Viltus ziņu mērķi un atpazīšana • IR.lv

Viltus ziņu mērķi un atpazīšana

22
Sociālo tīklu ikoniņas mobilajā telefonā. Foto: EPA/LETA
Džerijs Šterns

Pēdējā laikā tik bieži dzirdam vārdu savienojumu “viltus ziņas” jeb fake news, ka tas jau sāk zaudēt mūsu apziņā jebkādu reālu nozīmi un kļūst par tādu kā fona troksni. Jā, zinām, tās eksistē, – bet tas arī viss. Mani tas neskar, es uz tām neuzķeros, citi muļķi paši vainīgi, tās bija un būs, pasaule no tā neies bojā… Un tādā garā.

Tomēr gribas atgriezties pie saknēm: viltus ziņas nav nejaušas, to pamatojums lielākoties slēpjas propagandistu darbā, un pašreizējā ģeopolitisko saasinājumu laikmetā vismaz daļa pasaules tomēr ir augsta riska statusā. Un tāpēc būtu vēlams tomēr viltus ziņas neuztvert kā fona troksni, bet apzināties to uzbūvi un mērķus.

Viltus ziņu līmeņi

Reizēm tiešām ir tā – lasām ziņu un brīnāmies: kas tad vispār tai var noticēt. Taču acīmredzamā daļa ir tikai viens no vairākiem viltus ziņu veidiem, kuras tiešām darbojas kā tiešā propaganda: pateikt to, kas ir ziņas saturā. Piemēram, ka Latvijā ieradušies 999 agresīvi bēgļi. Vai Doņeckā pie krusta piesists krievu puisītis.

Taču ir skaidrs, ka ticamības līmenis šādām ziņām nav tik liels, kā varbūt autoriem gribētos. Tāpēc daudz biežāk šī tipa ziņu saturs tiek novests līdz absurdam un masveidā tiražēts visdažādākajos līmeņos tāpēc vien, lai radītu vispārēju absurda fonu, uz kura pazūd sabiedrības ticamība arī visam pārējam; tiek stimulēta aktīvistu bezdarbība un sabiedrības apātija. Līdzīgi kā tie, kas kurpēs slēpj piespraudes, lai “piemānītu” melu detektoru, – nozīmīgās reakcijas maskējot starp desmitiem mākslīgi izraisītu nenozīmīgo, arī propagandisti rada mākslīgi radīto “patiesību” gūzmu, starp kurām pazūd nozīmīgā informācija un uztvērēja ticība tai.

Protams, viltus ziņas var būt arī sistēmiskās propagandas paraugs – taču arī te ne tik liela nozīme ir pašam saturam, cik emocijām, kuras tas izraisa.

Tas ir dzelzs likums, lasot ikdienas ziņas – ja kāda ziņa jums izraisa spēcīgu emocionālo reakciju, pārbaudiet izklāstītos faktus un to avotus vēl rūpīgāk: ļoti iespējams, ka ziņa speciāli ir konstruēta tieši šim mērķim.

Un te var trāpīties arī īsts paradokss – gadījumi, kad viltus ziņa nebūt nenozīmē viltotu informāciju, bet gluži otrādi, var būt daļēji un dažreiz pat pilnībā patiesa. “Viltus” faktors šeit parādās tikai ziņas tekstuālajā noformējumā, kas izveidots tā, lai radītu emocijas, kurām nav tieša sakara ar izklāstītajiem faktiem.

Propagandas mērķis šeit parasti ir ar dažādām ziņām, tajā skaitā viltus, pamazām kāpināt sabiedrībā trauksmi, kurai vēlāk noteiktā brīdī tiek mākslīgi sagādāts “pareizais” iemesls izpausties (vai otrādi, jau pašas ziņas ir “zibensnovedēji”, kas mazina no citiem notikumiem radušos spriedzi). Piemēram, ja Krievija ilgstoši iepludina Baltijas informācijas telpā viltus ziņas par krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību apspiešanu Baltijas valstīs, paredzamais rezultāts ir intensīvāka atsaucība dalībai pēkšņos lokālos protestos.

Kā atpazīt viltus ziņas

Šī, bez šaubām, ir ārkārtīgi plaša tēma, kuru neielikt ne vienā, ne desmitiem rakstu. Tāpēc šie būs tikai vispārīgi ieteikumi domāšanas virzienam, bet pārējāis būs atkarīgs no jūsu pašu, kā saka, “čuja, ņuha un poņas“. Un jāsāk ar slikto ziņu: ja domājat, ka ir kādi universāli līdzekļi, kas der pilnai viltus ziņu apkarošanai, – vienkārši par to varat aizmirst. Propaganda attīstās un galvenais tiek izplatīta ar tādu ātrumu un tādā apjomā, ka jūs nekad nespēsiet to apkarot. Tas, ko jūs tiešām varat, ir mācīties to atpazīt pats un iemācīt citiem, lai visādiem troļļiem viņu darbiņš vairs nešķiet tik vienkāršs un patīkams.

Kā jau minēju iepriekš, nemeklējiet ziņā melus, kurus atmaskot, – pievērsiet uzmanību tās pasniegšanas formai.

Viltus ziņas mērķis visbiežāk ir mainīt jūsu noskaņojumu (emocionālo attieksmi), nevis sniegt informāciju.

Piemēram, prokremliskajā propagandā šobrīd ļoti populārs paņēmiens ir nepamatotu ilustrāciju pievienošana ziņām – piemēram, rakstot par karadarbību Ukrainā, parādās senākas fotogrāfijas no citu valstu kariem, kuru vienīgais mērķis ir “uzsist asinis” lasītājam. Teiksim, pievienojot cietušu bērnu fotogrāfijas, – tās “nostrādā” vienmēr. Tāpēc vienmēr būs noderīgi izpētīt šaubīgu ziņu ilustrācijas ar kādu no reverse image search paņēmieniem.

Šī gada novembrī pat Krievijas Ārlietu ministrija atļāvās izplatīt materiālu ar pavisam rupju viltojumu, kuru tāpat padeva tālāk federālie televīzijas kanāli, – it kā pierādījumus tam, kā ASV atbalsta ISIS. Ar militārās tehnikas izvietojuma satelītfotogrāfijām. Ņemtām no pazīstamas datorspēles…

Diemžēl jāsaka, ka līdzīgu paņēmienu pasākuši izmantot arī vietējie autori. Piemēram, pirms kāda laika vienā no “ziņu” portāliem bija publicēta bērna fotogrāfija, kuru Zviedrijā it kā “zilo acu dēļ piekāvis arābu imigrants”. Pieķeroties minētajai fotogrāfijai ar reverse search, gan izrādījās, ka tā ir krietni senāka fotogrāfija no Anglijas un tajā redzamais puika cietis no rotvellera uzbrukuma. Atliek tikai varbūt cerēt, ka minētā “neprecizitāte” ir radusies klikšķu medību ietvaros, nevis mūsu pašu iedzīvotāji kļūst par organizētās propagandas dalībniekiem…

Lasot emocionāli piesātinātas ziņas, ir vērts pameklēt informāciju par tajās aprakstītajiem notikumiem arī citos ziņu portālos, kā arī izpētīt, uz kādiem avotiem atsaucas konkrētais medijs un vai tie, ja ir vairāki, nav savā starpā tomēr tieši saistīti. Tāpat ir vērts apskatīt medija kontaktinformāciju un citu tā autoru biogrāfijas (vai vismaz pārējo rakstu virsrakstus). Noderīga mēdz būt arī medija kopīgā stila izpēte, pievēršot uzmanību noformējumam un gramatikai, – var izrādīties, piemēram, ka portālā ir tikai viens autors, kurš raksta ar vairākiem pseidonīmiem; arī dažādu autoru stila vai gramatikas problēmas var liecināt, ka medija īpašniekam ir savi nodomi, kuros materiāla redakcionālajai kvalitātei nav nekādas nozīmes.

Veidojiet pamazām pats savu drošo un nedrošo mediju sarakstu, lai nākamreiz neuzķertos uz tādu, kas jau iepriekš licies šaubīgs. Dzīvojam tādā laikā, kad ienākošās informācijas ir ārkārtīgi daudz un nav iespējams visu uzreiz atcerēties.

 

Autors ir taktiskās komunikācijas entuziasts, lektors

Komentāri (22)

edge_indran 08.01.2018. 12.53

Džerijs Šterns:”Tomēr gribas atgriezties pie saknēm:…..”
======================================================================================
Labs padoms, atgriežamies pie saknēm jeb 18.novembra republikas laikiem.
Raiņa Saeimas runa par kultūru, valsti un veikalnieciskumu.
“….Visu mūsu dzīvi tagad noteic veikals. Patlaban mūsu valstī ir spēku savākšanas periods, kurā kapitāls sakopojas. Par nožēlošanu šis veikalisms ir ieviesies tādās sfērās, kurās viņam nevajadzētu būt. (..) Vispār jāsaka, ka veikalisms ir diezgan dziļi iesūcies tautas slāņos. Parādās, piemēram, viena otra tāda parādība mūsu kultūrā, kā arī mūsu presē, kura agrākos laikos bija ļoti ideāli nostādīta, ka tā prese tagad ir pa lielākai daļai veikala prese. Te tika minēts no dažiem runātājiem, ka lielu daļu ir literatūras, ir preses var apzīmēt par pornogrāfisku un ka viss tas notiek aiz veikaliskiem nolūkiem. Mūsu presē, avīžniecībā ir novērojama tāda sistēma, kura agrākos gados nebija manāma mūsu avīžniecībā, un proti, sensāciju sistēma. Kuru katru gadījumu, katru nelaimes gadījumu, pašnāvību, slepkavību, mūsu prese padara par lielu sensāciju. Šiem gadījumiem avīze ir nodalījusi atsevišķas rubrikas, apvilkusi apkārt melnu strīpu, virsrakstu nodrukājusi sevišķi lieliem burtiem, lai tikai nu publika grieztu uz to vērību, lai ar sensācijas palīdzību pievilktu vairāk lasītājus. Tāda sensāciju sistēma nepastāvēja agrāk mūsu kultūras dzīvē. Un jāatzīst, ka arī tas tiek darīts veikaliskos nolūkos. Es negribu šeit runāt par visām ļaunām pusēm mūsu presē. Šis veikalisms ir iegājis visos mūsu tautas slāņos, mūsu prese ir aizņemta ar veikalismu. ”
Fragments no Raiņa runas pirmās Saeimas 8. Sesijas 19. Sēdē 1925. gada 20.maijā
J.Rainis „Runas un intervijas” (Rīga, „Zinātne”, 1993)

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 08.01.2018. 15.14

kāda liekulība!

Latvijas valsts a/s LATTELEVCOM pārdod Latvijas valsts iedzīvotājiem tikia tādas tv paketes, kurās nomācošā vairākumā ir Krievijas tv kanāli

par kādām viltus ziņām var būt runa, ja pats valsts uzņēmums ir izdarījis maksimālo, lai tautu izglītotu Krievijas tv kanāli.

nu beidziet taču ākstīties !

un vai tikai nav tā , ka tieši lattelcom šefam par šo varoņdarbu ir vislielākā alga valstī ? nezinu – uzrakstiet – man šķiet, ka jā

+2
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 16.22

    Vislabāk atalgotā valsts amatpersona joprojām ir aviokompānijas airBaltic valdes priekšsēdētājs Martins Gauss. Otrā ienesīgākā vieta pērn bijusi Lattelecom, kura valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis nopelnījis 313 tūkstošus eiro.
    https://ir.lv/2017/06/14/turigakie-2

    Un kāpēc bezmaksas apraidē ir tikai 5 kanāli? Vai tāpēc bija jāveic lielā un dārgā digitalizācija, no kuras vislielākais ieguvējs izrādījās Šķēle?

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > tonijs 08.01.2018. 16.25

    Kāpēc bezmaksas apraidē nav Euronews, Lietuvas un Igaunijas kanālu?

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    vvilums > tonijs 08.01.2018. 23.43

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 08.01.2018. 16.37

    un tomēr Tonij – kāpēc Latvjas valsts !!!! – elle un indija – tā valsts, kura katru dienu mani baida ar putina Krievijas iebrukumu un visām tām šausmām , ko tas nozīmē, kāpēc šī pati valsts par simtiem tūkštošiem algo uzņēmēja vadītāju, kurš man spēj piedāvāt tikai šīs pašas agresorvalsts TV?

    kādā melu un ļaunuma valstī mēs dzīvojam?

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 17.11

    Nu algu viņam nopelna pats uzņēmums, finanšu rādītāji ir ļoti labi (Lattelecom peļņa pērn – 31,6 miljoni eiro, saite zemāk), bet piedāvājumu nosaka pieprasījums, ko veido lielā krievu un cittautiešu diaspora Latvijā. Atzīstos, ka arī es regulāri skatos Krievijas TV- sarunu šovus, humora raidījumus, Što-Gģe-Kogda, kādu filmu vai seriālu, tikai es nemaksāju Lattelecom, jo man ir satelītantena un lielāka daļa kanālu, par ko Lattelecom prasa samaksu, ir pilnīgi legāli pieejami par brīvu (free to air, saite zemāk).

    http://www.delfi.lv/bizness/uznemumi/lattelecom-pelna-pern-31-6-miljoni-eiro.d?id=48814513
    https://www.lyngsat.com/freetv/Russia.html

    0
    -1
    Atbildēt

    3

    Sskaisle > tonijs 08.01.2018. 20.45

    Tonij, protams , tas kā Tu spried jau ir sekas tam, ka tu dzīvo putina propagandas pasaulē

    Tu tiešām tici, ka Latvijas valsts iedzīvotāju vienīgais pieprasījums ir pēc krievu TV kanāliem? Tiešām?
    Nu labi, skaties vēl ilgāk un vēl vairāk un ticēsi vēl trakākiem absurdiem.

    Es nevaru visu bbc redzēt, bet jūtjūbī ir ļoti daudz no bbc, no vācu , franču tv , no viņu sarunu šoviem, no filmām, vēstures utt. Mani neinteresē prastie krievu joki, vai šovinistiskā krievu pasaules uztvere, viņu naids pret citādo, pret mazāko, vājāko, vispār …

    labi ko tur teikt –

    Rakstnieku savienība oligarhu nra.lv organizēšot aptauju par Rokpeļņa izslēgšanu no RS. Kā saka – inteliģence attīrīsies, turpinās baudīt biedra putina propagandu, uzceps pa kādam mūziklam par vergu tirgotāju sapņiem un pa kādam šausmu romāniņam par sliktajiem padlaikiem – izpiedīs no valsts – lasi no nabagiem – svaigu asintīņu un baudīs
    dzīvi

    eh – semjon semjonič … ko tur teikt …. back to padlatvia – citādi to nenosaukšu – paldies lattelecom – čakli šai ziņā pastrādājuši –

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 21.28

    Es jau augstāk jautāju, kāpēc bezmaksas apraidē nav Igaunijas un Lietuvas kanālu. Neskatos tikai krievus vien. Piemēram, pirms pāris dienām noskatījos Lietuvas Eirovīzijas atlases konkursu (noklausies uzvarētājas dziesmu te-izcila: https://www.youtube.com/watch?v=OFT3ivxtp9c). Skatos arī vācu, ukraiņu kanālus. Krievu joki par savu propagandu un režīmu parāda, ka tur dzīvo arī normāli cilvēki un visus krievus nevar mest pār vienu kārti.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    La spada di Damocle > tonijs 08.01.2018. 19.11

    No kura satelīta ķer signālu?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > La spada di Damocle 08.01.2018. 19.17

    3 galvas: Astra (19.2°E), Sirius, Hotbird.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 08.01.2018. 17.57

    tad jautājums kāpēc Latvija nepievienojas Krievijai un atrisina visas problēmas uz sitienu?

    Pēc tava teiktā iznāk, ka valsts ir pret Putina agresīvo Krieviju, be t cilvēki visi -sabiedriba par?

    Kāds absurds1!!!

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 18.53

    Ja es skatos Krievijas TV, tas nenozīmē, ka esmu PAR Putinu. Es to visu skatos kritiski. Lielākā Latvijas sabiedrības (latvieši plus nelatvieši) daļa noteikti ir PRET Putina agresīvo Krieviju. Iespējams, ka lielāka daļa nelatviešu ir PAR Putina Krieviju.

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    tonijs > tonijs 08.01.2018. 19.04

    Re kur aptaujas rezultāti- Kā Latvijas iedzīvotāji vērtē ES, ASV un Krieviju:
    https://sputniknewslv.com/Latvia/20171002/6038601/Latvijas-iedzivotaju-attieksme-pret-Krieviju-ir-uzlabojusies.html

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 08.01.2018. 19.01

    Nu beidz – kaut kāds vājprāts un ko man skatīties ?

    Es negribu to krievu propagandu skatīties ne kritiski , ne nekritiski.

    Man ir jautājums – kāpēc man jāmaksā nodokļi tādai mauku valstij, kura pa vienu logu smaida ES – Rietumiem un demokrātijai , bet pa sētas durvīm pārdod ās Putina krievijai

    Vai Tev nešķiet, ka te ir viens no skaidrojumiem, kāpēc Latvijā valda čekisti un oligarhi un kāpēc mums ir tikai viens čekas ziņotājs no Rokpelnis – no radošās inteliģences?

    +1
    0
    Atbildēt

    3

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 19.08

    Tev neviens arī neliek skatīties to krievu propagandu. Manas domas par Lattelecom- ka valstij ir jāpārdod savas akcijas un tad lai tas ir privāts uzņēmums un dara, ko grib. Ja kāds Krievijas kanāls, ko retranslē šeit, kurina naidu un pārkāpj Latvijas likumus, tad tas ir jāaizliedz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 19.10

    Čekisti, čekas ziņotāji un lielā mērā arī oligarhi ir smags padlaiku mantojums, ar ko jātiek galā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 20.20

    Nu paskaties, cik skaisti krievi humora šovā paņirgājās par savu lielāko propagandistu- Dmitriju Kiseļovu (no 13.minūtes):
    https://rutube.ru/video/9c37b533c7a6d8d600f8fb4f64a38245/

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 08.01.2018. 20.46

    paklausies literarisches quartet, philosophisches qaurtet – tad salīdzini un izdari secinājumus …

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 21.32

    Es jau labprāt, bet TV skatos vakarā, kad parasti jūtos noguris un gribas kaut ko vieglāku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 08.01.2018. 23.21

Bez Krievijas oficiālām zomb-televīzijām mūsu pašu portālos ir pilns ar troļļiem-botiem- vai ne dusma?

0
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > vvilums 09.01.2018. 10.43

    nu ko tu – viļum – tu tiešām man glaimo , nu beidz …. turpini vien mierīi dzivot savā krievu tv nodrošinātajā krievu pasaulē – Latvijas valsts par to ir samaksāusi !

    Zini , cik daudz vietās Rīgā latviski tev neatbildēs ? Būtu man savs blogs – būtu zināšanas – es ar slepeno kameru nofilmētu un publicētu – bet kā saka – kuru tas uztrauc – tos kurus uztrauca- tie savākuši savas mantiņas un aizbraukuši ….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu