Tie paši, tomēr atšķirīgi • IR.lv

Tie paši, tomēr atšķirīgi

2
Nils Klaviters, © Der Spiegel

Kāpēc Ungārijā tirgotajā Nutella ir mazāk kakao nekā tādā pašā šokolādes krēmā Vācijā? Kāpēc zivju pirkstiņos Prāgā ir mazāk zivju? Austrumeiropiešus ir nokaitinājuši zemākas kvalitātes produkti, un beidzot pie problēmas risināšanas ķērusies ES

Tas notika pagājušā gada jūnijā, kad Slovākijas premjers Roberts Fiko nikni piedraudēja ieviest sankcijas. Viņa dusmu avots nebija kāds citzemes diktators, bet gan zivju pirkstiņu ražotājs Iglo un veļas mīkstinātājs Lenor. Abas kompānijas, piedraudēja Fiko, var piedzīvot boikotu, ja turpinās Austrumeiropā pārdot zemākas kvalitātes preces nekā Rietumos.

Turklāt Fiko runāja ne tikai savas valsts pilsoņu vārdā, bet aizstāvēja kopumā 103 miljonus tā dēvēto jauno ES dalībvalstu iedzīvotāju, kuri ir pārliecināti, ka šokolādes krēms Nutella ir mazāk garšīgs nekā, piemēram, Vācijā, kolas ir pliekanākas un veļas pulveris nav tik efektīvs. Poļu avīze Gazeta Prawna šo zemākas kvalitātes preču fenomenu nodēvējusi par pārtikas rasismu.

Briselē sēdošā Eiropas Komisija jau vairākkārt agrāk tikusi informēta, ka produkti ar vienu un to pašu zīmola nosaukumu var atšķirties atkarībā no vietas, kur tos tirgo. Taču pie problēmas risināšanas ES izpildvara nolēma ķerties tikai pēc tam, kad uzmanību tai pievērsa vairāki populāri politiķi. Pagājušā gada pavasarī Ungārijas premjers Viktors Orbans paziņoja, ka šis «ir jaunāko laiku lielākais skandāls». Čehijas lauksaimniecības ministrs sūdzējās, ka austrumeiropieši jūtas kā «Eiropas miskaste». Savukārt Slovākijas lauksaimniecības ministre to uzskata par miljoniem patērētāju krāpšanu — ja reiz ES sevi uzskata par vienotu un vienlīdzīgu tirgu, tad kāpēc tas neattiecas arī uz Nutella receptūru?

Pamatotas sūdzības

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers savā runā pērn septembrī apsolīja palīdzēt. Vispirms pie darba ķērās ES tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jourova, kura pieprasīja izvērtēt līdz šim veiktās analīzes par dažādu preču sastāvu dažādās Austrumeiropas valstīs. Izmeklēšanas secinājums: Roberta Fiko dusmām ir pamats. Vienā pārbaudē atklājās, ka Slovākijā tirgotos zivju pirkstiņos ir tikai 58% zivju, lai gan tādā pašā precē otrpus robežas, tas ir, Austrijā, — 65%. Savukārt veļas mīkstinātājs Lenor Slovākijā maksā par 30 centiem vairāk, bet iepakojumā šķidruma ir par 60 mililitriem mazāk. Vēl atklājās, ka Austrumeiropā pārdotajā «govs» piena sviestā ir iejaukta palmu eļļa, bet Coca-Cola cukuru aizvieto ar lētāku saldinātāju — glikozes sīrupu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu