Meja: Mēs esam turējuši savu solījumu aizsargāt ES pilsoņus • IR.lv

Meja: Mēs esam turējuši savu solījumu aizsargāt ES pilsoņus

1
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Foto: Reuters/LETA
Terēza Meja

Būdama Apvienotās Karalistes premjerministre, esmu lepna par to, ka vairāk nekā trīs miljoni Eiropas Savienības pilsoņu ir izvēlējušies apmesties uz dzīvi un pelnīt savu iztiku mūsu valstī. Es augstu vērtēju jūsu lielo ieguldījumu gan mūsu ekonomiskajā izaugsmē, gan sabiedriskajā dzīvē, gan mūsu kultūrā un valsts dzīvē kopumā. Es apzinos, ka mūsu valsts daudz zaudētu, ja jūs to pamestu, un es vēlos, lai jūs paliekat.

Tāpēc jau kopš paša sarunu sākuma par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības esmu paudusi konsekventu nostāju par jūsu tiesībām – jūsu tiesību aizsardzība līdztekus Eiropas Savienības dalībvalstīs dzīvojošo Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesībām vienmēr ir bijusi mana galvenā prioritāte.

Laikā, kad jūs pieņēmāt lēmumu apmesties uz dzīvi šeit, nebija nekāda pamata domāt, ka Apvienotā Karaliste kādreiz varētu izstāties no Eiropas Savienības. Tāpēc es jau iepriekš esmu teikusi, ka vēlos, lai jūs varētu turpināt dzīvot tāpat, kā līdz šim. Taču es arī zinu, ka jums un jūsu ģimenēm šis ir ārkārtīgi svarīgs jautājums, kas rada nopietnas bažas, kuras pilnīgi izkliedēt varēs tikai tad, kad būs iegūta pilnīga skaidrība par visām šī sarežģītā procesa tehniskajām detaļām un būs ielikti droši pamati oficiāla līguma noslēgšanai.

Tāpēc es priecājos, ka tagad, noslēdzoties sarunu pirmajai kārtai, mēs esam šo skaidrību panākuši.

Sīkāka informācija atrodama kopīgajā ziņojumā par sarunu progresu, ko 8. decembrī publicēja Apvienotās Karalistes valdība un Eiropas Komisija.

Kad mēs atstāsim Eiropas Savienību, jūsu tiesības būs ierakstītas Apvienotās Karalistes likumos. Tas tiks panākts ar izstāšanās līgumu, kā arī ar īstenošanas likumu, kuru mēs iesniegsim izskatīšanai pēc tam, kad būs pabeigtas sarunas par pašu izstāšanās līgumu.

Pēc tam jūsu tiesību ievērošanu uzraudzīs Apvienotās Karalistes tiesas. Vajadzības gadījumā mūsu tiesas ņems vērā attiecīgo Eiropas Savienības Tiesas lēmumu praksi. Tāpat esam vienojušies, ka astoņus gadus pēc izstāšanās mūsu tiesas pirms lēmuma pieņemšanas varēs vērsties pie Eiropas Savienības Tiesas, lūdzot sniegt skaidrojumu gadījumos, kad būs radušies kādi jautājumi saistībā ar tiesību piemērošanu. Tādējādi jūs varat būt droši, ka tad, kad mūsu likumi atkal būs mūsu pašu pārziņā, jūsu tiesības ne vien tiks aizsargātas mūsu tiesās, bet tās tiks arī vienādi interpretētas Apvienotajā Karalistē un Eiropas Savienībā.

Mēs esam vienojušies ar Eiropas Komisiju, ka saskaņā ar Apvienotās Karalistes tiesībām  ieviesīsim jaunu pastāvīgo statusu Eiropas Savienības pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, uz kuriem attieksies izstāšanās līgums.

Ja jūs jau esat uzturējušies Apvienotajā Karalistē piecus gadus bez pārtraukuma, tad brīdī, kad mēs atstāsim Eiropas Savienību, t.i., 2019. gada 29. martā, jums būs tiesības iegūt pastāvīgo statusu. Savukārt tad, ja esat šeit uzturējušies mazāk nekā piecus gadus, jūs varēsiet šeit palikt, līdz būsiet sasnieguši pastāvīgā statusa iegūšanai nepieciešamo piecu gadu termiņu.

Sarunās panāktā vienošanās parpastāvīgo statusu paredz arī to, ka jūsu tuvākie radinieki varēs jums šeit pievienoties pēc tam, kad Apvienotā Karaliste būs pametusi Eiropas Savienību. Tas attiecas uz pašreizējiem dzīvesbiedriem, neprecētajiem partneriem, bērniem, apgādājamiem vecākiem un vecvecākiem, kā arī uz bērniem, kas pēc 2019. gada 29. marta būs dzimuši vai adoptēti ārpus Apvienotās Karalistes.

Jūsu tiesības uz veselības aprūpi, pensijas un citu pabalstu noteikumi paliks tādi paši, kādi tie ir pašlaik. Tas nozīmē, ka tie, kuri ir veikuši iemaksas Apvienotās Karalistes sociālajā sistēmā, tāpat kā tie Apvienotās Karalistes pilsoņi, kuri veikuši iemaksas kādas Eiropas Savienības dalībvalsts sistēmā, varēs izmantot jau veikto iemaksu radītās priekšrocības, kā arī turpināt veikt iemaksas un izmantot sistēmas garantētās priekšrocības nākotnē.

Mēs esam vienojušies aizsargāt arī to cilvēku tiesības, kuri mūsu izstāšanās brīdī atradīsies pārrobežu situācijā un kuriem būs tiesības Apvienotajā Karalistē izmantot Eiropas Veselības apdrošināšanas karti. Tas attiecas, piemēram, uz tūristiem viņu uzturēšanās laikā, uz studentiem viņu mācību laikā, kā arī uz Apvienotās Karalistes pilsoņiem, kuri uzturas kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Mūsu panāktā vienošanās ietver savstarpējus noteikumus, kas paredz aizsargāt pastāvošo kārtību profesionālo kvalifikāciju atzīšanas jomā, piemēram, attiecībā uz ārstiem un arhitektiem. Turklāt vienošanās paredz, ka jūs varat atstāt Apvienoto Karalisti pat uz pieciem gadiem, nezaudējot savu pastāvīgo statusu. Jāuzsver, ka minētais periods ir vairāk nekā divas reizes garāks par to, kas paredzēts pašreizējās Eiropas Savienības tiesībās.

No nākamā gada otrās puses tiks nodrošināts atklāts, vienkāršs un efektīvs process pieteikumu iesniegšanai pastāvīgā statusa iegūšanai.

Un, ja jums jau pašlaik ir derīgs pastāvīgās uzturēšanās dokuments, jūs varēsiet no šī statusa pāriet uz pastāvīgo statusu bez maksas.

Tāpat mēs cieši sadarbojamies ar Šveici un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm, lai  arī šo valstu pilsoņi Apvienotajā Karalistē varētu izmantot šo sistēmu.

Iepriekšējo 18 mēnešu laikā es esmu pavadījusi daudzas stundas, apspriežot šos jautājumus ar 27 citu Eiropas Savienības dalībvalstu līderiem, kā arī ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru, Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un sarunu vadītāju no Eiropas Savienības puses Mišelu Barnjē. Esmu pārliecināta, ka nākamajā sanāksmē Eiropadome turpinās darbu aizsāktajā virzienā. Un es darīšu visu iespējamo, lai tā notiktu.

Tātad pašlaik jums nav jādara itin nekas. Jūs varat droši raudzīties nākotnē, zinot, ka uz sarunu galda ir sīki izstrādāta vienošanās, kurā Apvienotā Karaliste un Eiropas Savienība ir paudušas apņemšanos aizsargāt jūsu tiesības, kā arī to Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesības, kuri dzīvo Eiropas Savienības dalībvalstīs. Jo par savu prioritāti šajās sarunās mēs esam noteikuši iedzīvotājus. To es esmu solījusi darīt, un to es turpināšu darīt arī visās nākamajās sarunu kārtās.

Es novēlu jums un jūsu ģimenēm priecīgus Ziemassvētkus un veiksmīgu Jauno gadu!

 

Autore ir Apvienotās Karalistes premjerministre

Komentāri (1)

Pandora 16.12.2017. 13.43

Bet kas tad bija iemesls nobalsot par izstāšanos, ja ne austrumeiropieši? Briti viņus negrib, viņi grib savus nēģerus un pakijus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu