Ziloņzuša gads • IR.lv

Ziloņzuša gads

Aivars Ozoliņš

Gada dzīvnieks šogad Dabas muzeja ieskatā bija zutis. Vienmēr ir kārdinājums metaforiski attiecināt dažas šā dzīvnieka īpašības arī uz politiķiem. Tomēr, atskatoties uz valdības darbu aizejošajā gadā, piemērotāks būtu salīdzinājums ar tādu ziloni trauku veikalā, kuram, lai kādus podus sagāzis, izdodas lunkani izlikties, ka nekas nav saplīsis. Valdības vapenī šogad varētu būt bijis ziloņzutis.

Tas izskatās tā. Vispirms — blīkš blākš, acis spīd, ķiveres spalvas plīvo — brāžas valkīra finanšu ministre: «Reforma, reforma!» Pēc brīža postažai priekšā aizstājas lēnīgais mieramika premjerministrs un pacietīgi kārto «reformētos» traukus atpakaļ plauktos.

Gads gandrīz sākās ar budžeta katastrofu. Finanšu ministrija bija aizmirsusi par sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kurām bija jāstājas spēkā 1. janvārī, un Saeimai dažas dienas pirms Ziemassvētkiem nācās avārijas kārtā mainīt likumu.

Sekoja fantastiski absurds tā dēvētās nodokļu reformas piedāvājums no ministres Danas Reiznieces-Ozolas. Nodokļu pārskatīšanas vēsturiskais iemesls bija nepieciešamība atrast papildu finansējumu veselības aprūpei. Taču sākotnēji piedāvātās «reformas» rezultātā budžetā būtu radies apmēram tikpat simtu miljonu iztrūkums, cik simtus miljonu vajadzēja papildus iegūt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu