Merkele dod priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām, nevis mazākuma valdībai (papild.) • IR.lv

Merkele dod priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām, nevis mazākuma valdībai (papild.)

6
Vācijas kanclere Angela Merkele pēc Brīvo demokrātu partijas aiziešanas no koalīcijas sarunām. Foto: AP/LETA

Pēc sarunu izgāšanās par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidi Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņoja, ka dod priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām, nevis nestabilas mazākuma valdības vadīšanai, ziņo LETA/AFP.

“Esmu ļoti skeptiska” pret mazākuma valdību, intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ARD atzina Merkele, piebilstot, ka “jaunas vēlēšanas būtu labākais ceļš”. “Manos plānos nav mazākuma valdības (..). Nevēlos šodien sacīt nekad, taču esmu ļoti skeptiska, un domāju, ka jaunas vēlēšanas būtu labākais ceļš,” sacīja kanclere.

Kā ziņots, Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartijas CSU sāktās koalīcijas sarunas ar brīvajiem demokrātiem (FDP) un “zaļajiem” izjuka, kad par izstāšanos no sarunām vēlu svētdienas vakarā paziņoja FDP līderis Kristiāns Linders.

Arī konservatīvo līdzšinējie koalīcijas partneri sociāldemokrāti (SPD) pirmdien paziņoja, ka neiesaistīsies Merkeles vadītā koalīcijā un aicināja izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Ņemot vērā to, ka visas citas parlamenta apakšpalātā pārstāvētās partijas kategoriski atteikušās sadarboties ar eiroskeptiķu partiju “Alternatīva Vācijai”, bet CDU/CSU un FDP nav pieņemma sadarbība ar kreiso ekstrēmistu partiju “Die Linke” (“Kreisie”), “Jamaikas koalīcija” vai līdzšinējā “lielā koalīcija” ir vienīgās kombinācijas, kuras pašreizējā Bundestāga sasaukumā var nodrošināt vairākumu.

Tikmēr Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers aicināja partijas pārvērtēt savas pozīcijas un tomēr rast kompromisu, lai varētu izveidot jauno valdību.

Koalīcijas sarunas cieta neveiksmi tādēļ, ka nav izdevies izveidot uzticību starp partijām, svētdienas vakarā paziņoja FDP līderis Kristiāns Lindners. Viņš norādīja, ka sarunu partneriem nav izdevies vienoties arī par Vācijas modernizācijas redzējumu. “Labāk nevaldīt vispār, nekā valdīt nepatiesi,” atzina FDP līderis.

Merkele pauda nožēlu par FDP lēmumu aiziet no sarunām. “Mēs uzskatījām, ka esam uz ceļa, kur varēja panākt vienošanos,” viņa Berlīnē sacīja reportieriem. “Es paužu nožēlu, izjūtot pilnīgu cieņu pret FDP, ka mēs nespējām panākt sasvstarpēju vienošanos,” sacīja kanclere.

Vācijas kanclere pirmdienas rītā atzina, ka koalīcijas sarunas izgāzušās, un tagad Eiropas Savienības (ES) ietekmīgākajai valstij draud politiskā krīze, kas var novest pie nepieciešamības izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Pēc vairāk nekā četras nedēļas ilgušajām sākotnējām koalīcijas sarunām ar Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU), viņu Bavārijas metaspartiju CSU un “zaļajiem”, liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), norādot uz nepārvaramām domstarpībām, negaidīti paziņoja par izstāšanos sarunām. Merkele paziņoja, ka tagad par turpmāko rīcību konsultēsies ar prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru.

“Šī būs dziļu pārdomu diena,” preses konferencē atzina Merkele. “Kā kanclere es darīšu visu, lai gādātu, ka gaidāmo smago nedēļu laikā valsts tiek labi pārvaldīta.”

Tagad Vāciju gaida nedēļas, ja ne mēneši bez patiesi rīcībspējīgas valdības. Lai gan Merkele un viņa līdzšinējais kabinets turpinās pildīt savus pienākumus, nav gaidāms, ka tas varētu pieņemt kādus svarīgus politiskus lēmumus.

“Zaļo” politiķis Reinhards Bitikofers tviterī kritizēja Lindnera lēmumu, paužot, ka FDP izvēlējusies “populistisku aģitāciju, nevis valdības atbildību”.

Partijas bija vienojušās sākotnējās sarunas pabeigt līdz ceturtdienai, bet pēc tam termiņš tika pagarināts līdz svētdienas vakaram.

Lielākās domstarpības partiju vidū ir bijušas par imigrāciju un klimata pārmaiņu ierobežošanu.

Trīspusējā CDU/CSU, FDP un “zaļo” koalīcija patlaban faktiski ir vienīgā iespējamā kombinācija vairākuma nodrošināšanai parlamenta apakšpalātā, jo līdzšinējie konservatīvo koalīcijas partneri sociāldemokrāti (SPD) pēc vēsturiskās sagrāves septembra vēlēšanās paziņojuši, ka pāriet opozīcijā.

Sarunu izgāšanās draud ar nepieciešamību izsludināt jaunas vēlēšanas, taču tradicionālās partijas to nevēlas, jo baidās, ka tādējādi savas pozīcijas vēl vairāk nostiprinās pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija “Alternatīva Vācijai” (AfD), kas septembrī notikušajās vēlēšanās pirmo reizi iekļuva Bundestāgā.

Tikmēr SPD līderis Martins Šulcs piektdien jau nācis klajā ar aicinājumu rīkot ārkārtas vēlēšanas.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (6)

andrejs 21.11.2017. 14.22

cik saprotu. tad viena no partiju “cīņām” ir par daudz “bēgļiem”, vai ļoti daudz “bēgļiem”… Ja viņi nefīrētu tos cilvjus uz AEirpopas zemēm, iebildumu pārāk daudz nebūtu.

+2
-2
Atbildēt

0

vitalisvita 20.11.2017. 14.02

Nu ko…? Apsveiksim Brīvo demokrātu partiju (FDP) ar pareizu lēmumu!
ES multikulturālisma politika ir jāmaina.Eiropas afrikanizācija, tāpat kā klimata maiņas ierobežošanas centieni, ir jāizbeidz, jo tie ir neloģiski un dabas likumsakarībām neatbilstoši.

+5
-5
Atbildēt

0

west 20.11.2017. 16.42

Merķele ir pārvērtusi kādreiz sakarīgo CDU par rozā sociālistu – vilkamizētāju partiju. Nevienam normālam labējam ar tādu nav pa ceļam .
Merķelei ir jāatkāpjas. Drīz “liberāļu” iebiedētā un pazemotā vācu tauta to pati sapratīs..

+3
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu