Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Kopš pagājušās ceturtdienas protestos Irānā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 cilvēku. Protesti pret dārdzību un bezdarbu sākās otrajā lielākajā pilsētā Mešhedā un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu. Protestētāji aicināja gāzt prezidentu Ruhani un atjaunot monarhiju. Lai nepieļautu demonstrācijas, varas iestādes uz laiku slēdza piekļuvi sociālajiem tīkliem, pirmdien to darbība bija atjaunota. Foto — EPA/LETA

Irānas pilsētas, kurās notiek protesti

Vairāk nekā 300 aktrišu, režisoru, scenāriju autoru un citu izklaides biznesa pārstāvju sieviešu kampaņā Time’s Up sāka cīņu pret seksuālu uzmākšanos Holivudā un citās darbavietās. Iniciatīvu atbalstījušas arī aktrises Emma Stouna, Natālija Portmane un Rīza Viterspūna. Ir izveidots arī juridiskās palīdzības fonds 13 miljonu dolāru apmērā sievietēm, kurām nav naudas šīs problēmas risināšanai.

Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija atteicās reģistrēt opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija kandidatūru šogad notiekošajām prezidenta vēlēšanām. Kā iemesls tika minēts viņa kriminālsods tā dēvētajā Kirovļes lietā, kuras apsūdzības un spriedumu Navaļnijs uzskata par politisku pasūtījumu. Eiropas Savienības ārlietu dienests paziņoja, ka lēmums par Navaļniju rada nopietnas šaubas par plurālismu Krievijā un prezidenta vēlēšanu demokrātiskumu. Navaļnijs 28. janvārī plāno «vēlētāju streika» protesta akcijas vairāk nekā 90 Krievijas pilsētās.

Moldovas Konstitucionālā tiesa apturēja prezidenta Igora Dodona pilnvaras, jo viņš divreiz noraidīja premjera piedāvātās kandidatūras piecu ministru un divu vicepremjeru amatiem. Saskaņā ar konstitūciju prezidentam ir tiesības noraidīt piedāvātās kandidatūras tikai vienu reizi. Decembra beigās proeiropeiskās parlamenta koalīcijas deputāti lūdza tiesai «konstatēt apstākļus, kuros prezidenta pienākumu veikšana uz laiku jāuztic parlamenta priekšsēdētājam vai premjeram».

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns Jaungada uzrunā paziņoja, ka 2017. gadā pabeigta kodolprogrammas izstrāde un ķersies pie kodolieroču un raķešu masveida ražošanas. Viņš arī teica, ka valsts ir gatava piedalīties ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu