KNAB par Baronielas remontdarbu dokumentu viltošanu rosina sākt krimināllietu (papild.) • IR.lv

KNAB par Baronielas remontdarbu dokumentu viltošanu rosina sākt krimināllietu (papild.)

Krišjāņa Barona ielas remontdarbi. Foto: Zane Bitere, LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērsies Ģenerālprokuratūrā, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret sešām personām par dokumentu viltošanu Krišjāņa Barona ielas remontdarbiem Rīgā. Šajā lietā aizdomās turēto personu vidū ir divas Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonas, viena no tām darba attiecības ar departamentu jau ir izbeigusi.

KNAB informē, ka nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus. Krimināllietas ietvaros izmeklētājs lūdzis prokuroru arī piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus divām juridiskām personām, lai sauktu tās pie kriminālatbildības.

KNAB uzsver, ka šīs krimināllietas sekmīgā izmeklēšanā ieguldīts liels izmeklētāju un operatīvo darbinieku darbs, izvērtējot apjomīgu dokumentāciju un nopratinot lielu skaitu personu, kas iesaistītas kriminālprocesā.

Kriminālprocess par, iespējams, veiktiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dokumentu viltošanu (Krimināllikuma 275.panta otrā daļa) sākts 2016.gada oktobrī.

Toreiz KNAB paziņoja, ka iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka Satiksmes departamenta rīkotajā iepirkumā “Rīgas pilsētas ielu seguma periodiskās atjaunošanas darbi 2015.gadā” iepirkuma daļā “Ielu seguma atjaunošana. Seguma atjaunošana Krišjāņa Barona ielā” valsts amatpersona veikusi dienesta viltojumu.

Krimināllikums par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

KNAB 2016.gada rudenī ieradās arī ceļu būves uzņēmumā “Binders”, kas veica Barona ielas seguma rekonstrukciju. KNAB no “Bindera” izņēmis daļu dokumentu oriģinālu un veicis kopijas, iepriekš vēstīja telekanāls LNT.

Ceļu būves firma “Binders” ir informēta par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu prokuroram piemērot pret uzņēmumu piespiedu ietekmēšanas līdzekļus saistībā ar Rīgā, Barona ielā, veiktajiem būvdarbiem, taču uzņēmums kategoriski nepiekrīt izvirzītajiem pārmetumiem, aģentūrai LETA sacīja “Binders” pārstāve Vita Noriņa.

Viņa apstiprināja, ka novembra sākumā “Binders” no KNAB saņēmis informāciju par lūgumu prokuroram piemērot pret uzņēmumu piespiedu ietekmēšanas līdzekļus, un, iepazīstoties ar šī lūguma pamatojumu un secinājumiem, kategoriski nepiekrīt izteiktajiem pārmetumiem.

“Patlaban “Binders” procesuālā kārtībā realizē savas tiesības pierādīt savu nevainību,” sacīja Noriņa, piebilstot, ka uzņēmums arī nav tiesīgs sniegt plašākus komentārus. Noriņa arī piebilda, ka ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

“”Binders” nekomentēs politisku interešu diktētus procesus, kuros būvnieks ticis ierauts. Par to, ka iesaistītas politiskas intereses, liecina apstākļi, kādos tika formētas apsūdzības,” piebilda Noriņa.

LETA jau ziņoja, ka kopumā brauktuves remontdarbi izmaksājuši 2,6 miljonus eiro, bet ietves – 900 000 eiro. Ielas remontdarbu kvalitāte vairākkārt izraisījusi sabiedrības sašutumu.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

(papildināta ar uzņēmuma “Binders” viedokli)

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu