Vairākums Juridiskās komisijas atbalsta atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas (papild.) • IR.lv

Vairākums Juridiskās komisijas atbalsta atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas (papild.)

10
Foto: Evija Trifanova, LETA

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums trešdien atbalstīja 11 212 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Par atklātu balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās”. Iniciatīvu 2.jūnijā Saeimā iesniedza biedrība Sabiedrība par atklātību – Delna. Pret šo iniciatīvu balsoja Zaļo un zemnieku savienības un partijas No sirds Latvijai deputāti – Gundars Daudze (ZZS), Guntis Kalniņš (ZZS) un Gunārs Kūtris (NSL).

Pret iniciatīvu balsojušie deputāti nesniedza nevienu argumentu, kāpēc par valsts augstāko amatpersonu jābalso aizklāti, bet izteicās, ka priekšlikums esot populistisks un tā mērķis esot “norakt” ideju par tautas vēlētu prezidentu, informē Delna.

Līdz ar komisijas lēmumu to šis būs viens no iespējamiem priekšlikumiem Satversmes grozījumiem, ko apspriedīs atbildīgā darba grupa. Juridiskā komisija nolēma veidot šādu darba grupu, kurai būs jāvērtē, kurām Satversmes grozījumu iniciatīvām iespējams saņemt nepieciešamo balsu vairākumu Saeimā. Darba grupā strādās frakciju deleģēti pārstāvji un tai jāpiedāvā savi secinājumi līdz marta vidum.

Patlaban Satversmes 36.pants nosaka, ka Valsts prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu. Delnas iniciatīva ierosina Satversmes pantā vārdu “aizklāti” mainīt uz “atklāti”. 2015. gada februārī 12. Saeima noraidīja identisku piedāvājumu grozījumiem Satversmē, ko ierosināja pieci Nacionālās apvienības deputāti.

Valdošās koalīcijas politiķiem ir dažādi viedokļi par to, vai Valsts prezidentu būtu jāievēlē atklātā balsojumā.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzskata, ka Valsts prezidents jāievēlē atklātā balsojumā. Politiķis aicina Saeimas deputātus atbalstīt šādu kārtību. “Prezidentu ievēlēšanas aizklātais balsojums, deputātu nevēlēšanās atklāt sabiedrībai, par ko ir balsojuši, kā arī, skaidrot savu izvēli,- tas viss paplašina plaisu starp sabiedrību un parlamentu. Tāpēc kā pirmo soli, lai palielinātu uzticību Saeimai, VL-TB/LNNK aicina atbalstīt atklātu prezidenta ievēlēšanas procesu. Vēlētājiem ir tiesības zināt, par ko balso viņu ievēlētie deputāti,” norādīja Bērziņš.

Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze sacīja, ka ir pret šādiem atklātiem balsojumiem un konkrētajā gadījumā nepieciešams aizklāts balsojums. Viņaprāt, atklāta balsojuma gadījumā deputātus varētu ietekmēt, ja tie nebalsotu tā, kā kāds vēlas.

“Aizklāts balsojums nodrošina objektīvu balsojumu pēc labākās sirdsapziņas un labākās gribas, ko neviens nevar ietekmēt. Sabiedrībā arī daudzās biedrībās, organizācijās un asociācijās ir aizklāti balsojumi,” piebilda Krauze.

Savukārt “Vienotības” deputāte Inese Lībiņa-Egnere teica, ka partija vienmēr ir atbalstījusi ideju par prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, tādēļ iebildumu pret to neesot.

Koalīcijas līgumā noteikts, ka koalīcija tikai un vienīgi pēc vienprātības principa var izlemt jautājumus par grozījumiem Satversmē.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (10)

Sskaisle 29.11.2017. 18.20

un tomēr – ja mēs esam tik beztiesiska valsts – tad man pilnīgi vienlaga kādus vājoņus kā ievēl – vai aizklāti vai atklāti – mūsu vājonis shēmo kā papildus apzagt tautu, bet kas notiek ar Latvijas bērniem – to atstāj likumīgo bandītu ziņā ….

nu tā – vēl viena shēma kā vara Latvijā iznīcna latviešu tautu

http://www.lsm.lv/raksts/zinas/zinu-analize/latvijas-bernu-adopcija-uz-arzemem-daziem-ienesigs-bizness.a258958/

Pētot bērnunamu un bāriņtiesu sistēmu, Latvijas Radio atklāj, cik ienesīgs bizness noteiktu personu lokam ir bērnu adopcija uz ārzemēm. Desmit gadu laikā uz ārzemēm adoptēti 1367 Latvijas bērni. Katru gadu ārvalstu adopcijā nonāk daudz vairāk bērnu nekā Latvijas adoptētāju ģimenēs, un noteiktām personām tas ļauj nopelnīt ap trim vai pat vairāk miljoniem dolāru gadā.

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 29.11.2017. 18.26

jā un atgādinu, ka naciķu “varonis” parādnieks no kučinska saņēma cik tur miljonus? -laikam 2 milj – demogrāfisko problēmu risināšanai ….

baigi risina – cik šogad nabadzībā un vardarbībā Latvijā mira bērni? cik pārdeva uz ārzemēm ? cik dzīvo nabadzībā pusēduši ?

vai parādniekam ar tiem 2 milj pietika to visu pētīt? nu gan jau, ka kučinskim palūgs vēl un gan jau ka iedos – nāk velēšanas – vara jāsaglabā – un tad jau skopums nevietā ….

+1
-1
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > Dusma 29.11.2017. 20.33

    Lai sniegtu lielāku valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem, pēc ekspertu sadarbības platformas “Demogrāfisko lietu centrs” iniciatīvas šī gada valsts budžetā paredzēti papildus jauni pasākumi vairāk kā 20 miljonu euro apmērā. Tai skaitā – papildus atbalsts “Pirmā mājokļa programmai”, lai ģimenes ar bērniem varētu saņemt valsts galvojumu kredītam pirmā mājokļa iegādei vai būvniecībai, palielināts ģimenes valsts pabalsts ģimenēs ar 4 un vairāk bērniņiem un valsts minimālā atbalsta apmērs apgādnieku zaudējušiem bērniem. Lai palielinātu iespēju katram bērniņam augt ģimeniskā vidē, arī tiem, kuri palikuši bez vecāku aprūpes, no 2017.gada tiek būtiski palielināts pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu. Savukārt no šī gada 1.jūlija paredzēts piešķirt 25% atlaidi tām daudzbērnu ģimenēm, kas ir “Goda ģimenes kartes” īpašnieki, braukšanai reģionālajā transportā.

    Detalizētāk ar pasākumiem un tiem paredzēto finansējumu var iepazīties pielikumā pievienotajā infografikā. http://ventspils.lv/lat/pilseta/115791-sadarbibas-platformas-demografisko-lietu-centrs-panaktais-atbalsts-gimenem-ar-berniem

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Bārdainais Signe 29.11.2017. 20.39

    tas, ka tu nespēj saprast par, ko iet runa signe – nav attaisnojums

    un tagad iespringsti un uzraksti – ko šī pati mauku valsts ar otru roku ģimenēm ar bērniem atņem – par ko pieaug nodokļi, nodevas , cenas un kādi pabalsti un atbalsti tiek atcelti vai izmainīti

    zini – signe – te neviens nav no vakardienas galu galā
    padlaikos dzelzs robbežas cilvēkus turēja kā cietumā , šodienas Latvijas cilvēki no maucīgās valdības aizbēg no valsts un savu propagandu vari apēst vakariņās, vai brokastīs

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 29.11.2017. 20.45

    Brauc vien prom ar savu nēģeri,būs mazāk tādu,kas balsos par Vienotību un tās jaunajiem atvasinājumiem,tad dzīve kļūs ar katru gadu labāka..

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Bārdainais Signe 30.11.2017. 11.06

    JĀ – TO JAU NACIĶI BAIGI CENTĪGI DARA – VISI POLITIĶI TO DARA – DZEN PROM LATVIEŠUS, LAI TE RAUTU IEKŠĀ VERGUS , KURI NEPROT VALODU UN NEZIN TIESĪBAS –

    VARĒJI NETĒRĒT LAIKU KREMĻA SŪTNI ŠO LIETU SKAIDROJOT -TO MĒS PAŠI SAPROTAM , NELIETI

    Kā tur ar to Smiltenes naciķu Cunsku, kura jau atklāti aicina kremļa propagandistus ”apgaismot” latviešus ….par to negribi parunāt ?

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 30.11.2017. 11.39

    Latviešus dzen projām tevis pašas savēlētie svoloči .Kas tur ar to Cunsku,gan jau noskaidros,viņas uzstāšanos neesmu redzējis.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    basta > Dusma 30.11.2017. 00.01

    Vai tu, mistkastniec, spēj aptvert cik miljardus skādi valstij ir nodarījusi čekistu piesmietā morālā kropļa, Dombrovska, premjerēšana un cik desmitus miljardu Latvijas ceļš, kas izauklēja čekas mērgli, Bordānu?
    Vai apzinies, krople, ka apsūdzi patriotisku un krietnu politiķi zagšanā?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 30.11.2017. 12.06

par sito kremļa troļļu spārdīšanu man tomēr ir jāprasa Deviņu Zvaigžņu ordenis, paši jau nedos – jo nelieši

0
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu