Bez stresiņa! • IR.lv

Bez stresiņa!

4
Ēriks Tomsons. Foto — Matīss Markovskis, speciāli Ir
Ieva Alberte

Latvija šogad svinēs 100 gadus. Gadsimta ballīte būs arī valsts vienaudzim Ērikam Tomsonam. Savulaik viņš vadājis uz Zviedriju bēgļus — latviešus, kuri bēga no kara

Tomsona kungam ir 99 gadi, un viņš ir ļoti neatkarīgs. Mūsu tikšanās laiku noliek samērā konkrēti un piebilst, ka turēsies uz to brīdi pie mājas. Citādi viņš varot būt pie friziera, veikalā vai Gaujmalā. Tik cienījamā vecumā tādi apgriezieni vareni!

Ēriks mūs gaida uz savas mājas sliekšņa Burtnieku novadā, pie pašas Valmieras robežas. Sāk ar komplimentu: «Lasu jūsu žurnālīti, patīk. Laikam atkal abonēšu.» Kungs atvainojas, ka sliktāk dzird, taču redzēšana ir laba, un viņš ikdienā lasa, skatās televizoru. «Ne vairāk kā stundu. Reti kad patrāpās kas labs,» stāsta Ēriks un noglāsta mazu lapsas krāsas sunīti. Loriju. Otrs suns ir Libertija. «Mazmeitas salika vārdus. Man ir trīs suņi. Vēl ir Bruklins. Kā lielais tilts Amerikā,» smejas Ēriks un sniedz šokolādkasti. «Paņemiet sirsniņu,» viņš mudina un miedz ar aci. Sirsniņai esot gards marmelādīgs vidus. Iebilstu. Kantainai ir labāks vidus, tāds krēmīgs. «Tad es ņemšu sirsniņu!» smaida Ēriks.

Pirms viesošanās bijām sarunājuši, ka Tomsons uz bildēšanu uzvilks mazmeitas radītu džemperi ar trim zvaigznēm. Simtgades tematikā Mildas zvaigznes iederētos bildē. Bet Ēriks ir neatkarīgs savos 99 un neklausa meitenes. «Es esmu jūrnieks, tāpēc atstāju jūrnieka kreklu,» viņš saka un noliek priekšā grāmatu par Latvijas jūrniecības vēsturi. Tajā par Tomsonu ir pagarš ieraksts.

Veda tumsiņā

Par jūrnieku kļūt viņš izdomāja, jau puika būdams. Gribējis kā tēva brālis braukt uz kuģiem pa pasauli. «Esmu dzimis pie jūras, Salacgrīvas pusē. Skolā biju lielākais palaidnis un dabūju stāvēt kaktā. Skolotājs teica: no palaidņiem iznāk riktīgi veči. Nu nezinu,» stāsta Ēriks. Tēvs bija iecerējis dēlam lauksaimniecības skolu, taču jaunākais no četriem bērniem gribēja kļūt par jūrnieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu