Ar vērienu! • IR.lv

Ar vērienu!

Dana Bjorka. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra jaunā direktore Dana Bjorka strādās, lai teātris būtu starp iecienītākajiem Latvijā

Pirms astoņiem gadiem absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju, kur studēja aktiermākslu, Latvijas teātra apritē Dana Bjorka (agrāk — Čerņecova) ienāca ne tikai ar vēlmi spēlēt, bet arī ar svaigām idejām repertuāram un centieniem pēc siltākām attiecībām starp dažādu teātru aktieriem. Viņa vēlējās vairāk kopēju projektu, profesionālu diskusiju. Pēc Danas ieteikuma teātrī sāka iestudēt jaunās paaudzes latviešu režisors Elmārs Seņkovs, vēlāk arī citi. 2011. gadā, saņemot Spēlmaņu nakts balvu kā gada jaunā skatuves māksliniece, Dana uzrunā kolēģiem sacīja: dzīvosim draudzīgi! Tā nebija tikai frāze. 2018. gadā viņa aizvien uzskata — «jo vairāk kopīgā ir cilvēkiem teātra nozarē, tāpat kā citās nozarēs, jo lielāks spēks valstiski».

Pirms pāris gadiem Dana Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūrā izstudēja kultūras menedžmentu. Nolēma zināšanas likt lietā, 2017. gadā piesakot savu kandidatūru Rīgas Krievu teātra direktora amatam, jo rudenī pēc 30 darba gadiem to atstāja līdzšinējais teātra direktors Eduards Cehovals. Par viņa pēcteci konkursā tika izvēlēta Dana Bjorka, šonedēļ viņa stājas amatā. Intervijā jaunā direktore stāsta par saviem mērķiem un plāniem, kā padarīt teātri «par vienu no mīlētākajiem Latvijā».

Kāds ir mūsdienīgs teātris?
Tāds, kas spēj uzrunāt auditoriju emocionāli un intelektuāli. Mana pedagoģe, režisore un izcila skatuves runas pasniedzēja Aina Matīsa studentiem vienmēr teica — galvenais pateiktajā ir doma! Bez domas nekas nedzimst un nebūs. Kāpēc skatītāji nāk uz izrādēm?

Kā teicis režisors Sergejs Golomazovs, skatītāji nāk uz izrādi, lai redzētu dvēselisko striptīzu. Grib ieraudzīt cilvēkus bez maskām. Paši ikdienā valkājam maskas: mēs kā vadītāji, mēs kā vecāki, mēs kā bērni un tā tālāk. Varbūt neapzināti, bet teātrī skatītājs vēlas atpūsties no savām sociālajām lomām, ieraudzīt patiesību uz skatuves.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu