Cilvēki aiz borta! • IR.lv

Cilvēki aiz borta!

Trešās grupas invalīdei Aigai Baltmanei valsts apmaksāta veselības aprūpe no 2019. gada vairs nepienāksies — lai gan abām plaukstām veiktas operācijas, neizturamas sāpes rokās viņai neļauj strādāt un maksāt sociālo nodokli pašai, bet valsts viņu neapdrošinās. Foto — Raitis Puriņš
Gunita Nagle

Ja Saeima galīgajā lasījumā ceturtdien pieņems jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, Aigai Baltmanei (48) valsts apmaksāta medicīna no 2019. gada vairs nepienāksies. Kopš pilngadības strādājot smagu fizisku darbu, viņa iedzīvojusies nopietnā roku slimībā — pirms četriem gadiem diagnosticēts karpālā kanāla sindroms, kas nozīmē jušanas un muskuļu darbības traucējumus. Aiga ir trešās grupas invalīde, kurai ārsti liedz strādāt ar rokām, jo stipro sāpju dēļ viņa daždien nevar panest ne iepirkumu maisiņu, ne pat lietussargu.

«Regulāri eju pie ģimenes ārsta, neirologa, pie arodārsta jāierodas vismaz reizi gadā. Divreiz gadā vajadzīga rehabilitācija,» uzskaita Aiga un neslēpj, ka slimības dēļ saasinājusies arī depresija, ko viņa ārstē ar medikamentiem un regulāri apmeklē psihoterapeitu. «Ja man valsts neko no tā neapmaksā, tad — viss! Man jāiet kārties!» Jo invaliditātes pabalsts ir tikai 74 eiro mēnesī.

Jaunais veselības aprūpes finansēšanas likums dažos mēnešos strauji nonācis līdz galīgajam lasījumam Saeimā, jo tā mērķis ir glābt medicīnas nozari no finanšu bada. Paredzēts vienu procentpunktu no sociālajām iemaksām turpmāk novirzīt tieši veselības budžetam. Nākamgad tie būtu papildus 85 miljoni eiro, ko novirzīs mediķu algām, vēl pēc gada jau 99 miljoni, 2020. gadā — 105 miljoni eiro. Bet no 2019. gada likums sasaistīs veselības aprūpi ar sociālā nodokļa nomaksu — nodokļa maksātājiem būs pieejami visi valsts apmaksātie pakalpojumi, bet pārējiem tikai neatliekamais minimums. Tieši te slēpjas lielākais risks neaizsargātām grupām, jo Veselības ministrija nav pat apzinājusi, cik cilvēku jaunā sistēma atstums.

Likumprojekta anotācijā norādītais milzīgais skaitlis — 300  tūkstoši cilvēku — nav pašas ministrijas aplēsts. To piesaukusi Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kā aptuvenu skaitu cilvēku, kas devušies strādāt uz ārzemēm un tātad sociālo nodokli Latvijā nemaksā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu