Aļona Ostapenko • IR.lv

Aļona Ostapenko

4
Foto — AFP/LETA
Ieva Alberte

Smaidīga un mīlīga Aļona bija šā gada jūlijā, tiekoties ar žurnālistiem Rīgā pēc pirmās Grand Slam uzvaras French open jeb Francijas atklātajā čempionātā Roland Garros. Uz manu jautājumu, kāds ir nākotnes plāns tenisā, viņa atbildēja: «Pasaules pirmā rakete!» Un turpmāk no garām intervijām Aļona atteicās. Pēdējā plašā lasāma Sporta Avīzē gada sākumā, kur Aļona stāsta, ka vēlas sezonu noslēgt pasaules ranga divdesmitniekā. Taču viņai izdevās būt 7. labākajai pasaulē. Sporta komentētājs un tenisa pazinējs Māris Rīmenis norāda, ka Aļonas gadījumā iegūtā vieta rangā neparāda viņas stiprāko pusi, «jo Grand Slam — lūk, tas ir kaut kas! Ja paskatāmies ranga top 10, tad retajai spēlētājai ir Grand Slam. Ir virkne sportistu, kuri nekad neiegūs Grand Slam, jo ir tam par mīkstu.» Un jā, Aļona ir ciets un nikns spēlētājs.

Aļona spēlē tenisu no piecu gadu vecuma, un trenere ir viņas mamma Jeļena Jakovļeva. Arī tētis Jevgēņijs ir spēlējis tenisu. Meita skolā mācījās labi, beidzot 12. klasi, neviena atzīme nebija zem septiņi. Raksturs meitenei ass bijis vienmēr. Māris Rīmenis atceras kādu maču Mežaparkā, kad Aļona spēlējusi pret britu tenisisti. Kad tribīnēs angļi izrādījuši emocijas, Aļona nav izturējusi un parādījusi vidējo pirkstu. «Arī šobrīd viņai vajag pirms spēles «uzkurināties», sevi saniknojot. Ja kortā pēkšņi iet slikti, tas viņai palīdz spēlēt vēl labāk,» novērojis Rīmenis.

Pirmā svarīgā uzvara Aļonai bija 13 gadu vecumā, prestižajās junioru sacensībās Tarbā, savukārt par junioru čempioni Vimbldonā viņa kļuva 2014. gadā. Divus gadus vēlāk jau bija 34. vietā WTA vienspēļu rangā. Un tad sekoja veiksmes pilnais 2017. gads. Pirms Roland Garros Aļona ierindojās ranga 47. vietā. Finālā 4-6, 6-4, 6-3 uzvarēja rumānieti Simonu Halepu, kura patlaban ir pasaules pirmā rakete. Turēdama rokās kausu un stāvēdama kortā, Aļona teica: «Joprojām nespēju noticēt, ka esmu uzvarējusi. Kad bērnībā vēroju spēlētājus, vienmēr sapņoju uzvarēt šeit. Esmu neticami priecīga. Izbaudīju visu. Trūkst vārdu.» Arī Aļonas mamma nespēja noticēt meitas uzvarai. Vēlāk žurnālam Lilit intervijā viņa teica: «Tas ir mērķis, uz kuru gājām ilgus gadus. Ticējām, pat bijām pārliecināti, ka Aļona to varēs izdarīt, bet, protams, necerējām, ka uzvara Grand Slam nāks tik ātri. Tikai otrais gads pasaules elitē.» Mamma uzskata, ka liels pluss ir tas, ka «Aļona ir jauna un agresīva spēlētāja, kura nevis grib nezaudēt, bet grib uzvarēt.»

Pēc uzvaras Francijā Rīgas lidostā Aļonu gaidīja daudz sveicēju ar ziediem, dāvanām. «Īpaši jāizceļ tās, kuras fani izgatavoja savām rokām, un, protams, pastmarkas izlaišana,» žurnālam Ir e-pastā komentē Aļona. Tobrīd 20 gadus vecās tenisistes uzvara pārsita vairākus tenisa vēstures rekordus: jaunākā French Open uzvarētāja kopš 1997. gada un vienīgā sieviete kopš 1979. gada, kura pirmo WTA titulu izcīna Grand Slam turnīrā. Kā arī ir pirmā neizsētā tenisiste kopš 1933. gada, kas izcīnījusi uzvaru Francijas čempionātā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu