Krievijā bloķē ar Hodorkovski saistītās kustības "Atvērtā Krievija" interneta vietni • IR.lv

Krievijā bloķē ar Hodorkovski saistītās kustības “Atvērtā Krievija” interneta vietni

Mihails Hodorkovskis. Foto: Postimees/LETA

Krievija tiek bloķēta ar Kremļa kritiķi Mihailu Hodorkovski saistītās kustības “Atvērtā Krievija” interneta vietne, otrdien vēsta kustības preses dienests.

“Krievijas teritorijā ir sākta “Atvērtās Krievijas” vietnes bloķēšana. Mājaslapu nevar atvērt vairākuma interneta pakalpojumu sniedzēju lietotāju,” norāda preses dienests.

Krievijas federālā sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienesta “Roskomnadzor” reģistrā teikts, ka piekļuve “Atvērtās Krievijas” vietnei tiek ierobežota atbilstoši Krievijas Ģenerālprokuratūras pirmdienas lēmumam, ziņo LETA.

Šis lēmums pieņemts atbilstoši Krievijas informācijas likuma 15.panta 3.punktam, kas paredz nepieļaut izplatīt “informāciju, kas satur aicinājumus uz masu nekārtībām, ekstrēmistisku darbību, piedalīšanos masu (publiskos) pasākumos, kas tiek rīkoti pretēji noteiktajai kārtībai vai tādas ārvalstu vai starptautiskās nevalstiskās organizācijas informācijas materiālu izplatīšanu, kuras darbība ir atzīta par nevēlamu Krievijas Federācijas teritorijā”.

Kā pamatojumu minot šo pašu likuma pantu, tiek bloķēta arī Hodorkovska vietne khodorkovsky.ru.

Hodorkovskis, kurš tolaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, tika aizturēts 2003.gada 25.oktobrī, kad viņš bija naftas kompānijas JUKOS vadītājs un viens no tās akcionāriem, saistībā ar apsūdzībām līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005.gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013.gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Pēc apžēlošanas Hodorkovskis ar ģimeni dzīvo Šveicē.

“Atvērto Krieviju” 2001.gadā nodibināja JUKOS akcionāri, un tā tika atjaunota 2014.gadā pēc Hodorkovska atbrīvošanas no cietuma. Organizācijas birojos Krievijā vairākkārt veiktas kratīšanas.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu