Jaunais Eirogrupas prezidents būs Portugāles finanšu ministrs Māriu Sentenu • IR.lv

Jaunais Eirogrupas prezidents būs Portugāles finanšu ministrs Māriu Sentenu

4
Portugāles finanšu ministrs Mario Sentenu. Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās Eirogrupas sanāksmē pirmdien Briselē par nākamo Eirogrupas prezidentu ievēlēja Portugāles finanšu ministru Māriu Sentenu, paziņoja informēti avoti.

Uz šo amatu kandidēja vēl trīs finanšu ministri – Dana Reizniece-Ozola (ZZS) no Latvijas, Pjērs Gramenja no Luksemburgas un Peters Kažimīrs no Slovākijas, ziņo LETA.

50 gadus vecais Sentenu ieguvis divus maģistra grādus – lietišķajā matemātikā Lisabonas Tehniskajā universitātē un ekonomikā Hārvarda Universitātē. Viņš strādājis Portugāles centrālajā bankā un no 2004. līdz 2013.gadam bijis Eiropas Komisijas Ekonomikas politikas komitejas loceklis. 2015.gada parlamenta vēlēšanu kampaņā Sentenu bija Sociālistu partijas ekonomikas programmas koordinators. Kopš 2015.gada novembra viņš ir Portugāles finanšu ministrs.

Pašreizējais Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms, kurš līdz šā gada 26.oktobrim bija Nīderlandes finanšu ministrs, paziņoja, ka nākamā gada gada janvārī atstās Eirozonas prezidenta amatu.

Eirogrupas locekļi ar balsu vairākumu ievēl Eirogrupas prezidentu uz 2,5 gadiem, turklāt šo amatu var ieņemt esošs ES dalībvalsts finanšu ministrs. Eirogrupas prezidents apvieno šos pienākumus ar savas valsts finanšu ministra amata pienākumiem. Pašreizējais Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms amatā stājās 2013.gada janvārī, nomainot iepriekšējo Eirogrupas prezidentu Žanu Klodu Junkeru.

Eirogrupa ir neoficiāla struktūra, kurā ministri no eirozonas dalībvalstīm apspriež jautājumus saistībā ar viņu pārstāvēto valstu kopīgajiem pienākumiem attiecībā uz eiro.

Komentāri (4)

vvilums 04.12.2017. 20.20

Tādas kremļa -lembja fanes un ES nīdējas kā Ūdre vai Ozola pat valsts pārvaldē nedrīkst laist , kur nu vēl valsti pārstāvēt ES struktūrās. Eiropā jau nav visi tik akli lai nesaprastu , kādi esam mēs.

+5
-2
Atbildēt

2

    basta > vvilums 05.12.2017. 03.24

    Visu laiku paturi prātā Putina kuci Zatļeru, kas rija saslaukas no “smagos noziegumos apsūdzētā” galda un uzlaizīja mērces paliekas un vienmēr bija pirmais arī pie visiem čekistu un krievu bandītu galdiem!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > vvilums 04.12.2017. 23.02

    ES nīdējas?!Ostīji līmi?
    Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, Latvija kopumā atbalsta Eiropas ciešāku integrāciju. “Ir skaidrs, ka, ja tāda notiks, mēs gribēsim būt tās kodolā, jo tas ir ne tikai ekonomiskas, bet arī ģeopolitiskas dabas jautājums. Katrā ziņā, dodot lielāku varu institūcijām, svarīgi būs spēles noteikumi – ja ir rakstīti kādi likumi dalībvalstīm, tad tie ir jāievēro, lai nebūtu tādi subjektīvi vērtējumi, kā patlaban, kad EK vienā un tajā pašā jautājumā ir stingrāka pret jaunajām dalībvalstīm, nekā pret vecajām,” sacīja finanšu ministre. http://www.la.lv/reizniece-ozola-junkera-priekslikums-par-ciesaku-eiropas-integraciju-ir-atbalstams/

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

andrejs 05.12.2017. 17.32

Kas tad nu – kāpēc tikai viens “liberālis” lamā Reiznieces k-dzi? Galīgi kūtri esat palikuši… :)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu