VIDEO: Vairas Vīķes-Freibergas fotosesija žurnālam "Ir" • IR.lv

VIDEO: Vairas Vīķes-Freibergas fotosesija žurnālam “Ir”

12

VVF – šos trīs iniciāļus atpazīst gandrīz katrs Latvijā. Vaira Vīķe-Freiberga, bijusī Valsts prezidente, politiķe un psiholoģe, latvju saules dainu pētniece. Šogad viņai aprit 80 gadu, un žurnāls Ir šīs nedēļas numurā Vīķei-Freibergai veltījis īpašu vietu, publicējot fotogrāfijas no viņas mūža spilgtākajiem mirkļiem.

Fotogrāfijās ir gan bērnība un jaunība, trimdas gaitas, sākot no Vācijas līdz Toronto, gan Latvijas valstij nozīmīgie brīži – Vīķes-Freibergas ievēlēšana par Valsts prezidenti un zvēresta nodošana 1999. gada jūlijā, gan līdzdalība Prāgas samitā 2002. gadā, kad Baltijas valstis tika uzaicinātas sākt NATO iestāšanās sarunas.

Fotogrāfijās redzam Vīķes-Freibergas ģimeni un dzīvesbiedru Imantu Freibergu, žurnālā var lasīt četras tautasdziesmas, kuras ģimenes locekļi Vairai velta svētku reizē.

Vairāk lasiet šeit.

Publicējam video, kā tapa VVF foto žurnāla publikācijai.

 

Komentāri (12)

traductrice 30.11.2017. 12.28

Paldies, VVF.

Vienīgā prezidente, kas Latvijas atjaunotās neatkarības vēsturē ir godam pārstāvējusi Latviju citu valstu saimē. Diemžēl par visiem pārējiem pat pie labākās gribas to nevar teikt.

+11
-1
Atbildēt

1

    basta > traductrice 30.11.2017. 13.26

    Bērziņš bija vienīgais, kurš nesataisīja mūsu valstij neatjaunojamus reputācijas un politiskos zaudējumus.
    Par ko čekas viķirānes vietā liksi savu galvu uz bendes bluķa: par kazačoka lēkšanu Sarkanā laukumā, kopā ar latviešu tautas bendēm, WWII noziedzniekiem, par čekas ģenerāļa, sātanistu virspriestera Ridigera, uzaicināšanu un rokas bučošanu tam, varbūt par naida izgāšanu uz Latvijas varoņu – leģionāru gaišo piemiņu, par “prezidentes žestu” represētām sirmgalvēm, par valodas likuma sačakarēšanu, čekas maisu fanātisko sargāšanu, jeb par “balto lapu”? Par visu daudz galvu vajadzēs. Tādus sīkumus, kā mēģinājums izkrāpt Jūrmalas zemi, blēdību ar pulksteni un citām dāvanām, Meža kapu zemi un daudzus citus, var pat izlaist,

    0
    -7
    Atbildēt

    0

Antons 30.11.2017. 14.17

VVF bija vienīgā, par kuru nebija jākaunās, un kura bija līderis, kurai piemīta intwelekts un godaprāts, un kuru varēja cienīt.

Un arī viņu ievēlēja nejauši, Latvijai palaimējās.

Visi pārējie, salīdzinot ar viņu – pat Latvijas samērā politiski infantīla tauta nekad nebūtu tos ievēlējusi, tie ir korumpēto politiķu ielikteņi viņu “sponsoru” intersēs.

+8
-2
Atbildēt

2

    basta > Antons 30.11.2017. 14.29

    “Un arī viņu ievēlēja nejauši, Latvijai palaimējās.”
    ————–
    Nekas nejauši nebija, tā bija vērienīga čekas operācija. Zemākie organiski un tie, kam sifiļis izgrauzis smadzenes. protams, neko senāku par vakardienu neatcerās, bet es gan. Speciāli tika izvirzīti divi absolūti nepieņemami prežu kandidāti: Pauls un Gorbunovs un kad tos, dabīgi, atraidīja, čekistam Bojāram, it kā, nejauši no piedurknes izkrita Freiberga, kura preža amatam čeka gatavoja vēl tai esot Latvijas institūta direktores amatā, kur arī viņa nenonāca nejauši.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    kolpants > Antons 01.12.2017. 16.12

    Это да, грамотная и умелая. Такой имидж сумела себе создать, что даже все эти не очень красивые дела с часами, могильным местом, квартирой и т.д. как с гуся вода. А посмевшие это упомянуть чуть не враги народа.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    basta > kolpants 02.12.2017. 06.52

    Чья бы корова мычала. Krievi pielūdz pēdējo mēslu, kas turklāt ir paranoidāls sadists, slepkava un pidaras – pedofīls.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

edge_indran 01.12.2017. 01.07

Pat ultraliberāli noskaņotais Otto Ozols nekaunīgi piemin sasniegumus VVF prezidentūras laikos:”VVF – „trekno gadu” prezidente. Mīti un realitāte”
(..)
Virsrakstā minētais – «trekno gadu» prezidente – nav pārspīlējums. Viņa patiešām bija savā augstajā amatā tieši tajā laikā, kad Latvijā sāka plosīties valsts ekonomiku pazudinošie «treknie gadi», kas beigās valsti noveda uz bankrota robežas. Protams, formāli viņai nebija lielas iespējas ietekmēt valsts ekonomiku, bet viņa arī neizmantoja savu autoritāti, lai kaut mazliet piebremzētu toreizējo neprātu. Pat neskatoties uz to, ka nopietni vietējie un ārvalstu eksperti skaidri brīdināja par gaidāmajām briesmām. Vēl vairāk – Freiberga teica, ka jādod iespēja «sākt no baltas lapas» vienam no Jūrmalgeitas varoņiem – Aināram Šleseram. Tam pašam, kurš izsludināja bēdīgi slaveno «gāzi grīdā» politiku.
Tāpat nevar noliegt faktu, ka Freibergas prezidentūras laiks, 1999.–2007. gads, sakrita ar tā saucamo oligarhu «ziedu laikiem». Tieši šajā laikā viņi nostiprināja savu varu, bagātības un ietekmi. Tieši viņas laikā Latvija piedzīvoja visciniskākās Saeimas vēlēšanas, kuru rezultāti faktiski tika nopirkti ar rupjiem likuma pārkāpumiem, izmantojot tā saucamās «pozitīvisma kampaņas». https://www.pietiek.com/raksti/vvf__trekno_gadu_prezidente_miti_un_realitate

0
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu