Fiskālā atvasara • IR.lv

Fiskālā atvasara

Pauls Raudseps

Premjera Māra Kučinska otrā budžeta pieņemšana rit neierasti mierīgi

Valsts finansēm pavasaris bija vētrains un vasara karsta. Valdības nodokļu sistēmas pārveide tika prezentēta ar pompu, sagaidīta ar augošiem protestiem un beidzot pagriezta ar kājām gaisā, nomainot lielu nodokļa samazinājumu cilvēkiem ar augstiem ienākumiem pret progresīvo ienākuma nodokli. Taču pēc tam budžeta jautājumos iestājās rēns rudens un ilgstoši maiga atvasara.

Nodokļu kaujas, kas parasti pavada katru budžeta pieņemšanas procesu, jau bija izcīnītas. Strauja ekonomiska izaugsme brīnišķīgi nomierina nervus, jo naudas dalītāji katram var atļauties iedot vismaz kādu gabaliņu no aizvien lielākā pīrāga. Rezultātā šajā budžeta sezonā neesam piedzīvojuši ne krasus ultimātus, ne pārāk skaļus protestus.

Protams, dažādu partiju vai sabiedrības grupu pārstāvjiem budžeta veidošanas laikā par kaut ko ir jāpasūdzas, bet sacelt lielu skandālu neviens nav uzskatījis par nepieciešamu. Septembra sākumā Nacionālā apvienība nāca klajā ar savu tradicionālo «demogrāfijas ultimātu», taču ātri vien prasīto 100 miljonu vietā samierinājās ar 28 miljoniem, kas tiks izmantoti ģimeņu pabalstiem. Arī ikgadējo budžeta veidošanas sabiedrisko attiecību katastrofu — deputātu kvotas — pēc pagājušā gada sevišķi smagās izgāšanās premjerministra Māra Kučinska (ZZS) vadītā koalīcija ir likvidējusi. Visi labumi tagad tiek dalīti caur valdību, nevis Saeimā, un atklātības mazināšana samazina ap šo procesu saistīto troksni, turklāt daļu agrāk ar kvotām dalītās naudas tagad palīdzēs apsaimniekot budžeta likumprojektu paketē iekļautā «Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likuma» ietvaros.

Arī budžeta deficīts ir normas robežās — 1% no IKP. Eiropas Komisijai nav, ko iebilst. Vietējā Fiskālās disciplīnas padome izsaka pieklājīgu skepsi par dažām prognozēm un par valdības nepietiekamo vēlmi veidot rezerves ekonomiskās augšupejas laikā, tomēr trauksmes zvanu neskandina. Ņemot vērā nākamgad gaidāmās Saeimas vēlēšanas, uz kurām partijas parasti gatavojas, sacenšoties savās spējās aplaimot vēlētājus ar dažādiem labumiem, šonedēļ Saeimā otrajā — galīgajā — lasījumā skatāmā budžeta ceļš ir bijis neierasti mierīgs. Varbūt pat pārāk mierīgs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu