija, lai latvieši neuzzinātu, kā čekisti un Krievijas organizētā noziedzība tos drāž.
    Brokas kundzei čekas sūdumaiss Maizītis atņēma pielaidi, lai viņa nevarētu iejaukties vienā no lielākām valsts nozagšanas afērām, Citadeles atdošanā par sviestmaizi ASV reģistrētam čekas off-shore firmu fondam. Belēvičam Maizītis piedraudēja ar pielaides anulēšanu par nevēlēšanos uzdāvinām čekistiem par brāķi Stradiņa slimnīcā vēl papildus 16 miljonus.
    Pielaides ir saņēmuši tādi organismi, kā čekas viķirāne, Freiberga, čekistu un bandītu rokaspuisis, Zatļers, čekistu publiski piesmietais mēsls, Dombrovskis, reakcionārie saskaņieši: Rinkēvičs un Kazlovskis un citi izdzimteņi, kam sen jau bija jābaro tārpi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > basta 08.01.2018. 22.40

    Tas vēl ir štrunts,bet pielaide ir arī atklātam interfrontietim Pimenovam:Sudraba gan nav vienīgā izmeklēšanas komisijā, kurai nav pielaides valsts noslēpumam.

    Pašlaik pielaide ir diviem deputātiem – Andrejam Judinam (Vienotība) un Igoram Pimenovam (Saskaņa).

    Pielaidi pieprasījusi Sudraba, deputāti Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), Ainārs Mežulis (ZZS) un Mārtiņš Šics (LRA).http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/672101-bez_pielaides_valsts_noslepumam_sudraba_pametis_oligarhu_izmeklesanas_komisiju

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Bārdainais Signe 09.01.2018. 12.11

    Krievijas FSB akceptētā pielaide valsts noslēpumiem gandrīz kā kauna zīme.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu