Izglītības reformas gaitā jāuzklausa visu skolotāju viedoklis • IR.lv

Izglītības reformas gaitā jāuzklausa visu skolotāju viedoklis

14
Protesta dalībnieki pret izglītību valsts valodā 16. novembrī gājienā no Izglītības un zinātnes ministrijas līdz valdības ēkai. Foto: Ieva Leiniša, LETA
Zanda Rubene

Pēc paziņojuma par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ideju 2020./2021. mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus apgūt tikai latviešu valodā no jauna uzvirmojuši mazākumtautību skolu protesti un publiskajā telpā nereti tiek nodalītas skolas ar valsts valodu kā mācību valodu un mazākumtautību skolas, lai gan visās šajās izglītības iestādēs strādājošajiem pedagogiem ir viena misija, un visi saskaras ar vienām un tām pašām problēmām.

Novadu diskusiju “Skola, kādu to vēlamies!” ietvaros notiek darbs ar mazākumtautību skolu pedagogiem. Diskutējam par jauno mācību saturu, skolas gaitu sākšanas vecumu, skolu tīklu jautājumiem, kā arī par skolotāja profesiju un uzdevumiem. Latvijā ir 811 valsts finansētas izglītības iestādes, no kurām 104 īsteno mazākumtautību izglītības programmas (krievu, baltkrievu, poļu, ukraiņu, lietuviešu u.c.). Neatkarīgā izglītības biedrība vēlas veidot tiltu starp valsts valodas un mazākumtautību skolām, uzskatot, ka sabiedrības šķelšanai ir jāpieliek punkts. Tāpēc esam ļoti priecīgi par Britu Padomes atbalstu, kas sniedzis iespēju tikties ar pedagogiem daudzviet Latvijā.

Visām skolām, neatkarīgi no valodas, ir viens uzdevums – domāt par Latvijas bērnu izglītību! Ir jāveido vienota pedagoģiskā telpa, visus pedagogus iesaistot diskusijā. Turklāt no mazākumtautību skolām ir liela interese, skolotāji ir gatavi iesaistīties produktīvās diskusijās. Diemžēl, kad runa ir par reformām, “parastā” skolotāja viedoklis netiek uzklausīts. Arī nevalstiskajā sektorā Latvijā lielākoties darbojas latviešu valodā runājošie, taču situācija ir jāmaina, vairāk iesaistot arī mazākumtautību pārstāvjus.

Mazākumtautību skolu pedagogu viedoklis ir svarīgs

Jaunajai izglītības satura reformai būtu jāapvieno visas skolas – gan ar valsts valodu kā mācību valodu, gan mazākumtautību skolas, gan pilsētu, gan lauku skolas, gan lielās, gan mazās, bet realitātē tā gluži nenotiek . Mazākumtautību skolu pedagogi, līdzīgi kā daudzi citi, jūtas nedroši, jo labi nepārzina IZM rīcības plānus. Tāpat kā skolotāji skolās ar valsts valodu kā mācību valodu. Diskusijās secinājām, ka pedagogus neinteresē politika, bet gan iespēja paust savas domas un darīt savu darbu.

Neatkarīgi no mācību valodas skolas skar līdzīgas problēmas, un tās lielākoties saistītas ar reģionālo specifiku. Jo tālāk no Rīgas skola atrodas, jo skolotājiem miglaināks priekšstats par jauno izglītības satura reformu. Skolām ir arī bažas par skolu tīkla optimizāciju, tās gan ir atkarīgas no skolas lieluma un reģiona, kurā tās atrodas. Diskutējot ar pedagogiem, esam secinājuši, ka profesionālo pienākumu izpildes laikā valodai nav nozīmes, politiskā ideoloģija te paliek otrajā plānā.

Par protestiem gribētos pieminēt, ka nevienā no mazākumtautību skolām neesam sastapušies ar naidīgu vai noraidošu attieksmi, tieši pretēji – visi ir gatavi runāt par kopīgajām problēmām un meklēt risinājumus. Nesaku, ka starp skolotājiem Latvijā ir pilnīga vienprātība – protams, ka nē, un tas jau ir tikai loģiski. Mēs taču dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā, un demokrātija paredz izvēli – cik gadu vecu bērnu laist skolā, kādā valodā mācīties, cik lielā skolā mācīties u.c.

IZM mazākumtautību skolām ir jāskaidro reformas process gan no idejiskā, gan tehniskā aspekta, piemēram, vai tiks piedāvāti tālākizglītības kursi pedagogiem, ja viņi netiks galā ar pāreju uz mācībām latviešu valodā, vai strādās ar sešgadniekiem skolā, nevis bērnudārzā,  vai viņi nezaudēs darbu u.tml.? Runājot par jebkurām pārmaiņām, cilvēki izjūt nedrošību un bažas, cilvēki vēlas zināt, kas ar viņiem notiks – un tas ir normāli. Tāpēc arī notiek protesti pret izglītības reformu, balsu vākšana pret sešgadnieku iešanu skolā u.c. Izglītības darbinieku vidū ir vērojams tāds kā šoka stāvoklis, jo reformu ir pārāk daudz.

Neatkarīgā izglītības biedrība par Latvijas skolotāju vēlmi tikt uzklausītiem un diskusijām ir informējusi arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Aldi Adamoviču, kurš konceptuāli atbalsta biedrības īstenotās diskusijas un vēlas dzirdēt visu pedagogu viedokļus, tāpēc ļoti ceram, ka skolotāji tiks sadzirdēti. 2018. gada 2. martā Britu Padomes atbalstītā projekta „Skola, kādu to vēlamies!” ietvaros plānojam rīkot konferenci, kurā tiksies pārstāvji no visām diskusijās iesaistītajām skolām un kurā tiks atspoguļoti diskusiju rezultāti. Biedrības darba grupās formulēsim arī ieteikumus nozares attīstībai un problēmjautājumu risināšanai, kas nonāks arī Saeimas komisijā un, cerams, arī IZM.

 

Autore ir Latvijas Universitātes profesore, Neatkarīgās izglītības biedrības valdes locekle

Komentāri (14)

Sskaisle 29.11.2017. 15.45

Manā darbā klienti ir arī bankas – paši ziniet , kuras bankas strādā ne tikai krieviski, bet arī pēc Krievijas kalendāra – kas attiecas uz valsts un reliģiskiem svētkiem un attiecīgi brīvdienām.
Bet ievēroju, ka tagad arī skandināvu bankās Latvijā ir desmitiem ( pieļauju), ka pat simtiem jaunu darbinieku – krievi,ukraiņi, baltkrievi

Veikalos, tirgū utt. – ievērojiet, tur ir tikai krieviski runājoši cilvēki – Latvija jau ir russificēta un tās runas par pāreju uz mācībām latviešu valodā ir tikai un vienīgi priekšvēlēšanu triks

Kolpant – tev kauns nav? cik gadus tu dzīvo Latvijā un latviski neraksti un nerunā? Šovinists sasodītais !
Es runāju un rakstu – brīvi – C līmenī – 3 svešvalodās – A līmenī – 4. svešvalodā. Tu te kunskti un pīksti, bet tk daudz nevari , kā valodu apgūt

Kādu tu attieksmi gaidi? Ka tikai brēkt pret Debesīm , ka pāri dara un ka latvieši fašisti

+2
0
Atbildēt

1

    kolpants > Dusma 29.11.2017. 17.05

    Я раньше тут писал на латышском. Но не собираюсь больше писать и ожидать, когда ткнут носом в ошибки.

    Если кто-то из клиентов тоже в ошибки начнет тыкать-значит, и с ним перейду на русский, или прекращу отношения, благо могу себе это позволить.
    Да и смысла, гражданин второго сорта все равно останется гражданином второго сорта, насколько бы он хорошо не говорил на латышском.

    Для этого же и вводили в конституцию через 20 лет получения независимости пункт о сортности граждан-чтобы не вздумали всякие тут считать себя частью единой общности.

    Так что урок понят, принят, место осознано ;)
    Единственно что раздражает, так это то, что не хватает у вас смелости об этом публично сказать, а выносите мозг всякими требованиями лояльности, принятия латышскоски и т.д.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > kolpants 29.11.2017. 17.27

    Nē – vai nu tu negribi , vai tu nespēj saprast – tas ir mans jautājums, kurš paliks neatbildēts . Iespējams, ka viss kopā.

    Kas attiecas uz to, kā tu jūties – nu zini – tas viss ir tomēr tevī.
    Zini, es pirms kāda pusgada pavasarī biju teātrī – viena pati – Asins kāzās. Un – biju baigi uzcirtusies – jo pēc tam man bija randiņš – un viena politiķe – kuru nesaukšu vārdā – viņa uz mani skatījās tā – no galvas līdz kājām un neslēpti rauca degunu, labi, ka vēl ar pirkstu nebakstīja. Biju spiesta iet uz dāmu istabu un pārbaudīt vai ar mani viss kārtībā. Un zini – bija gan viss kārtībā – un es sapratu, ka tai brīdī nostrādāja mana pašapziņa – jeb tās apdraudētība – bet tā bija un ir tikai mana problēma.
    Ja kāds uz mani nicīgi skatās – tad man nav jājūtās niecīgai.
    Un kā šogad martā ar mani bija Vācijā – kad es nevarēju saskatīt – jo labi neredzu tālūmā – kādas visādas kafijas tiek piedāvātas – viens mazs arābens man pateica – nu kundzīt – ilgi bolīsiet acis vai ko pirksiet – man elpa aizrāvās. Bet vai es tāpēc sajutos kā otrās škiras cilvēks ? Figušku – nesagaidīsiet – pagriezos un aizgāju. Jo tam arābēnam bija man jāsaka – vai varu jums palīdzēt

    Kas attiecas uz preambulu Satversmē – tad tas ir tikai un vienīgi tavs emociju jautājums – man tā premabula ir kā izsmiekls -kā politiķu nirgāšanās – sak – še jums ideja par nacionālu valsti, bet patiesībā mēs Latviju russificēsim

    tā kā – nevajag te ar tām savām krokodiļa asarām – aiz tevis ir visa mizlīgā Krievija , aiz manis – nekā – izlaupīta un iznīcināta Latvija –

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 29.11.2017. 17.37

    Это был вопрос?
    cik gadus tu dzīvo Latvijā un latviski neraksti un nerunā?
    Так я ответил-я только тут пишу на русском, причину я уже пояснил. Пока со с мной клиенты общаются на латышском и не выказывают пренебрежения или не комментируют мои ошибки-все ок.

    Конституция-фактически главный документ страны, а не некая бумажка на задворках. И если уже в главном документе страны прописывают такое деление..То уж извините, списать это на пустую формальность ну никак не получается.
    Тем более это сделано не в 1998 и даже не в 1992 году. Тогда еще можно понять-нестабильная ситуация, что там будет, как там будет, кто знает. А теперь уже и в НАТО, и в ЕС, и вообще все более менее стабильно, и вроде как пора строить единое общество-и тут раз тебе!
    Ну вот видите-вы развернулись и ушли, показав свою реакцию на его замечание. Вы же не остались там как ни в чем не бывало продолжать рассматривать. Считайте, что ваш уход равен моему переходу на русский.

    С таким же успехом можно ввести запрет общения на русском на улицах и потом успокаивать “ну да ладно, это просто формальность, ну не будет никто ходить штрафовать, ну это так, просто для галочки”.
    Что написано пером, не вырубишь топором.
    И ни с какими обидами это не связано. Вы мое место указали-я его понял. Ну так к чему сейчас какие-то обвинения или фразы про обиды?

    Что касается “Россия за спиной” -ну так а кто как не латыши так упорно нас толкают к этой России? Чуть что не так “ух вы путинисты, ух вы рука Москвы и нога Ростова”

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > kolpants 29.11.2017. 17.47

    nu bezkauņa, nu vai tu nesaproti , ka jūs krievi esiet kā liels ronis, kas spiež nost mazu pingvīniņu ? Tu nesaproti, ka tev kā krievam ir visa mizlu Krievija, kur runāt un būt krievam , bet man ir tikai mana mazā Latvija un ka valodu referendums bija politisks mēģinājums iznīcināt latviešu valodas kā valsts vaLodas statusu? Un ka šī preambula bija tikai tāds vājš – bet tomēr mēģinājums saglabāt latviešu valodas satusu? Kuru vietu Tu nesaproti? Ko tieši tu pārmet ?

    1991 . tika atjaunota 1918.gada vai precīzāk 1922.gada Latvijas Republika. Tu to nezini , ka Tu dzivo valstī, kura dibināta pagajušajā gs ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 29.11.2017. 17.52

    KOLPANT, man elpa trūkst tavas bezkaunības dēļ – kas tevi grūž uz Krieviju? Grozies kur gribi – visur krievu radio, krievu mūzika – brīžiem – reiz braucu mikriņā – šoferis latviski nesaprot, visi braucēji krievi – skan krievu radio – es sev uzdevu jautājumu – es esmu Rīgā vai tomēr Maskavā?
    un tu man gribi iestastīt, ka tevi grūž uz Maskavu – nu zini – nekaunība otrā laime, tā tosauc latviski

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 29.11.2017. 18.49

    Да вы сейчас первая опять Россию упомянули! Хотя мне по большому счету все равно, что там происходит.
    Слушайте, уже 2017 год, а не 1991 год, сколько можно уже “русский язык выдавливает латышский”.
    Ну посмотрите вы и статистику по школам, и по нац.составу!
    Да если бы вам НА САМОМ ДЕЛЕ хотелось бы, чтобы русские знали и использовали латышский язык, все можно было бы делать совершенно иначе, имея совершенно другой результат!
    Но вам же на САМОМ ДЕЛЕ нафиг не нужно, чтобы русские тут говорили и знали латышский и были бы единым целым!

    Воспоминания об оккупации и общая ненависть к русским за оккупацию-это то немногое, что еще хоть как-то объединяет латышей!
    Выдерни это-и все, нет единой нации.
    Не врите хоть себе.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 29.11.2017. 18.54

    KOLPANT ,man jāiet mājās, man brauc ciemiņi, man nav laika ar tevi, bet Tu domā pilnīgi nepareizi

    un Tu jūties vainīgs par okupāciju un tāpēc tagad te tirinies – ka krievus vaino okupacijā – bet tu man paskaidro – ko tad man vainot 1940.gada okupācijā ? vāciešus ?zviedrus? amerikāņus, jeb citplanētiešus ?

    tev būtu jāzin, ka es uzskatu Ulmani par nodevēju jo viņš krieviem padevās un atdeva visu tautu – bet tā jau ir mana problema -ne tava

    tu esi apvainojies par to,ka es esmu apvainojusies, ka tu esi krievs un ieradies šeit ar okupācijas varu – nu un ko tu no manis sagaidi? ka es tagad tev atvainošos par to ,ka es esmu apvainojusies?>

    nu viss – nevaru ilgāk, bet tev nav taisnība – nu vismaz tik daudz tev būtu jāsaprtoi

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Dusma 29.11.2017. 23.46

    Krievu fašistiskie lopi nīst Ulmani ne mazāk, kā tu, jo viņa dēļ tā laika freibergas, zatļeri, dombrovski, pabriki, rinkēviči un kazlovski nevarēja Latviju pievienot PSRS vēl kādā 1935-36. gadā, lai līdz vācu atbrīvotāju atnākšanai visi latvieši būtu izbeigti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 29.11.2017. 17.40

    reiz braucu tramvajā – un divas krievu tantuškas sarunājas – ka tagad te vedīšot iekšā melnos – nu domāti bēgļi – un ka tie latvieši baigie cūkas esot , jo jāuztur tie mellie būšot visiem

    tā otra saka – nav nekāds brīnums – latvieši jau tādi ir – vienmēr dzīvojuši uz citu rēķina – un nekad šiem neesot labi –

    man ausīs sāka šņākt un sapratu , ka nedrikstu tantēm neko teikt – jo esmu pāruztraukusies – manu abu vecāku ģimenes represēja sākoties – padomju – krievu okupācijai – bet tur divas dauzcietušās tantiņas stāsta, ka latvieši ir cūkas, kuri pieraduši dzivot uz citu rēķina

    es perfekti saprotu, ka tā nedomā un tā arī nerunātu visi krievi vai krievvalodīgie un vismazāk tas ietekmē manu spēju runāt un rakstīt krieviski

    nu labi – ko tur – tik pado iemeslu – latvieši ar krieviem sakautos kā tādi lauleņi, kuri dzīvo kopā , jo ir spiesti dzīvot kopā un tad laukā sprāgtu gadiem krātie aizvainojumi un apvainojumi – tas nu arī ir fakts

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 30.11.2017. 16.47

Kura

+1
0
Atbildēt

0

J.šveiks 29.11.2017. 13.04

ja Rīgā jau uz šo dienu ir 13 krievu privātās viduskolas , tad kādu viedokli te vispār uzklausīs , tā mierīgi strādās kā lidz šim, protams vēl brīvāk paužot savu imperiālistisko audzināšanas metodi , pie tam saņemot valsts subsīdijas skolotāju algām un nodokļiem , jautājums priekš kam ? tas ir privāts bizness , vēl nav zināms cik lojāls valstij, tajās skolās nekad nebūs iegūstama izglītība valsts valodā, man nav nekādu iebildumu , ja privātskola strādā uz pašfinansēšanās principa , tas ir privāts bizness, arī pašvaldība nebūtu tiesīga piedalīties privātbiznesa finansēšanā , pielieku saiti par privātajām mācību iestādēm
http://www.privatskolas.lv/privatskolas_latvija

+1
0
Atbildēt

1

    basta > J.šveiks 29.11.2017. 13.39

    Nevar krievu impērastiem draudēt ar akmeņiem, kad Vienotības mēgļi sēž stikla namiņā. Kamēr pie varas nav nacionālpatrioti, valsts apmaksās krievu bērnudārzus un WWII noziedznieku mantinieku vizināšanos par brīvu Rīgas sabiedriskā transportā, IeM vadība koķetēs ar Krievijas organizēto noziedzību, bet DP un SAB ar valsts ienaidniekiem un nodevējiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu