Ameriks: karoče, spēlēsim profesionaļna • IR.lv

Ameriks: karoče, spēlēsim profesionaļna

3
Saeimas oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisija. Andris Ameriks runā. Foto: Edmunds Brencis, Picture Agency

Aināram Šleseram 2010. gada oktobrī drīz pēc bēdīgā starta 10. Saeimas vēlēšanās ir kārtējā garā sarunu diena viesnīcā Rīdzene. Vispirms viņš stundu uzklausas Rīgas Tirdzniecības ostas vadītāja Ralfa Kļaviņa detalizētu atskaiti par biznesa situāciju.

Tad ierodas Andris Ameriks, kurš nupat 7. oktobrī veiksmīgas rokādes rezultātā ievēlēts par brīvostas valdes priekšsēdētāju Šlesera vietā, pateicoties ZZS pārstāvja Viestura Silenieka atbalstam, kas saskaņots ar Aivaru Lembergu, pretī apsolot ostas reklāmas līgumus izdevniecībai Mediju nams. Abi LPP/LC politiķi spriež par bloka veidošanu ar Saskaņu Rīgas domē, kas nākotnē nodrošinās stabilu kontroli galvaspilsētā.

Visbeidzot, sarunai 401. numuriņā pievienojas Lembergs. Viņam ir pilna sirds par ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova nekaunību un viņš pieprasa Amerikam atrisināt problēmu, kas radusies viņa bērnu firmai — kukulis paņemts, bet solītais neesot izdarīts. Krietnu laiku trijotne velta, lai apspriestu ostas reklāmas naudas sadali saviem medijiem.

Sarunas daļu, kurā iesaistīts Lembergs, Ir publicēja jau iepriekš, bet tagad publiskojam pilnu sarunu ar Amerika līdzdalību. Šādu lēmumu redakcija pieņēma pēc Amerika paskaidrojumiem parlamentārās izmeklēšanas komisijas 11. decembra sēdē, kurā Rīgas vicemērs daudzas lietas nespēja atcerēties, aizbildinājās ar sarunu «kompilāciju» un vairākkārt arī meloja — tāpēc dodam iespēju sabiedrībai nepastarpināti iepazīties ar politiķu spriesto.

 

Ameriks: Čau!

Šlesers: Čau!

A: Es izmantoju iespēju, saproties, to Brandavu satikt lejā. Sēžu, pie blakus galdiņa Lembergs ar savu šito, kā viņu to dāmu sauc. Sēž un runājas.

Š: Jā, Rīdzene jau ir tāda vieta, kur visi sapulcējās. Te jau principā kopš tā laika, kad to Rīdzeni pārtaisīja, viss… Es jau te lielā mērā esmu ģenerējis visādas politiskās lietas, tusiņus, tur jau pievienotā vērtība.

A: Paklausies, bet tev, es saprotu, kādas daļas te ir, ja?

Š: Nav. Man ir bijušas.

A: Ja? Kā tu tik vienkārši tiec iekšā tajos numuros?

Š: Nu, man ir, kā saka, nerakstītā vienošanās. Es pasūtu… Par ēdieniem es maksāju, bet kad vajag tur numuru vai kas… Kādreiz to privatizējām, tad pārdeva. Tā te visu laiku politiski mītiņi ir bieži bijuši.

A: Paklausies, viena lieta. Šodien mēs noņēmāmies kādas 40 minūtes par to namu pārvaldi. Un es jau ar Nilu runāju, mēs taisīsim konkursu uz valdes locekļiem. Konkursa komisijas priekšnieks būs Stepaņenko, vietnieks būs Radzēvičs. Mēs saliksim iekšā visus Liepiņus, visus pārējos. Mums 26. nobalsos dome, pēc tam uzreiz 21 dienu, nezinu, cik tur vajadzēs — pieteikšanās, lai 14. decembrī mēs par tiem valdes locekļiem nobalsotu. Bet mēs uztaisīsim tieši tāpat kā uztaisīja šitas te Ekonomikas ministrija ar Žīguru, ja, kurš sen zināja divus mēnešus pirms, ka viņš būs Latvenergo ar visu to konkursu, visu pārējo. Mēs izspēlēsim, lai nebūtu lielā bļaušana, nav variantu. Visi taisa konkursus, tas ir lielais uzņēmums. Ja būtu jāieliek viens valdes loceklis, bet tur, bļaģ, pieci. Tur krievi visi, nu bļaģ. Būs komisija, bļaģ, viss pārējais. Karoče, spēlēsim. Nu, ja jau spēlējam, tad spēlējam profesionaļna.

Š: Mhm.

A: Ko tad Aizbalts, nāk uz Rīgu strādāt? Es saprotu, ka viņš tur nevienojās.

Š: Nu, nevar jau.. tā un tā. Kurš kuru svītrojis vairāk vai kā tur…

A: Tur ir septiņi krusti. Labi, kā tas ir, tā tas ir. Īstenībā stulbi — gan Baštikam, gan Aizbaltam septiņi plusi. Nu, Baštikam vairāk — deviņi. Bet, nu atvainojiet, kas ir vispār…

Š: Nu, jā bet. Nu, labi, Baštiku mēs liekam redzamajā frontē te blakus.

A: Nu, Aizbalts startēs konkursā.

Š: Aizbalts lai konkursā startē. … Ar Radzēviču pasēdēju, parunājos. Es saprotu, mēs ar Nilu vēl palikām, runājām. Viņš teica, nu, jā, Ādamsons ar Dolgopolovu aizgājuši un man jau tādu latviešu vairs nav. Kurdrjumovs, Zaļetajevs, Zujevs… visi šitie te.

A: Es jau to teicu! Tā ir nosacīti vājā vieta.

Š: Viņš saka jā, par to bloku un viss — viņš pats ir noskaņojies. Viņš jau redz arī.

A: Nē, par bloku mēs taisām, nav jautājumu. Decembrī.

Š: Bet, redzi, taisot bloku, tev jau jāpaskaidro, kas tas par bloku.

A: Īstenībā jau tas neko nemaina. Tas ir pamatojums, lai aiz Nila rakstītu SC/LPP/LC.

Š: Bet juridiski tas blokas kaut ko nozīmē?

A: Nu, Saeimā ir bloks.

Š: Saeimā ir.

A: Neko viņš nenozīmē.

Š: Teorētiski tas nosaukums kopīgs blokam ir.

A: Jā, mums blokam kopīgs nosaukums — SC/LPP/LC. Nu, tā ir tā ideja, lai atpazītu. Īstenībā tas jau, tur jau pat vairāk Nilam. Saproti, kad pēc Nila uzvārda uzrakstīs LPP/LC, tas jau būs sabiedrībā tāds blieziens!

Š: Bet, redzi, jāpaskaidro, ka bloks — ka tas mērķis ir, ka mēs arī startēsim kopā vēlēšanās.

A: Loģiski, visiem ir skaidrs, ka tas nozīmē diezgan nopietnu bliezienu. Visi pārējie pamodīsies un sāks močīt to visu pasākumu. Tas ir tāds paziņojums, kurš tiešām reāli nodrošina vairāk par pusi Rīgā. Un pārējie var atslābināties.

Š: Nu, bet tas ir uzreiz PR, ka Rīgā, redz, ir bloks, kurš grib arī saimniekot ilgtermiņā.

A: To visu — super, es vienkārši saku, ka ar to ir jārēķinās.

Š: Ka pēkšņi LPP/LC noņem pretenzijas par mēra amatu un gatavi iet blokā, atbalstot Nilu. Tas ir krieviem mesidžs, un latviešiem. Ka tie uzvarēs, nav jēga par citiem. Attiecīgi, ko tu liksi pretī — atkal Kristovskis nāks Rīgā? Nenāks, Kristovskim jau pietiek. Šitie Jaunups, Viņķelis, liec ko gribi, bet šeit būs jau gatava komanda.

A: Viņiem īstenībā nav ko pretī likt. Nu, pa lielam. Visi sēdēs Saeimā. Tad no Saeimas kāds būs jāsūta. No tā sastāva, kas ir domē, Viņķelis ir slims tāpat ar galvu. Ko — Pulks? Pulks dabūja pa dirsu jau vēlēšanās, nav jau ko. Viņi, starp citu, bez… Jaunups.

Š: Redzēs, kas notiks. Valdība nomainīsies, sēdēs opozīcijā, tad viņi virzīs.

A: Nu, protams.

Š: Nu, jā, jebkurā gadījumā tas rada kaut kādu varas centru. Rīgā ir bloks pretī Vienotībai. Sava veida pretī tam…

A: Mums tas ir izdevīgi.

Š: Pirmkārt, izdevumi tiek dalīti, kas viņam uzreiz ir…

A: Viss administratīvais resurss!

Š: Administratīvais resurss.

A: Nav vairs savstarpējā šitā kaut kāda tur…

Š: Nu, Urbanovičam… 24 gadi opozīcijā, vēl četrus nodrošinās. Jo variants ir viens Urbanovičam — krievus viņi ir paņēmuši, congratulations.

A: Saeimā arī var būt pie varas tikai paketē — tu, Urbanovičs un ZZS. Citi varianti jau nav.

Š: Bez Nila jau nevar uztaisīt.

A: Citi varianti jau nav, bez ilūzijām. Nu, kāda vēl ir cita kombinācija? Nekāda.

Š: Bet otra lieta, ka ir garantēts, ka mēs daļu latviešu… Jo viņš saprot, ka viņš var nomobilizēt krievus. Latviešus viņš vairs nenomobilizēs, jo visi redz, ka viņi ir krievi, tur latviešu nav. Vēlreiz likt kaut kādu Jansonu, Pētersonu, Bērziņu nepazīstamo — viss. Tur ir vajadzīgi brendi. A šeit uzreiz Saskaņas centrs var teikt: oņi prisojeģiņiļi. Jo pirmais, ko viņi pateiks: k ņim prisajeģiņilsa Šlesers i mer budjet Ušakov. Tas ir frontpage! Kas nozīmē, ka viņi ievērojami palielina elektorātu. Ja mēs noņemam Aivara faktoru nost, nu kas bija nacionālajās vēlēšanās, tad zem mana uzvārda, ja mērķtiecīgi tiek strādāts, 15% var Rīgā vēl pielikt klāt pie šitā te. Finālā mēs varam ar tādu uzviju, saliekot kopā. Tagad sanāca tur 7,5, bet reāli vienus 15 klāt var pielik, vilkme būs cita. Tad jau pirms vēlēšanām visiem būs skaidrs, ka šeit ir vienotais bloks — latvieši, krievi — davaj, šitie normāli strādā, nu ko, davaj, vismaz normāla vadība.

A: Nu kā Lembergs ņem vairākumu.

Š: Atšķirība tā, ka ir Ventspils un Rīga. Rīga tomēr ir, nu, nevar salīdzināt!

A: Viņš sēdēja pie blakus galdiņa, es viņam neko neteicu. Paklausies, bet Nils jau rīt desmitos no rīta aizlido uz to Ķišiņevu uz trīs dienām. Tev jau mēra funkcijas no rītdienas jāpilda.

Š: Kādas problēmas…

A: Nē, nu es tikai saku.

Š: Es atbraukšu no rīta, es jau uz vietas plānoju būt. Atbraukšu, parakstīšu papīrus. Kādas tad tur vēl funkcijas…

A: Nu jā.

Š: Un Urbanovičam jau arī vajag kaut kādu morālo gandarījumu. Tur tā sēdēt, mēs 29… Mēs uzvarējām, bet ar mums nerēķinās — tas jau arī principā ir apliecinājums tam, ka…

A: Tu rītā tiecies?

Š: Laiks jānoprecizē, pēcpusdienā sarunājām. Mojo mesto u paraši, tur var tā ilgi būt… Nav jau viss vienkārši. Saproti, šīs vēlēšanas labi parādīja, ka dibināt kādu jaunu partiju ir ļoti sarežģīti. Nu, nav jau vairs to cilvēku, spēlētāju, viss. Tagad jautājums, kāda tā pārgrupēšanās. Visu Latvijai paņem to nacionālo karogu un tāda viena nišiņa arī būs, vai ne. Bet Vienotība šodien ir liela, jo tā ir varas partija — tiklīdz nebūs varas, tā uzreiz….fff, bah!

A: Tur jau ar visu varu iet cīņa…

Diena ir jātur un jāuztaisa

Š: Jā, bet jārealizē būs vara. Ā, un vēl Nils saka — kā ir ar Dienu, kā tur ar Dienas Biznesu, kas ar Čas, viss? Jo tas darbs jau nebūs tā vienkārši, ka mēs te runājam no tribīnes. Mēs jau medijus pieslēgsim mērķtiecīgi uz to visu, nu, uz valdības skaldīšanu.

A: Kā tur ar to Dienu — turēsiet speciāli?

Š: Nu, tagad ir jāiztur tā abonēšana, lai tur būtu daudz maz rezultāts. Jo viņa jātur, lai neradītu Diena 2 kāds. Jo tas Ir žurnāls jau nav, vai ne… Bet viņa ir jātur un jāuztaisa. Kā saka, mīnusi ir jānoraksta, bet lai viņa vismaz pa nullēm turās. Tāds ir tas mērķis, peļņas jau tur nekādas nebūs, bet viņa jāuztaisa… Tādu Vaikuli jāliek par portāla vadītāju, mēs esam runājuši, vēl kaut ko tur var ielikt iekšā, tikpat labi tas Meļņiks tur var iet Romāns, Šķēles viņš arī rakstošais tomēr. Mēs tur saliksim… Bet tagad ir svarīgi, lai pabeidzas tā abonēšana, lai tur nekādus skandālus neuztaisa. Jo tad, kad abonēšana beidzas, tad jau viss — cilvēki ir parakstījušies, nauda ir samaksāta. Tad var ap Jauno gadu taisīt rokādes.

(Zvana telefons, Šlesers atbild, ka jānāk uz 401. numuriņu)

A: Nē, normāli. Rīgas kontekstā tas ir abpusēji izdevīgs modelis. Galvenais, ka pa diviem gadiem nesakasīties.

Š: Nu, ja. Pretī būs Vienotība. Un — that’s it! Un tad nacionāli momenti vairs tur īsti nedarbosies, būs divi spēki, kas cīnīsies par un pret. Vienotības faktors ir jautājums, kas notiek ar valdību, kā viņa strādās un viss. Bet jebkurā gadījumā Rīgā būs divi spēlētāji, nebūs vairs tur trīs vai kā. Jo ZZS — pašvaldību līmenī viņu nav. Lembergs bija nacionālā līmenī, bet pašvaldību nav. Tur nevar apmānīt, ka Lembergs būs arī Rīgas mērs, ja viņš ir uz Ventspili. Šeit vienkārši balsoja par Lembergu kā par premjeru un tur viņš, cepuri nost, savus procentus savāca. Finālā sanāk, ja mēs vēl te konsolidējam… Protams, tā māksla ir tāda — uz pašvaldībām, es runāšu arī ar Šķēli, ka ir nepieciešams atjaunot Tautas partijas aktīvo darbu. Piemēram, Valmierā…

A: Viņiem atsevišķs saraksts. Mums būs tur, kur mēs startēsim zem LLP/LC, kur zem Tautas partijas.

Š: Nē, variants ir viens. Mums ar TP jāvienojās, ka mēs neiesim ar atsevišķiem sarakstiem nevienā…

A: Lai Tautas partija Rīgā nebāžas, ar kaut kādu Ārgali…

Š: Ja vajag vienu vai divus cilvēkus ielikt sarakstā, mēs varam ielikt. Valmierā mēs nestartēsim ar LPP/LC, bet mēs varam vienu divu cilvēkus ielikt sarakstā pie viņiem, un viņi var ielikt pie mums. Šodien vēlēšanu rezultāti skaidri parādīja, vai ir vai nav. Tāpat Daugavpilī, viņiem tur nav, līdz ar to — tur LPP/LC. Mēs varam uzlikt kopējo sarakstu LPP/LC un Saskaņas centrs Daugavpilī. Uztaisām tādu pašu variantu un tad Urbis iedod kaut kādus savus normālus cilvēkus, un viss. Rēzeknē var nospēlēt, lai gan mums tur pozīcijas ir krietni vājākas, mēs neesam pat pārstāvēti. Nu, padomāsim. Bet variants ir tāds, ka notiek konsolidācija. Bet kāpēc ir svarīgi to TP turēt, jo TP iezīmē to nacionālo nišu — tā ir tā latviskā. Jo, ja mēs labi nostartējam Rīgas vēlēšanās, nomobilizējamies. Jo mērķis ir TP atgūt to pozīciju, ka viņiem ir tas atbalsts, un pašās beigās var taisīt to pašu kombināciju, kurā piedalās arī TP teorētiski. Kas ir uz lielajām vēlēšanām, lai iezīmējas vairāki vektori, ka tā ir baigi plašā koalīcija, ka tā nav tāda šaura koalīcija.

A: Otrs, kas ir nacionālais — Kurzeme vai Zemgale vai tā pati Jelgava. Ir jau vietas, kur tāpat būs cita spēle, kur jāliek LPP/LC vai TP. Tas ir jāspēlē pa pilsētām. Ar novadiem ir grūti vispār.

Š: Redzi, mēs nevaram tagad neko apvienot, jo tad sabrūk gan LPP/LC, gan TP. Mēs to nevaram. Bet, kad pašvaldībās ir liels rezultāts iegūts, tad ir cita vilkme. Kur daudzi apvienojas.

A: Redzi, man ir svarīgi, Ainār, viens — tuvākā nākotnē. Ar Nilu viena lieta, tev ar Urbanoviču otra. Urbanovičs ir Nila krusttēvs, tu labāk par mani zini. Ja attiecības veidojas normālas Saeimā… Tas ir četrstūris — ja pēkšņi sāksies konflikts Saeimā, tad loģiski tas var… Urbanovičs ir čangalis, viņš ar mīkstiem cimdiem ir jātur.

Š: Es domāju — viņš apzinās vienu lietu… Jautājums, kurā virzienā aizies Par labu Latviju, vai nepazaudēs manu vektoru, ka es ar tiem krievvalodīgajiem gribu, vai pēkšņi… Šodien es Urbanovičam teorētiski stāstu kā trešā persona: Šleseram ir divi varianti. Tu esi paņēmis krievvalodīgos, viņam ņihuja tur nav vairs, nav jēga cīnīties par krievvalodīgajiem, ir jāatgūst latvieši. Bet, ja Šlesers aizies uz latviešu elektorātu, tad viņš cīnīsies mērķtiecīgi, lai noņemtu ZZS un Vienotībai, bet beigās neatkarīgi no rezultāta, bļaģ, viņi atkal strādās kopā, un tu ar savām 29—32 balsīm sēdēsi vēl opozīcijā. Un tad pateiks tā — Urbanovič, cik tev gadi tagad? 51, 52. Pēc četri gadi tev 56, un, ja tu vēlreiz tavo…, tad vēl pēc nākamajām vēlēšanām tev jau 60, pensija. Kāds tur jaunais premjers, tev jau jāgatavojas pensijai. Tas pulkstenītis tikšķ. Tāpēc ir svarīgi saspēlēt, lai šajā sasaukumā mēs varētu kaut ko izdarīt…

Nu, izrunāsim tagad trijatā, bet tad ar Lembergu es palikšu, gribu drusku saprast par to politiku. Jo labā lieta priekš mums, sūdīgā priekš viņa — viņš jau teica: Jaunais laiks, Dombrovskis, Dombrovskis. Bļaģ, paņem sarakstu, no tiem 33 puse ir sorosisti — Ēlerte, Čigāne, Kārkliņa, visi Kalniņi, amerikāņi pilns, Lieģi… Tur var rasties zināmas problēmas.

A: Viņas arī radīsies.

Š: Viena lieta, pirms vēlēšanām paspēlēt, lai novinnētu, bet tagad uz četri gadi — viņš to nevar atļauties, viņam šī valdība ir jāgāž! Tāpat kā Tautas partijai bija jāgāž Godmaņa valdība, jāatrod nu tas moments. Viņam jāpalīdz šo valdību padarīt nepopulāru.

A: Jā, bet to viņš darīs pavasarī. Viņš sakostiem zobiem…

Š: Bet, ja tā godīgi, tā kā visi runā par tām mājām… Te blakus tā viena māja, es domāju, ka viņi ļoti tagad domā, lai nepadirstu varu. [Blakus Rīdzenei atrodas ASV vēstniecība.] Ko viņi saprot — kamēr Aivars ir, tikmēr tas viss ir ļoti trausls.

A: Mhm.

Š: Zemnieki vienā dienā var tavo… Es neticu visām šīm sazvērestībām, bet redzi — ja amerikāņi būvē lielo vēstniecību un viņi grib tur baigi šo teritoriju ietekmēt, tad viņi saprot vienu lietu — ka Saskaņa, Šlesers, Šķēle plus Lembergs ir 59 balsis un viņi uzspridzina šito valdību, zaprosta, tas nozīmē to, ka viņi tikai gaida īsto brīdi, kad pārgriezt rīkli esošajai koalīcijai. Un zini, tās bažas pazaudēt un pēkšņi nonākt tādā ietekmē — tas nav viņu plānā. Man liekas, tam puisim ir jārēķinās, ka var notikt kaut kādas darbības, kuras… piedod, bet viņas var būt ļoti, ļoti nepatīkamas.

A: Mh… Tā ir, amerikāņi tagad decembrī atklās vēstniecību, tad atbrīvo Raiņa bulvāri…

(Ierodas Lembergs)

Loginovs naturāli brauc virsū

Lembergs: Nu, sveiks, atvainojos par kavēšanos mazliet. (Šlesers piedāvā kaut ko pasūtīt, Lembergs stāsta, ka jau padzēris sulu, bet tad tomēr viņi nolemj pasūtīt augļu plati trim personām, trīs apelsīnu sulas un siera plati.)

L: Nu, kā tev iet, sen neredzēts! Kā Rīgā iet?

Š: Nu, par politiku mēs ar tevi pēc tam aprunāsimies, davaj, izrunājamies par Rīgas ostu.

L: Klausies, davaj, par Rīgas ostu… Es tev pateikšu — tagad uz vēlēšanām Loginovs naturāli brauc virsū man un zaļajiem zemniekiem, naturāli. Būdams brīvostas pārvaldnieks, kas nav politiķis. Nu, teiksim, Ainārs uzbrauktu vai kā… Nu, vēlēšanas, saprotams — mēs arī šad tad sazvanījāmies, un nav nekādu problēmu. A Loginovs darbojas kā politiķis, tikai es nezinu īsti, kādu partiju viņš pārstāv.

A: Pašu savu.

Š: Būtu jau labi, ja viņš pārstāvētu, bet nav jau partijas.

L: Nuja! Viņš tā kā virs visiem, zini. Un atklāti sakot, man tāda… Es domāju — ja es uzrunātu Dombrovski, ka vispār kaut ko vajag pamainīt tajā Rīgas brīvostas pārvaldes vadībā, es domāju, es noteikti dabūtu atbalstu, saproti?

A: Nu, Loginovs jau veselu kaudzi izdarījis ir lietu… Arī, ka valde nav vajadzīga, ja…

Š: Mēs jau viņu drāzām pagājušoreiz…

L: Tur atkal LSF holdings ir, nu, izīrēja tos… Nu, paņēma kukuli tur kaut kādus 300 tūkstošus dolāru, ja… Izīrēja tur tos kaut kādus velkoņus… Bija būtiska vienošanās par kaut kādiem…

A: Nē, nu, tur bija valdes priekšsēdētāja vienošanās, tur nekādas… Bet tur jau nebija īstenībā ne pieņemts konkrēts… tur jau paši paņēmām atpakaļ.

L: Nē, nu, saproti, viņi gāja uz kontraktu, ka viņiem būs zināms termiņš, ka viņi to naudu atpelnīs. Tagad iznāk, ka viņi tur ir palikuši, it kā pēc tiem aprēķiniem, brīvostas pārvaldei parādā 500 tūkstošus dolāru, ja? Nu, es nezinu, varbūt mazāk vai kā, bet nu… Vārdu sakot, samaksāja Loginovam un kompānijai naudu, ja. Tie paņēma. To, ko apsolīja, — neko neizdarīja, un kompānija vēl palika parādā, ja…

A: Nu, tur nekādu naudu nesamaksāja, beigās viss bija tikai par solījumiem…

L: Ja?

A: Tieši tā, jo jau būtu samaksājuši… (Smejas.)

L: Āā!

A: Jā… īstenībā nolaida pusotru mēnesi muļķi jeb divus mēnešus, bet rezultātā…

L: Ja?

A: Nuja, nu. Un tagad īstenībā tas labākais… Bet nu to ostas likumu neizgrozīja tā, kā īsti vajadzēja, mēs jau paši gribējām paņemt atpakaļ, un viss par pašizmaksu… Un pasūtīt visus bekot.

Š: Nē, nu, Aivar, tā pozīcija ir tāda…

L: Pag, bet es gribēju pabeigt šito jautājumu. Man tev lūgums būtu — varbūt varētu paskatīties, kā no tā konflikta vismaz iziet ārā.

A: Es domāju, ka iziesiem.

L: Jo es tur esmu… Ne es, mani bērni ir tieši ieinteresēti, ja, man tur citas nekādas tiešas intereses nav, bet šitas ir tas gadījums. Es, protams, nevaru vērtēt tā menedžmenta darbu, jo es klausos to, ko viņi man stāsta, ja. Es arī nestrīdos — iespējams, ka īsti nav tā, kā viņi man stāsta, vai ne. Bet man tev lūgums varbūt atrast to… nu kaut kāds…

A: Es jebkurā gadījumā… man nav nekāda atlīdzība vispār, nekāda. Un nekad nav bijušas, ja, tā ka tas ir čotka, ja. Vienīgais… šobrīd no sarunas tas Jarošenko, kur viņš nu…

L: Tas ir Stepanova cilvēks.

A: Jā… teiksim, zināmas… Viņš seko līdzi.

Š: Viņš seko, zina un tā tālāk, bet nav bijis tā, ka viņš kaut ko torpedētu.

A: Jebkurā gadījumā, es zinu to, ka es patreiz nekādā veidā nejaucos Stepanova pagultē vai vēl kaut ko… Tātad ir jāatrod juridiski korektākais variants, kā no tā visa tikt ārā.

L: Man lūgums… tu varētu, kas tur varētu tikt skaidrībā? Nu, pats Loginovs jau tur nenodarbosies ar to.

A: Nu, nodarbosies, nodarbosies, nav jau to variantu. Patreizējais valdes lēmums, to ko Ainārs pieņēma… ka mēs patreiz viņus pasūtām bekot… Mēs arī paši šobrīd arī ar tiem kuģiem operējam, kuģi jau ostas pārvaldei, mēs sniedzam to pakalpojumu, tikai tā noformēts, lai tā Konkurences padome nepārmet to, ka teiksim… Neaizgāja tie ostas likuma grozījumi, kurā — nezinu, kāpēc īstenībā….

L: Neizgāja tā, kā viņi gribēja, tur kaut kāds kompromiss atradies.

Š: Variants ir tāds — panākt vienošanos par tiem kuģiem, neviens nepelnīs. Osta sniegs par pašizmaksu.

L: Tas mani neinteresē…

A: Koroče, es visu sapratu.

Ls: Jā, nu, vot, tas man būtu tāds konkrēts.

A: Labi, labi.

Š: Ar Loginovu ir tā — saproti, viņš nav slikts cilvēks, bet šad tad viņš ļapņit kaut ko tādu, ka…

A: Es viņu audzināju piektdien vakarā, ja. Viņš bija visu ko pateicis par to, ka kritīs valdība pēc prezidenta vēlēšanām, tad viņš bija pateicis, ka ostas valde vispār viņam liekas… Koroče, es saku — tu vispār otdajoš otčot, kur ir tava, teiksim, loma, un tu tak vispār saproti — ostas valdi, teiksim, mēs nolikvidēsim, tad tevi noņems nākošajā dienā, jo tev vismaz ir valde, buferis, pēc likuma. Tu taču nevari šodien bez tā bufera izdzīvot pat nedēļu, ja. Nāks jauns ministrs, nahrenizēs tevi ātrāk, nekā tu paspēsi pamosties. Nu, labi, O.K. Tas ir Loginovs, un es Loginovu tomēr aizstāvu un uzskatu, ka mēs spēsim sastrādāties un būs tas līmenis… ja vajag kaut kādas lietas, konsultēties… Viens ir skaidrs — Stepanovs noteikti nav man… Es viņu arī pa gabalu ij redzējis neesmu.

Š: Nu, mēs ar Andri esam izrunājuši. Aktuālie jautājumi — tie, kas tur ir Kundziņsalā tagad ar visiem tiem uralhimiem, ar Ralfu viņš ir saticies… Kļaviņu un izstāstīja, kas tur notiek. Svarīgi, lai tur notiek visas tās infrastruktūras attīstības. Vēl es izstāstīju problēmas par Krievu salu, kur tur svarīgi, lai beigās tas projekts ir attālināms, lai nerastos problēmas — jo nav jēga taisīt tik dārgu termināli, ja tur beigās ogles nevar ģenerēt tādu naudu, vai ne. Tā ka tur būs ļoti nopietni jāizskata, tiklīdz mēs ar mobilitāti tiksim galā… es vēl pats vienā valdes sēdē piedalīšos tagad novembrī. Bet būtiski ir tas, ka kaut kādus stratēģiskus jautājumus, svarīgi tomēr arī, pirms Loginovs izsūta dienas kārtību — vajadzēs vienkārši apskatīties… Jo, ko es esmu sapratis — Silenieku interesē visi tie zaļie jautājumi, kur viņi var teikt… un plus vēl mārketings, divas tēmas.

A: Vairāk, vairāk, drusku plašāk, tu vienkārši neinteresējies.

Š: Nē, nu, paga, pagaidi, es runāju par to, ko es jūtu valdes sēdēs. Tas, ka viņš tur iet un ņemas, ja, bet, teiksim, Škapars ar Pulku — es nezinu, vai viņi sēdēs, vai nesēdēs… Saproti, viņi… Reāli mums nav bijis neviens… viens tikai balsojums par Expo bija, tur kur es palīdzēju valdībai tikt pie naudas, visos pārējos mums ir bijis konsensuss, ja. Pēdējais jautājums arī — viņi nebalsoja par, pret, bet viņi atturējās vienkārši par Andri. Teica — nu, labi… Līdz ar to viņi…

L: Pag, nu, atturējās šitas te…

A: Nu, viņus savādāk izdrāztu, nu tur skaidrs.

Š: Bet svarīgi ir viens — ja ir kaut kādi tekošie jautājumi — ka tev jau Andra telefons ir, ka jūs pa tiešo sazvanāties vienkārši. Nu, viskautkas tur var notikt tajā ostā.

Vecais, cik reklāmas budžets ir?

L: Klausies, davaj, sarunāsim vienkāršu lietu — brīvostas valde tad var noslēgt tādu reklāmas līgumu, mārketinga līgumu ar to Mediju namu.

Š: Es domāju, ka uz nākamo gadu tur nebūs vairs šis jautājums politizēts, nav nekādas vēlēšanas, tad mēs saliksim paketi, tai skaitā Mediju namu.

L: Cik mēs varam vienoties?

A: Lai viņš nelec ārā no kopējā…

Š: Aivar, izdarīsim tā… mēs paņemsim visu kopīgo budžetu, paņemsim visu budžetu kopā, pēc tam skatīsimies…

L: Vecais, cik reklāmas budžets ir?

A: Kopējais reklāmas budžets uz ostu patreiz, ko mēs pēc papildinājuma liekam, ir apmēram pusmiljons, nu, 400 tūkstoši apmēram. Tur ir reklāmas, tur arī kaut kādas sponsorēšanas.

Š: Vienkārši apskatīsies proporcionāli, lai Mediju namam ir cienījama pārstāvniecība, nu, lai nekas neizlec ārā…

L: Cik Dienai iedos, tur Koziolam?

Š: Teiksim tā, vienosimies tā — Dienai un Mediju namam ir vienāds cipars. Tad, vai viņš mazāks vai lielāks…

Ls: Vo! Tādu es atbalstītu.

A: Paklau, tātad… man nav iebildumu, ja tā ir praktiskā reklāma, nevis kaut kāds…

L: Protams…

A: Otrs — jārēķinās ar to, kāds būs tas valsts puses pārstāvis. Jo tie atšķiras. Ja, teiksim, viņi būs vairāk vai mazāk saprotami, tad tur nav jautājumu.

Š: Nē, nu, pag, bet Viesturs [Silenieks] paliek, es saprotu.

L: Protams.

A: Viesturs ir viens, bet mums vajag saprast divi, un kā tur būs.

L: Nu, kā, satiksme — es domāju, ka zaļie zemnieki paņems satiksmi.

A: Tad divi būs. Tur vispār, tad pietiek…

L: Un tad ir pašvaldība, un viss, pietiek balsis. Jo es domāju, ka Kampars gribēs ekonomiku sev paturēt, lai viņš tur…

Š: Ā, nu, paga, finanses arī viņiem — viņiem divas vietas arī paliek. Šodien reāli no ekonomikas ir Pulks, no finansēm — Škapars. Vai viņi mainīs kaut ko? Es domāju, ka…

L: Tas neko nemaina. A kā tu domā — kad par to varētu būt runa kaut kāda?

A: Par budžetu?

L: Klausies, a šito te budžetu uz nākošo gadu varēja apstiprināt, kamēr vēl jaunā…

A: Ne, ne…

L: Nepaspēs, ja?

A: Mums tagad īstenībā budžetu stiprināsim… Pateikšu, kad stiprināsim budžetu, 6. vai 12. decembrī. Bet viņš iet kā vesels, tur nebūs atšifrējums. Bet loģiski, ka mēs vienojamies par zināmu ciparu, es pateikšu…

L: Lai budžetā viņi tur var plānot.

A: Jā, jā.

L: O.K., pie tam tur vajag reāli reklāmas, visu to darīt.

A: Nē, nu tieši par to ir runa.

L: Tur nekādas kreisās — nekas tur nav. Nomaksā, un viss.

A: Bet tas ir ļoti labi! A Mediju nams šajā gadījumā ir Neatkarīgā jeb vēl kaut kas?

L: Neatkarīgā, šitā te… Vakara Ziņas, Māja.

A: Nu, Vakara Ziņas īsti tur mazāk…

L: Nu, Neatkarīgā pamatā.

A: Neatkarīgā. Māja arī mazāk.

L: Un portāls, protams.

Š: Māja arī… Vienīgi, zini, ko varētu — valsts locekļu mājvietas ielikt iekšā un pareklamēt…

L: Nē, nu, portāls, Andri, portāls vēl ir.

A: Nu, tad tieši tādā pašā veidā… Dienai tas pats ir.

L: Dienai arī tas pats. A kam jūs dodat naudu sportam?

A: (Nopūšas.) Mēs dodam sportam drusku citādi. Mums ir astoņi valdes locekļi, ja, un mēs dalām zināmā mērā… Sportam gāja apmēram pēc formas 20 tūkstoši gadā katram. Nu, teiksim, mums ir Kameņeckis, kurš ar džudo nodarbojas…

L: Ā, un tad katrs, kas savā…

A: Jā, jā, nu, drusku, tiešā veidā mums sportam nav. Ir apmēram 20 tūkstoši uz vienu, 160 tūkstoši tur aiziet.

L: Nu, skaidrs, jā.

Š: Kam tu gribi, tad lai tie arī valdes locekļi…

L: Nu, man jārunā tad, nu, tu saproti — tā kā Zaļās partijas biedri.

A: 25 vai cik. Tas ir katram. Viesturs tiem alpīnistiem saviem.

L: Ā, nu tur tas Kļaviņš… jā, jā, jā.

A: Tas ir tādā… līdz ar to pareizina ar astoņi, rezultāts — 160 štukas. Ja kaut kas īpašs ir, bet tā mēs nevienu sporta komandu nesponsorējam… Vienīgi, vot, valdes priekšsēdētājs Šlesera kungs te vienreiz ielobēja kaut kādam bērnu sportam kaut ko… (Lembergs nosmejas.) Nu, tādi ir principi… Īstenībā, es saku vēlreiz, ar Viesturu mēs, ja tas pasjanss tiešām būs tāds… Nu, arī Saskaņas centra tie pārstāvji… Nu, ar to Jerošenko, tas būs tagad domes deputāts, ievēlēts. Es nezinu, vai viss viņam ir Stepanova… Viņam sava firma Laika stars

Š: Nē, nu es tagad valdes līmenī varu pateikt — kaut kādi jautājumi viņam bija, viņš nāca, runāja, bet nekādu tādu redzamu lietu nav stūmis cauri.

L: Stepanovam nav nekas Rīgas ostā, izņemot tos velkoņus kopā ar tiem igauņiem.

A: Nu, velkoņi nosacīti… Nu, es nezinu, kas vēl… Īstenībā viņam tas Laika stars ir kaut kāda grāmatvežu firma.

L: Jā, nu, švaka… Viņi kaut kādā konkursā bija piedalījušies, kamēr es nebiju, uzvarējuši. Kredītu vajadzēja sagādāt, neko viņi nebija sagādājuši, sūdus tikai savārīja. Labi, Andri, vsjo, paldies, nekavēsim tevi.

A: Paldies par atbalstu!

L: Nu, jā, jā. Ā, pareizi — es tevi neapsveicu ar ievēlēšanu, ja!

A: Nu, paldies par atbalstu, jā.

Š: Davaj, čau! Mēs ar tevi vēl pasēžam.

L: Jā, jā, mēs pasēdēsim. Tagad tev kreņķi mazliet vairāk, ja?

A: Man, jā, jā, man kreņķi tikai vairāk paliek. Nu, redzi, mums jau Rīgā arī tas pats variants, ka ir divas partijas — tad ir vieglāk.

L: Nu, Jaunups jau grib ievilkt Saskaņu valdībā un, es domāju, paņemt Rīgu.

A: Tikai Saskaņa arī pati saprot, ka ar to Ēlertes grupu viņiem ir stipri tālu.

L: Jā, jā, bet mēs sakām — Dombrovski, tas ir tavs, airē! Viņam pie vienas rokas viena girja, pie otras — otra girja, nabadziņš, es viņam jūtu līdzi! (Smejas.) Viņam lielākās problēmas ar tiem lietussargiem… [tā sauktā Lietussargu revolūcijas grupa partijā].

A: Es domāju, ka tur šobrīd vislabākajā situācijā ir zaļie zemnieki. Tie ir vispār.

L: (Smejas.) Tā ir. Labi, uzredzi! (Ameriks aiziet, Šlesers ar Lembergu paliek runāt divatā.)

Komentāri (3)

tonijs 15.12.2017. 12.23

Pēc idejas tagad, kad Ameriks pieķerts melos, vajadzētu sekot kaut kādai parlamentārās izmeklēšanas komisijas reakcijai, vai ne? Ja šī komisija tiešām vēlētos noskaidrot patiesību.

+4
0
Atbildēt

1

    tvverotajs > tonijs 15.12.2017. 16.01

    Kādai gan vajag būt komisijas reakcijai, ja izrādīsies, ka Ameriks ir melojis Šleseram tajās Rīdzenes sarunās?
    Tak šīs sarunas jau izvērtēja izmeklētāji, prokurori un neatrada iespēju uzturēt apsūdzību.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars B. 16.12.2017. 20.52

Tas, kā viņi tur ostas naudu dala, cik un kuram, izklausās pēc krimināla.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu