Neganti atklāti • IR.lv

Neganti atklāti

3
Atsūtītais "dāvanu" groziņš. Autores foto
Vīva Ieviņa

Īsa pamācība sabiedrībai, kā jēgpilni piedalīties jūs skarošās Paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtēšanas procesā (varbūtēja sakritība ar Rail Baltica izvērtējuma procesu Salacgrīvas novadā ir pilnīgi nejauša!)

Pieņemsim, ka jums drīzumā jāpiedalās kādā ietekmes uz vidi novērtēšanas procesā un sabiedriskā apspriešanā, kurā tiks izvērtēta liela Paredzētā darbība, kas varētu ietekmēt vidi jūsu dzīvesvietas tuvumā.

  1. Atcerieties, ka gan Paredzētās darbības ierosinātāji, gan novērtētāji katrā iespējamā gadījumā jums melos, tāpēc neticiet nevienam vārdam! Uzreiz pārbaudiet visu paši vai lūdziet to darīt speciāli sagatavotam daudzpieredzējušam juristam!
  2. Īpaši neticiet nevienai kartei, nevienam zīmējumam vai shēmai, ņemiet vērā, ka ierosinātājs/vērtētājs pēc tam apgalvos, ka viss ilustratīvais materiāls ir tikai aptuveni ieskicējis paredzētās darbības vietu;
    1. patiesībā paredzētās darbības vieta esot precīzi piesaistīta valstī spēkā esošajai koordinātu sistēmai, un tā esot sevišķi sensitīva un joprojām līdz galam neizstrādāta informācija, kura drīkstētu tikt atklāta sabiedrībai vai tiesai tikai pēc tās galējās realizācijas, jo tikai tad taptu nepārprotami skaidrs, kur tā patiešām varētu atrasties;
    2. jebkura priekšlaicīga informācijas paušana par paredzētās darbības konkrētu vietu, piesaistītu koordinātu sistēmai, varētu maldināt iedzīvotājus, jo pilnīgi noteikti tiktu nepareizi saprasta un greizi iztulkota, un tāpēc esot potenciāli bīstama.
  3. Īpaši pievērsiet uzmanību tam, kas pēc programmā noteiktā, ir jūs ietekmējošā Paredzētā darbība, jo visi, kas jums kaut ko par to stāstīs, centīsies atklāt tikai kādu daļu no Paredzētās darbības, cenšoties padarīt par neesošu pārējo, kam jāveic novērtējums un kas arī jūs ietekmēs.
  4. Un būtiski – pēc iespējas agrāk mēģiniet uztvert, kur slēpjas āķis – kuras no piedāvātajām alternatīvām, kas kaut kāda muļķīga likuma dēļ ir jāpiedāvā vismaz divas, beigās izrādīsies nerealizējamas, jo būs bijušas jau no paša sākuma pretrunā ar esošajiem normatīvajiem aktiem.
  5. Brīnumi nenotiek, saprotiet, ka jūsu dalība pasākumā (it īpaši darba grupā) ir nevis jūsu, bet organizatoru interesēs, viņiem taču būs jāatskaitās visplašākajai auditorijai par nozīmīgo sabiedrības iesaisti saskaņā ar tādu un tādu konvenciju, lai varētu saņemt sūri grūti pelnītos miljonus par svarīgās Paredzētās darbības sekmīgu izvērtējumu;
    1. tieši šo miljonu laicīga saņemšana varētu būt par iemeslu tam, lai izvērtēšanas procesā neviens sevi neapgrūtinātu ar reāli eksistējošu lielumu salīdzināšanu, kas prasa lieku laiku, jo pēc iespējas fiksāk censtos sarakstīt kaut kādus ciparus, lai naudiņa droši ripotu.
  6. Viss, ko jūs publiski teiksiet Paredzētās darbības apspriešanā, tiks ierakstīts protokolā nepareizi – tā, kā scenārijā iepriekš ir bijis paredzēts. Jebkuri jūsu iebildumi un lūgumi izlabot protokolu tiks noraidīti, jo noteikumi jūsu īpašajam viedoklim paredz tikai divas dienas, kurās jūs noteikti nepagūsiet iekļauties, jo
    1. šo termiņu nenojautīsiet,
    2. protokols nebūs bijis laikus pieejams un izlasāms.
  7. Turklāt, ir ļoti svarīgi aptvert, ka novērtētāju ieskatā sabiedrības iesaiste nozīmē tikai to, ka iedzīvotājiem ir jāļauj runāt, piedalīties, rakstīt. Neesot neviena likuma, kurā būtu noteikts, ka sabiedrības viedoklis ir arī jāņem vērā. Vēl vairāk – pat vairāki simti vai tūkstoši parakstu par kādas noteiktas alternatīvas atbalstu likuma izpratnē nozīmējot joprojām tikai to katru viedokli, ko drīkst mierīgi ignorēt.
  8. Der zināt, ka visticamāk pasākuma sākumā Paredzētās darbības solītā, gaidītā un gatavotā akceptēšana vietējā pašvaldībā nemaz nenotiks, kādu mēnesi pirms tās pēkšņi izmainīs augstāko likumu un akceptēšanas atbildības slogs būs jāuzņemas pašai valsts valdībai.
  9. Rūpīgi uzmaniet, ar ko programma paredz saskaņot un koordinēt visu informāciju izstrādes un vērtēšanas procesā. Visdrīzāk kāda no tur minētajām arī būs tā iestāde, kas izvērtēšanas laikā neteiks neko (jeb tās sniegtā informācija no jums tiks neuzkrītoši slēpta), bet, kad apspriešanas process būs beidzies, tieši šī organizācija paziņos par rekomendētā varianta neatbilstību ārējiem normatīvajiem aktiem, kuras dēļ tas nekādā gadījumā nav realizējams.
  10. Sevišķi tramīgi esiet, ja Paredzētā darbība var vai varētu atrasties kādas īpašas dabas teritorijas tiešā tuvumā, jo nav vērtētāju rīcībā tāda instrumenta, kas spētu droši noteikt – skar vai neskar Paredzētā darbība īpašo teritoriju;
    1. pēc vērtētāju paustā ieskata – viņi tā uzmanīgi vērojot, ja viena teritorija otrai guļoties virsū, tikai tad notiekot skaršana.
  11. Varbūt vēl būtu jāsaprot, ka tas dokuments – ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums, par ko jūs runāsiet un nopietni apspriedīsiet sabiedriskajā apspriešanā, nemaz nebūs tas ziņojums, kas tiks virzīts tālāk atzinumam un akceptam valdībai;
    1. apspriestais sējums it kā tiks papildināts ar sabiedrības no jauna ieteiktām tēmām un kļūdu labojumiem;
    2. rezultātā visi tajā esošie skaitļi tiks reizināti vai dalīti, vienvārdsakot – gala versijā tie kardināli būs pilnīgi citi, ne tie, ko jūs apspriedāt, bet jūs to neuzzināsiet, jo jauno IVNZ versiju ilgi un neatlaidīgi meklēsiet, laikus nespējot atrast;
    3. bet pat, ja jūs to atrastu un saprastu, ka kaut kas nav lāgā, likums neparedz jums vairs izteikt iebildumus, jo apspriešana jau būs beigusies.
  12. Brīdī, kad valdība būs akceptējusi ne to variantu, par kuru jūs kopā ar savu novadu iestājāties un ko rekomendēja vērtētājs/izstrādātājs, bet pilnīgi negaidīti citu, kurš reāli skars daudzu iedzīvotāju mājokļus, kāds darbības vērtētājs/izstrādātājs jums un pašvaldībai, un visai darba grupai dāvanā atsūtīs palielu grozu, celofānā glīti satītu, ar košu lentu apsietu, kurā būs trīs vai divu pudeļu kakliņi manāmi, no Latvijas laukiem nākusi Briseles kāpostu burciņa, viens siera ritulītis, šokolāde Geiša, plūmes šokolādē, mežacūkas konservu kārbiņa un sālītu pistāciju paciņa, un klātpievienota kartīte, kas apsveiks ar uzvaru un laimīgām beigām.
  13. Jūs kopā ar pašvaldību sašutumā un asarām acīs atteiksieties no skaistā groza un nosūtīsiet to Grupai ar izjustu pavadvēstuli atpakaļ, bet pēc trim nedēļām jūs izsauks uz knābi un prasīs paskaidrojumus par kukuļa pieņemšanas faktu.

Ar to arī saīsināti beigsim šo ieteikumu virteni, ko darīt/nedarīt. Šīs 13 lietas nav labas lietas, bet ticiet tam, kas rakstīts!

Ja ar jums viss tā gluži nenotiks, tad varēsiet atviegloti uzelpot, droši vien jūsu procesu nebūs vadījis gana talantīgs darbonis.

 

Vīva Ieviņa, jautru pasaku teicēja

Komentāri (3)

Liene Ite 08.12.2017. 23.43

Varbūt mazliet par garu tiem, kuri nesaprot, kas notiek. Un tādu ir daudz.

0
0
Atbildēt

0

traductrice 06.12.2017. 18.37

13. punkts ir ļoti “gaumīgs” humoriņš.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 06.12.2017. 10.39

jā – nu tā ir vara, kura ir īpaši vardarbīga tādās čekistu postotalitārās sabiedrībās kāda esam mēs

bet jau esmu rakstījusi – reiz skatījos BBC documentary filmu – kā arī britu sabiedrība kreņķejas par to, ka birokrāti uz vella paraušanu tērē naudu un šos tēriņus – noslepeno
nu gluži kā savulaik – vēl VVF laikā – iesāka prezidenta kanceleja ar M.Bondaru – nav ko kreņķēties, ka prezidentes frizūrām simti tūkstoši aiziet

nu tā kaut kā …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu