Sirsnības dopings • IR.lv

Sirsnības dopings

Kadrs no filmas Sejas, ciemi
Kristīne Simsone

Dokumentālais stāsts Sejas, ciemi šķaida ikdienas negācijas un aizkustina

Ļaužu iekoptas vietas bez cilvēkiem un cilvēcības ir tikai celtniecības konstrukcijas bez dvēseles un rakstura. Šo ideju savā dokumentālajā filmā Sejas, ciemi (Visages, villages) aizkustinoši apspēlē šķietami neordinārs mākslinieku pāris — atļaušos teikt, leģendārā franču režisore Anjēze Varda (89) un sevi par urbāno artīvistu dēvējošais fotomākslinieks ar pseidonīmu JR (34). Filmā viņi abi krustām šķērsām apbraukā Francijas miestus, sākot no lēnām izmirstošajiem ogļraču ciemiem ziemeļos, beidzot ar pastorālajām ainavām apjoztajām mazpilsētām dienvidos, ko ieskauj cikāžu skaņa un lavandas smarža.

Viņu pārvietošanās līdzeklis — gluži vai kvadrātains busiņš — darbojas kā fotokabīne; tur uzņemtie attēli pēc pāris minūšu gaidīšanas tiek lielformātā izdrukāti turpat no braucamrīka sāniem. Tā viņi iemūžina apmeklēto ciemu iedzīvotājus — sejas —, lai viņu monohromās ģīmetnes kā paliekošus un skaistus veltījumus uzlīmētu uz ēkām, ko tie apdzīvo.

Pareizā ķīmija

Lai arī Vardu un JR šķir vairākas paaudzes, viņi ir saskanīgs tandēms, kura attiecības uz ekrāna ir interesanti vērot. Tās ir draudzīgi cieņpilnas, bet nekad nav stīvas. Līdzīga cieņa un vērīgums valda arī viņu mijiedarbībā ar pārējiem filmas dalībniekiem, piemēram, kundzi, kas ir pēdējā iemītniece ielā, kuras ēkas paredzēts nojaukt, vai mazpilsētas dzīvē tik nozīmīgo pastnieku no Francijas dienvidiem, kurš paralēli saviem pienākumiem palīdz gados vecākajiem iedzīvotājiem, kuri palikuši pavisam vieni.

Arī abu filmas veidotāju saskanība nav nejaušība, bet drīzāk likumsakarība — tāpēc filmas sākums par abu ilgo nesatikšanos pirms šī kopprojekta sākšanas ir vērtīga piebilde. Galu galā, abi mākslinieki, izvēloties attēlu (kurš kustīgu, kurš fiksētu), savos darbos ir sludinājuši cilvēcību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu