Valsts prezidents apžēlo Ilmāru Poikānu jeb Neo • IR.lv

Valsts prezidents apžēlo Ilmāru Poikānu jeb Neo

6
Ilmārs Poikāns. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis apžēloja Ilmāru Poikānu jeb Neo, kurš tika notiesāts par komercnoslēpuma ziņu neatļautu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), liecina Valsts prezidenta mājaslapā publicētā informācija.

Augstākā tiesa (AT) 27.oktobrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atcelts Poikānu attaisnojošs spriedums apsūdzības daļā par ziņu, kas ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu un viņam piespriests 60 stundu piespiedu darbs.

Kā norāda Valsts prezidents, lai gan Poikāns ar savu rīcību ir pārkāpis likumu, sabiedrības ieguvums no viņa rīcības ir bijis daudz  lielāks nekā viņa nodarījuma sekas. “Tas ir sekmējis atklātību un caurspīdīgumu valsts pārvaldē, kā arī pievērsis uzmanību valsts informācijas sistēmu drošībai,” uzsver Vējonis.

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 45.pantu un Apžēlošanas likuma 4.pantu, Valsts prezidents nolēmis Poikānu pilnīgi atbrīvot no pamatsoda izciešanas un noņemt sodāmību, teikts Valsts prezidenta paziņojumā.

Lemjot par apžēlošanu, ņemts vērā arī tas, ka Poikāns pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās ieradies Valsts probācijas dienestā pieteikties soda izpildei, ziņo LETA.

Poikāns prezidentam par pieņemto lēmumu izsaka pateicību, ka “viņš ir izmantojis manis doto iespēju atcelt netaisnīgā notiesājošā sprieduma sodu Neo lietā”. Poikāns norāda: “Redzēsim, vai prezidents būs drosmīgs pieņemt arī citus valstij svarīgus lēmumus. Uzskatu, ka prezidenta lēmums ilgtermiņā ir atzinīgi vērtējams, jo mans nolūks nekad nav bijis gūt personisku labumu vai nodarīt kādu kaitējumu, gluži otrādi, pirmkārt, sabiedrībai bija tiesības uzzināt informāciju, kas līdz tam nez kādēļ nebija publiski pieejama, otrkārt, tika uzsākts process uz sakārtotu likumdošana attiecībā uz atklātību un informācijas pieejamību par nodokļu maksātāju līdzekļu izlietojumu un izšķērdēšanu, treškārt – tika būtiski uzlabota informācijas sistēmu drošība valsts iestādēs, kuru tiešais pienākums ir rūpīgi sargāt viņu rīcībā esošo uzņēmumu un valsts iedzīvotāju datus.”

Poikāns teic arī “paldies” par pārcentīgo darbu visiem izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem, kas “kļuvuši akli aiz paklausības, bet izrādās – velti”. Viņš tiesībsargiem norāda, ka “tagad ir pēdējā iespēja nākotnē septiņreiz pārdomāt pirms pieņemt lēmumus, izlemt, vai vajag akli pakļauties pavēlēm un redzēt tikai likuma burtu, nevis garu, galu galā sākt domāt ar savu galvu un atcerēties par sirdsapziņu”. Poikāns aicina ikvienu un ik dienu izvērtēt savu rīcību.

Poikāns šogad novembrī nosūtīja vēstuli Vējonim, lūdzot atbrīvot no kriminālsoda izciešanas un sodāmības noņemšanu Neo krimināllietā. Savā vēstulē medijiem Poikāns norādīja, ka plāno vērsties Eiropas cilvēktiesību tiesā (ECT), lai apstrīdētu sevi notiesājošo spriedumu, taču pirms šāda soļa speršanas viņš grib izmantot pēdējo Latvijas likumdošanā paredzēto iespēju – lūgt apžēlošanu Valsts prezidentam.

Savas apžēlošanas nepieciešamību Poikāns pamatoja ar to, ka viņa sodīšana krimināltiesiskā ceļā var radīt bīstamu precedentu un negatīvi ietekmēt Latvijas kā tiesiskas un demokrātiskas valsts tēlu gan valsts iedzīvotāju acīs, gan starptautiski.

AT 27.oktobrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas 17.janvāra lēmumu ar kuru atcelts Poikānu attaisnojošs spriedums apsūdzības daļā par ziņu, kas ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu un viņam piespriests 60 stundu piespiedu darbs. Poikānam lietā par datu lejupielādi no VID EDS apsūdzība tika celta pēc Krimināllikuma 200.panta 2.daļas – par ekonomisko un citu ziņu, kuras ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu savai vai citas personas lietošanai. Apsūdzība tika celta arī pēc Krimināllikuma 145.panta 1.daļas – par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, radot būtisku kaitējumu.

No apsūdzības izriet, ka, būdams reģistrēts EDS lietotājs un apzinoties piekļūšanas kārtību deklarēšanas sistēmā, 2009.gada jūlijā Poikāns konstatējis VID sistēmas ievainojamību. Pēc tam Poikāns laikā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim veicis pretlikumīgu datu lejupielādi, secīgi savos datu nesējos ielādējot no EDS un uzglabājot sev nepiederošus 7 453 411 EDS dokumentus ar juridisko un fizisko personu datiem.

Izmeklēšanā konstatēts, ka Poikāns neatļauti ieguva savā neierobežotā lietošanā 250 VID EDS elektroniskos dokumentus, pārkāpjot Komerclikumā un Informācijas atklātības likumā paredzētās komersanta tiesības uz komercnoslēpumu. Dokumenti saturēja komercdarbībai svarīgu un vērtīgu informāciju – ziņas par bankas darbiniekiem, ziņas par bankas klientiem, ziņas par bankas sadarbības partneriem, no kuriem banka saņem preces un pakalpojumus.

Poikāns, patvaļīgi piekļūstot VID automatizētajai datu apstrādes sistēmai, esot neatļauti ieguvis arī fizisko personu deklarāciju datus. Iegūtie dokumenti saturēja informāciju par darbinieku vārdiem, personas kodiem, ienākumiem un ieturētajiem nodokļiem, adresēm. Pēc prokuratūras domām, iegūtos dokumentus Poikāns lejupielādēja, izmantojot savā īpašumā esošo portatīvo datoru, savukārt vēlāk tos glabāja un pētīja no savā īpašumā esoša ārējā cietā diska, ko kratīšanā izņēma policija.

Komentāri (6)

traductrice 20.12.2017. 13.22

Poikāna gadījumā apžēlošanas lūgšana ir cilvēka cieņu pazemojoša rīcība. Ja valsts tiesu vara redz tikai burtu un neredz garu, ja saskata likuma pārkāpumu, bet nesaskata sabiedrības intereses, tad tiesu vara ir pelnījusi tikai to, ka tās lēmumus ar skaļu blīkšķi atceļ ECT. Nekādu “paldies” es Vējonim neteiktu, jo Vējonis būtībā “izglāba” Latvijas tiesu no kārtējā negoda un aiztaupīja nodokļu maksātāju naudiņu, kas būtu jāmaksā Poikānam kompensācijās. Apžēlot personu, kas rīkojusies sabiedrības interesēs un veicinājusi sabiedrībai nozīmīgus procesus, tas skan ciniski. Tas noliek Poikānu blakus slepkavniekiem recidīvistiem, kuri arī izmanto tiesības lūgt prezidenta apžēlošanu.
Lai arī mērķis ir sasniegts un Poikānam ir noņemta sodāmība un kādi tur vēl zīmogi un spiedogi, patiesa uzvara pār netaisno tiesu varu būtu tikai un vienīgi uzvara ECT.

+1
0
Atbildēt

1

    basta > traductrice 20.12.2017. 14.29

    Kā zināms lietu pret Poikāna kungu ierosināja reakcionārā saskaņieša Kazlovska vadītā padumjā miļicija, tā pati, kas noklausījās Naglas un Jaunalksnes sarunas, kratīja Ilzes dzīvesvietu, represēja krietno un talantīgo žurnālistu, Jakabsonu, spīdzināja, sazāļoja un mēģināja nogalināt drošībnieku Gulbi, kopā ar Solncevas bandītiem svin 9. maiju un 23. februāri un piesedz krievu vandāļus, kontrabandistus un bandītus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 19.12.2017. 19.43

Paldies Neo un paldies Prezidentam! Tagad derētu izvērtēt tos pārcentīgos burta kalpus-lai iet un paši atstrādā tās 60 piespiedu darba stundas, varbūt sāks domāt ar galvu.

+3
-2
Atbildēt

0

mumss 21.12.2017. 23.45

Neo tiesāšana (un notiesāšana) jau no sākta gala parādīja mūsu tiesu sistēmas (un konkrētā gadījuma) prakses vājumu, nekonsekvenci un vairoja neuzticību tai un valstij kopumā. Jā, ļoti ticams, ka šis ir PR gājiens. Taču – un vēlreiz – Neo neko nebija ne zadzis, ne laupījis. Pat ne vismazākajā mērā kādu personīgu labumu gribējis un guvis. Tieši tādēļ mūsu cauri un cauri korumpētā valsts pārvalde viņu tik briesmīgi nevar ciest. Jo tautai (tās spriestspējīgajai daļai) ir, ar ko salīdzināt, ko izvērtēt un pēc kā tiekties – pēc elementāras taisnības, īstas, neteatralizētas likumības un personiska godīguma.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu